Tragedia de la clubul Colectiv din capitală este rezultatul unui şir de vinovăţii, dezinteres criminal şi ineficienţă administrativă la nivelul instituţiilor statului. Din nou s-a dovedit că avem un stat menţinut deliberat slab şi ineficient pentru ca circuitul şpăgii în sistem să funcţioneze.

Orice dezastru este rezultatul unui cumul de factori. În cazul sinistrului de la clubul Colectiv vinovăţiile sunt multiple şi le punctez pe cele esenţiale.

În primul rând, patronii clubului sunt culpabili pentru omor deosebit de grav, cum de altfel Parchetul i-a şi învinuit deja. Au funcţionat "pe proprie răspundere", o aberaţie administrativă a statului român la care voi reveni. Pentru a face economie, au capitonat încăperea destinată petrecerilor şi spectacolelor cu burete comun, deşi ar fi trebui să fie ignifugat - astfel au făcut o economie de vreo 100 de lei pe cap de victimă, după cum am aflat de la nişte experţi care au făcut calcule. Dezinteresul criminal pentru siguranţa clienţilor clubului este strigător la cer şi, din nefericire, este caracteristic pentru majoritatea agenţilor economici care furnizează acest tip de servicii. În ultimele două zile mulţi patroni de cluburi au anunţat că îşi închid afacerile. Evident, nu sunt în regulă. Majoritatea acestor bombe sunt, de fapt, nişte beciuri, sau foste hale, cu o singură cale de acces şi fără nicio protecţie împotriva incendiilor. În plus, în acest tip de localuri se face evaziune fiscală la greu. Şi totuşi, de ce ele funcţionează? Pentru că legea lasă portiţe prin care acest tip de activitate se poate strecura şi funcţiona. Sunt lăsate intenţionat pentru că aduc beneficii, atât celor din sistem - şpaga, cât şi patronilor - bani nefiscalizaţi. Aţi fi surprinşi să aflaţi câţi dintre politicieni, oameni din administraţia statului sau odraslele lor au astfel de afaceri, cluburi, cafenele care funcţionează drept cluburi, cârciumi sau restaurante.

Cum este posibil ca un astfel de local să primească o autorizaţie de funcţionare „pe proprie răspundere" când, de fapt, nici nu le pasă de răspundere? Cei care dau astfel de autorizaţii o fac, probabil, în schimbul unor frumoase sume de bani. În aceste departamente ale statului nu mai avem autorităţi ci doar centre de infractori. Dezinteresul criminal al statului în astfel de situaţii este evident. Este inadmisibil ca un astfel de local să primească autorizaţie de la Primărie dacă nu are toate avizele obţinute, începând de la Direcţiile de Sănătate şi terminând cu Pompierii. De ce nu comunică între ele instituţiile statului? Cât de greu este pentru Poliţie (sau Poliţia Locală) spre exemplu, care ştia că acel club funcţionează, să anunţe ISU (pompierii) şi să verifice împreună acel local? De ce nu au serviciile pentru situaţii de urgenţă (pompierii) inspectori specializaţi care să execute controale curente în localurile publice? Nu activităţi de prevenire ci controale riguroase finalizate cu închiderea activităţii acolo unde se descoperă probleme.

Mai există apoi vinovăţia celor care au organizat evenimentul, inclusiv pentru folosirea artificiilor în spaţiu închis. Pot fi nişte incompetenţi, nu neapărat criminali, dar efectul acţiunii lor a fost cumplit. Repet, mai vinovaţi pentru producerea tragediei mi se par autorităţile publice care permit funcţionarea unor astfel de bombe cu ceas. Şi cum în România lucrurile se schimbă doar când se produc tragedii, ieri Guvernul a decis să aplice reguli mai aspre în autorizarea acestui gen de activităţi. Tipic pentru politicienii noştri care găsesc câte un "moment zero" al reconstrucţiei doar în momente critice. Şi, pentru că am ajuns la politicenii, mi se pare de-a dreptul scârboasă gesticulaţia lor publică în astfel de momente. L-am văzut pe vicepremierul Oprea, şeful Administraţiei şi Internelor, "sosit de urgenţă la faţa locului"  pentru a-şi etala sprâncenele desenate şi vopsite şi a arăta că suferă, că e la datorie. Ei şi? În urmă cu câteva zile, când un poliţist şi-a rupt gâtul într-o groapă deschizându-i calea în coloană oficială, nu s-a sinchisit să oprească nici măcar un minut să vadă ce s-a întâmplat. Iar în administraţia pe care o păstoreşte corupţia înfloreşte bine-mersi. Premierul s-a reîntors urgent din Mexic, unde nu ştim ce făcea, pentru a pune lucrurile la punct. Păi nu este treaba lui să guverneze eficient pentru ca astfel de tragedii să nu se întâmple? Iar preşedintele Iohannis ne spune că "aşa nu mai merge". Logic, doar nu trăim în ţara lucrului bine făcut, asta o ştim cu toţii. Cine trebuie să facă ceva? Nu cumva cei din instituţiile statului au obligaţia asta? Nu de asta sunt plătiţi, nu cumva asta aşteptăm noi de la ei? Sau, doar noi avem obligaţia de a le asigura salarii tot mai mari, iar lucrurile să meargă tot mai prost?!

În ţara lui "merge şi aşa" tragediile se vor repeta. Gândiţi-vă doar la sutele de clădiri cu bulină roşie din Capitală, în pericol de prăbuşire şi în lipsa unui seism, dar un seism major se va produce cu probabilitate de 100%, fiind doar o chestiune de timp. În ţara lui "merge şi aşa" autostrăzile sunt construite dintr-un secol în altul, iar când sunt gata o iau la vale la câteva luni după tăierea panglicii. Cât o mai ţinem oare cu "merge şi aşa"?