Ocolul Silvic Oradea a declanşat de câteva săptămâni o campanie de "igienizare" a pădurii din Băile Felix. Printre copacii doborâţi de drujbe se regăsesc, însă, şi stejari de peste 100 de ani...

Pe marginea drumului ce trece prin Băile Felix, în vecinătatea intrării la Cantonul din localitate, dar şi vizavi de Hotel Padiş, au fost semnalate mai multe tăieri de arbori. Unul dintre stejari, care are un diametru considerabil, şi deci o vârstă venerabilă, a fost doborât la pământ în urmă cu câteva săptămâni. Câţiva metri mai încolo un alt copac stă doborât la pământ. De asemenea, înainte de intrarea în curtea Cantonului au mai fost tăiaţi doi copaci. La alţi câţiva zeci de metri, în zona sensului giratoriu de la Hotel Padiş, defrişările realizate în aceste zile sunt şi mai vizibile: opt stejari seculari au fost retezaţi din rădăcină, pe motivul că reprezentau un pericol pentru trecători.
"Tăiem doar ce ne cere pădurea. Noi facem doar lucrări de igienizări, vizăm doar arborii în vârstă sau cei cu vârful uscat", susţine Cornel Hulea, şeful Ocolului Silvic Oradea. Pentru acest an, Hulea a precizat că are aprobare să taie 59 de arbori, echivalentul a 110 metri cubi. "Aceşti arbori reprezintă un pericol pentru vizitatori. Am primit o sesizare de la Primăria Sânmartin. Pădurea de la Băile Felix este una de agrement, dar nu am altă soluţie. Doar dacă îmi daţi o hârtie să nu îi tai, dar vă asumaţi răspunderea în cazul unui accident", a mai adăugat Hulea.
Aceste explicaţii nu au avut darul să-i mulţumească pe unii dintre ecologişti. "Mi se pare o crimă să tai un copac din rădăcină, doar pentru că vârfurile sunt uscate. Sunt arbori seculari de peste o sută de ani, care mai pot trăi alte sute de ani", ne-a sesizat un ecologist. "Nu suntem în Deltă să facă toaletări. Dacă tăiem vârful, apa se infiltrează prin capilare şi trunchiul putrezeşte", a mai precizat şeful Ocolului Silvic Oradea.
În ce priveşte tăierile de arbori din Băile Felix, viceprimarul comunei Sânmartin, Nicolae Leuce, precizează că instituţia pe care o conduce a făcut o singură solicitare pentru tăierea unui singur copac care risca să cadă în şosea. Acesta a mai precizat că, la finele anului trecut, una dintre societăţile de turism din Băile Felix a făcut o solicitare pentru tăierea a 24 de arbori, 18 exemplare de stejar şi şase de plop. "Am transmis societăţii că în coala CF, pe acea zonă figurează pădure, iar pentru avizarea tăierii arborilor respectivi trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare", a precizat Nicolae Leuce. Faţă de această solicitare, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, Nicolae Timaru, a precizat că pe adresa instituţiei a sosit o solicitare de la SC CSDR Sind Turism SRL privind tăierile de arbori, motivându-se că prezenţa acestora periclitează clădirea. "În urma controlului făcut la faţa locului, s-a întocmit o notă de constatare prin care se aprobă tăierea a 18 arbori, din care 6 plopi şi 12 stejari", a declarat Nicolae Timaru.

În ce priveşte aceste tăieri, angajaţilor Ocolului Silvic le revine obligaţia marcării arborilor. Până vineri, potrivit declaraţiilor şefului Ocolului Silvic Oradea, o astfel de operaţiune nu fusese întreprinsă.