Reprezentanţii Sindicatului Pro As, care reprezintă interesele unei părţi dintre angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, ameninţă că începând cu data de 15 aprilie vor bloca conturile Direcţiei, respectiv ale Consiliului Judeţean Bihor. Sindicaliştii sunt decişi să recurgă la această măsură drastică în condiţiile în care conducerea DGASPC Bihor nu va respecta protocolul încheiat zilele trecute cu privire la împărţirea sumelor câştigate în instanţă.

Cei 903 de membri ai Sindicatului Pro As au de încasat, începând cu anul 2005, restanţe salariale în valoare de 16 milioane de lei. Conform protocolului semnat în 31 martie s-a convenit ca în acest an să fie deblocată de la bugetul Consiliului Judeţean suma de 8 milioane de lei pentru cei 903 de sindicalişti, respectiv 2 milioane lei pentru executorul judecătoresc. Ieri, liderul de sindicat Adrian Marcu a declarat că acest protocol este încălcat de către conducerea DGASPC Bihor, care, ar fi hotărât ca aceşti bani să fie împărţiţi între toţi cei 1.600 de angajaţi contractuali ai instituţiei, chiar dacă nu sunt membri ai Sindicatului Pro As. "Suma de 8 milioane lei alocată pentru acest an acoperea 80% din cuantumul datorat celor 903 sindicalişti. Acum, printr-o dispoziţie a conducerii DGASPC, s-a decis ca suma să fie împărţită la cei 1.600 de angajaţi. Nu sunt împotriva celorlalţi colegi, dar vreau ca membrii de Sindicat Pro As să primească toată suma promisă", a arătat Adrian Marcu. În cazul în care până în data de 15 aprilie cei 903 sindicalişti nu-şi vor primi drepturile, liderul de sindicat promite că, la prima oră a dimineţii, însoţit de executorul judecătoresc, "se va trece la sechestrarea bunurilor Direcţiei, începând cu biroul şi autoturismul directorului general Koncsek Vandai Zita". Directorul general al DGASPC a răspuns la scurt timp acuzaţiilor aduse de sindicalişti, precizând că Hotărârea Tribunalului prevede acordarea acestor drepturi tuturor angajaţilor contractuali. "Ne exprimăm regretul şi dezaprobarea faţă de acţiunea discriminatorie a sindicatului, care doreşte să ignore o Hotărâre judecătorească ce dispune acordarea drepturilor câştigate în instanţă pentru toţi angajaţii. Sindicatul doreşte să se sustragă Hotărârii judecătoreşti, prin plata drepturilor doar membrilor proprii de sindicat. Acest demers al sindicatului este părtinitor, de rea-credinţă şi cu profunde conotaţii juridice în ceea ce priveşte discriminarea", se arată în comunicatul remis ieri de către conducerea DGASPC Bihor.

Macaroane cu... c(o)arne?!
De asemenea, liderii de sindicat au relatat reprezentanţilor mass-media un incident petrecut pe data de 30 martie, când, la Centrul de Plasament nr. 2, în macaroanele servite copiilor de aici s-ar fi găsit gândaci. "Doamna directoare a angajat o firmă de catering, deşi avem bucătării şi bucătari care furnizează hrană copiilor. Atât la Centrul de Plasament nr. 2, cât şi la Centrul "Plopii Fără Soţ" au fost aduse macaroane cu gândaci", a mai adăugat Adrian Marcu. Deşi de la incident au trecut opt zile, niciunul dintre angajaţii Direcţiei nu a sesizat Oficiul de Protecţia Consumatorului ori conducerea CJ Bihor cu privire la acest incident. Singura probă oferită de Marcu a fost o poză făcută cu telefonul mobil. "Referitor la aşa-zisa dovadă foto, cunoscând practicile şi metodele de lucru ale sindicatului în cauză, credem că aşa-zisele dovezi sunt un fals grosolan, având ca obiectiv defăimarea cu rea-credinţă a instituţiei noastre", se mai arată în comunicatul DGASP.

Acuzaţiile membrilor de sindicat nu se opresc aici, ei susţin că, în loc de carne, copiilor li se dau conserve de carne, iar seara doar o masă frugală.