Dezastrul organizatoric sanitar românesc (I)
Asistăm sideraţi, în mod repetitiv, la eşecuri revoltătoare ale asistenţei sanitare a populaţiei. Toată lumea care gândeşte se întreabă de ce? Explicaţiile punctuale sunt pentru minţi găurite. Ele trebuie căutate în ceea ce stă dincolo de fapte, în baza valorică a stării atitudinale şi a deciziei actante, în lucruri cu mult mai generale. Dar să începem cu constatarea stării de fapt a sistemului...
După "ruptura" din decembrie, populaţia şi angajaţii din sistemul sanitar au fost convinşi că "am scăpat de jugul politic", "de acum înainte, noi... voi... şi cele şapte vrăjitoare...". Şi dă-i, şi dă-i cu minciuna reformei. Pardon! Ce-i aia reformă? A explicat vreun mincinos care a urlat în aceşti aproape 20 de ani la microfon? Credeţi cumva că ştiu troglodiţii care fâsâie în televizoare sau cârâie în microfoane electorale care-i definiţia şi care-i conţinutul tehnic al unei reforme? Răspunsul îl dau rezultatele: În cei 19 ani nivelul de umanitarism al îngrijirii bolnavilor a scăzut dramatic. La fel şi nivelul de pregătire a cadrelor medicale, în raport cu posibilităţile de informare, dar şi perfomanţa actului terapeutic, în raport cu accesul la medicaţie şi tehnică medicală. Condiţiile materiale ale spitalelor s-au schimbat pe ici, pe colo, însă imensa parte periferică a sistemului s-a prăbuşit. Pe de altă parte, dotarea cu aparatură performantă s-a realizat parţial în unele centre, în rest, sistemul, vorbesc de întregul sistem, a rămas să-şi cureţe rugina. Nu în ultimul rând, populaţia este tot mai nemulţumită, iar cadrele sanitare, pe o scală a salarizărilor, sunt mai prost plătite decât înainte de 1989. De aici hemoragia de cadre medicale bine pregătite, până la o periculoasă contraselecţie negativă a celor care ar fi trebuit să ducă ţucalul, iar azi dau lecţii..., conduc..., "iau măsuri"...
Deci trâmbiţata reformă a fost o minciună a tranziţiei. Până acum s-a produs doar o lentă şi progresivă dezorganizare a sistemului sanitar. Organizatoric el arată aşa cum arată o clădire în stadiul de ruină. În fapt, România nu are nici azi un plan veridic de reformă sanitară, nici nu a fost responsabilizat cineva cu conceperea unei reforme reale. Toţi comisarii politici care s-au perindat au dat din gură pentru a genera iluzia reformei. Ba mai mult, venind din zone economice periferice au pus în circulaţie concepte şi idei de-a dreptul periculoase. Astfel, în unele hârtii ministeriale, la un moment dat, se vorbea de clienţi, nu de pacienţi. Odată însuşit, acest termen te obligă să gândeşti comercial "mi-a venit un client, ce câştig aduce?". Deformează modul de a gândi. Bolnavii sunt asimilaţi unor şuruburi cu valoare economică, vaca vine să se potcovească... Se desacralizează actul medical. El nu mai are valoarea sacră a ataşamentului faţă de suferinţa unui semen. El devine un raport comercial cu un client exact ca şi clienţii care vin să cumpere grăunţe pentru câini.
Efectul atitudinal este ca şi când la biserică nu ar mai veni enoriaşi, ci clienţi. Închipuiţi-vă ce credinţă ar genera...
(va urma)
CAND TE LEGI DE CADRELE MEDICALE, SA NU UITI CA TU SI CEI CA TINE PROFESORI CUM VA DEFINITI SI VA INTITULATI (CA DOAMNE FERESTE SA UITAM SA VA SPUNEM PROFESORI CA ARSI SUNTETI CA DE SODA CAUSTICA) I-ATI INSTRUIT ASA, CA pentru studenti nu aveti timp sa invatati si sa predati liber un curs ci doar citind din carti, ca trebuie sa va faceti pacientii clienti.
da' de ce nu te-ai facut ministrul sanatatii, ca la cat esti a toate stiutor numa' asta' iti lipsea.HA HA HA ! dr. de 2 bani cu pacienti clienti nu tie rusine sa gandesti asa ,probabil ca astfel si faci.
Am uitat.Si mai scrie si la gazeta.
Draga tinere medic. Pai asta nu mai are timp de bolnavi. Director adj la spitalul ala comasat din Oradea,prof.la fac.de medicina,cabinet perticular. Si ziua are numai 24 de ore.Vrei sa lucreze 40/zi? Cred ca nu l-a facut ma-sa cu ursul din padure. Si daca mai are si o amanta?Îţi trebuie energie măi frate.
profesore cornutiu care te gandesti la binele pacientului, de ce nu faci garzi la spitalul 6 ca sa ai posibilitatea de a salva nenorociti de la acte nedorite atat de ei cat si de societate? si ii lasi doar pe cei tineri sa-si manance sanatatea in garda. vai si amar de lauda de sine. nu stii decat sa arunci cu noroi in altii dar pe tine nu te vezi , mai uitate in oglinda cu bagare de seama nu numai cand te barbieresti.
Completare. Comentariul de mai sus se adresează exclusiv "elefanţilor" din medicina romanească(care au doua sau trei surse de venit) şi nu medicilor tineri,cărora sincer le plîng de milă.
..corupţi sînteţi şi corupţi veţi fi în veac. Nici cu 150% măriri de salar,nu veţi renunţa,voi medicii,la scormonirea profundă a buzunarelor pacienţilor sau clienţilor. După caz. Că guvernanţii au partea lor de vină este foarte adevărat. Dar nu vreau să îţi dau decît un exemplu. pe cel al medicului Arafat. Ăla nu s-a plîns ca o babă prin gazete.Ăla s-a luptat.Cu sistemul.Şi a reuşit. Şi acum stimate autor,vreau să te intreb. La spital persoana suferinda este probabil pacient.Se transforma cumva ea,în client,pe drumul de la spital spre Cabinetele Cornuţiu de pe fosta stadă a Castanilor? Sau probabil din mare altruism,cîştigul de la cabinetul privat,îl foloseşti pentru transformarea clientului în pacient. Şi ca să fiu,cît de cît,perpendicular pe subiectul dizertaţiei. În ăştia douăzejdeani,cine mama dracului a prăpădit banii,atîţi cît au fost,pe salarii?Nu tot voi medicii?Aţi mărit salariile voastre fără număr,fără număr.Aţi trăit practic din consum.Acum aţi ajuns la fundul sacului şi aţi dat de gaură.Hai la boceala cea mare.Eventual prin Piaţa Victoriei. Pentru pacienţi un sfat.Folositi cu încredere ceai de muşeţel.Că medicii au pornit deja cu vechea moştenire.