Ştiţi de ce preferă toţi mafioţii din lume comenzi publice de drumuri? Simplu. După ce drumul este gata, este imposibil să spună cineva cu exactitate cât beton au turnat, cât asfalt... etc. Într-un cuvânt hârtia suportă diferenţe de cantităţi şi, deci, de bani, imposibil de probat cu exactitate. N-ai încotro, trebuie să accepţi.

 

Ştiţi de ce din cei 1.000.000 de euro, cheltuiţi de Ministerul Turismului, 900.000 au figurat pe hârtie ca fiind "cercetări de marketing" în lume şi "cercetări în ţară"? Păi cum altfel puteau fi... împărţiţi? S-au plimbat spaniolii de o jumătate de milion de euro prin România, când puteau cumpăra imaginea cu 150 de euro de pe internet. Ce credeţi? Pe cine îmbrobodesc trogloditele ministerului Turismului cu abureli de genul "brandul este ceva ce este... care se face prin mulgerea ţâţei de geniu... de către oameni care muncesc din greu... ". Sunt ele tâmpite sau ne cred pe toţi tâmpiţi? Dar să lăsăm pungăşia ordinară şi să ne ocupăm de brand. "Frunză verde foaie lată...".

 

Există o ţară, Canada, care are ca brand de ţară frunza de arţar, dar natura sălbatică, prin vastitatea ei, o plasează, alături de Rusia (Siberia) şi Brazilia (Amazon), pe primele locuri din lume. Are legătură cu creaţia lor unică, siropul de arţar, este ţara arţarului şi nu are ce fapt notoriu şi specific de civilizaţie să scoată în faţă spre a o reprezenta. O frunză verde nu are niciun specific. Oriunde în lume există o frunză verde. Fără un specific subliniat nu poţi avea un brand. Dacă, de exemplu, Australia ar scoate un brand cu cangurul ar fi clar pentru oricine despre ce este vorba. Dacă China ar scoate un brand cu ursuleţul Koala ar fi clar pentru oricine că semnifică locul lui de origine. O frunză oarecare, o frunză, în general, nu are niciun conţinut semantic specific. Deci este imposibil să genereze un brand care să te reprezinte. Mai mult, cei ce au cheltuit atâţia bani nu au văzut în România decât sălbăticie, oi şi ciobani? Vă aduceţi aminte de zicala profund antiromânească "Ce ţară frumoasă, păcat că-i locuită!"? Toţi cei care urăsc de moarte poporul român o folosesc de câte ori au ocazia.

Pe deasupra, aşa cum inteligent au semnalat ziariştii austrieci, cine poate scoate în faţă o calitate naţională, o contribuţie valorică la zestrea omenirii, într-un cuvânt o creaţie naţională, acela face din ea brand de ţară, branduri de oraşe etc. Exact precum au enumerat: Turnul Eifel înseamnă Franţa, Big Ben-ul înseamnă Anglia, Poarta Brandeburg înseamnă Berlin şi Germania, Acropole - Grecia etc. Noi am avea? Păi dacă vrem să scoatem în evidenţă vechimea, avem imagini din cea mai veche civilizaţie de pe pământ, civilizaţia Dunării de Jos (5-6.000 ani) cu Gânditorul de la Hamangia şi perechea feminină, cu capodoperele de la Cucuteni etc. Sunt valori mondiale care i-au uimit pe specialişti şi recent elitele academice şi culturale din New York. Dacă se vrea sublinierea tradiţiilor culturale, avem mănăstirile. Judecata de Apoi bucovineană, monument UNESCO, face în felul ei pentru un Ev Mediu ortodox cât Capela Sixtină romană pentru Renaştere. Avem capodoperele brâncuşiene. Oricare dintre ele ar putea fi nucleul unui brand de ţară. Sunt genialităţi recunoscute în lumea largă.

 

Fără să mă întind, mai pot da o mulţime de exemple. Personal aş utiliza Coloana Infinitului, dar un colectiv de specialişti, inclusiv plasticieni şi intelectuali din alte ramuri ale culturii şi ştiinţei, simţind româneşte, ar genera un brand care să ne permită să stăm cu fruntea sus printre naţiile şi ţările respectate ale lumii. Pentru aceasta, însă, ar trebui să avem miniştri şi ministeriabili capabili să gândească, nu să turuie prostii.