Danileţ şi Ghica, excluşi din CSM - Frământări în Justiţie
Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost revocaţi din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi "pentru" şi patru "împotrivă", în cazul primului, respectiv 11 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă", în cel de-al doilea caz. Cei doi au fost acuzaţi de Asociaţia Magistraţilor din România că nu şi-au păstrat imparţialitatea implicându-se în jocuri politice.
După discuţiile din Plenul CSM, solicitările de revocare a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost supuse votului membrilor Consiliului. În cazul cererii de revocare a judecătorului Cristi Danileţ, 14 membri ai CSM au votat "pentru" şi alţi patru "împotrivă. Întrebat cum comentează decizia membrilor CSM, Cristi Danileţ a răspuns: "Sunt profund dezamăgit". Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au ieşit din sala de şedinţă a CSM, însă au lăsat buletinele de vot cu opţiunile lor pe masă. Este pentru prima dată când membrii CSM sunt revocaţi din funcţia deţinută în Consiliu ca urmare a solicitărilor trimise de adunările generale ale judecătorilor. Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat, în 7 ianuarie, procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu. Locurile judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica în Consiliul Superior al Magistraturii vor fi preluate interimar de următorii clasaţi la alegerile pentru ocuparea unui loc în CSM din partea judecătoriilor şi, respectiv, a curţilor de apel. Cristi Danileţ a fost ales în toamna anului 2010 membru în CSM, ca reprezentant al judecătoriilor, cu 941 de voturi, urmat de Elena Popescu de la Târgu Jiu, cu 597 de voturi. De asemenea, în iunie 2011, Alina Nicoleta Ghica a fost urmată, în opţiunile colegilor de la curţile de apel de Dana Cristina Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj şi Mihai Viorel Tudoran, de la Curtea de Apel Ploieşti. Membrii interimari ai CSM care îi vor înlocui pe Danileţ şi Ghica vor avea mandat până la finalizarea procedurii alegerii noilor membri. Aceştia vor fi desemnaţi în urma adunărilor generale ale judecătoriilor şi, respectiv, curţilor de apel. CSM va cere apoi Senatului să se pronunţe în cazul solicitării de validare a acestor magistraţi în funcţiile de membri ai Consiliului.
Un nou vicepreşedinte
Tot ieri, judecătorul Adrian Bordea a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 16 voturi "pentru" şi o abţinere. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a anunţat, că în urma voturilor exprimate de membrii Plenului CSM, judecătorul Adrian Bordea este noul vicepreşedinte al Consiliului, acesta primind 16 voturi "pentru", un vot fiind de abţinere. Înaintea alegerii noului vicepreşedinte al CSM, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut retragerea candidaturii judecătorului Adrian Bordea. Solicitarea Asociaţiei Magistraţilor din România a provocat dispute aprinse în CSM, membrii Consiliului cerând reprezentanţilor AMR să-i lase să decidă ei în cazul candidaturii lui Adrian Bordea. Pe de altă parte, Adrian Neacşu a pus în discuţie revocarea preşedintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală. El a susţinut, că prin votul dat în cazul revocării din CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica s-a făcut o reparaţie. Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, şi-a anunţat în 5 februarie candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM.
Este dureros să fii schimbat din funcție,însă un om cu onoare și demnitate și-ar fi depus demisia imediat când o treime din judecători au cerut revocarea lor din funcții.Acum s-au adresat instanțelor să anuleze hotărârea CSM!Dacă aceștia vor fi re puși în funcții prin decizii judecătorești,având precedentul din vară cu repunerea în funcție a lui Traian Băsescu,România încetează a mai fi stat democratic!