Duba Parchetului ia urma Ambulanţei
Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, Tiberiu Bondar, este acuzat de nerespectarea legislaţiei în vigoare privind utilizarea şi administrarea unor medicamente periculoase cum ar fi Diazepanul sau Fortralul. IPJ Bihor a fost sesizat de modul în care se păstrează şi utilizează substanţele toxice în cadrul instituţiei conduse de Tiberiu Bondar şi, în urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au înaintat dosarul penal întocmit pe numele directorului către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, spre soluţionare.
IPJ Bihor, în control la Ambulanţa Oradea
Cel care a sesizat autorităţile despre nerespectarea procedurilor legale privind utilizarea medicamentelor periculoase este chiar fostul contabil şef al Ambulanţei Oradea, Liviu Pop. În urma plângerii înaintate la IPJ Bihor, oamenii legii au demarat cercetările şi au stabilit că, într-adevăr, directorul Ambulanţei Oradea nu s-a îngrijit de obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi utilizare a medicamentelor supuse prevederilor Decretului 466/1979. "Ambulanţa Oradea asigură prin magazia proprie astfel de medicamente, ce se distribuie fără nici o reţetă unor echipaje care se deplasează la bolnavi, totul fără nici o verificare sau fără a exista o evidenţă a acestor substanţe, încă din anul 1997", spune Liviu Pop. Conform legii, aceste medicamente ar trebui să fie ţinute în evidenţă separat de celelalte, să fie păstrate în fişete închise şi supuse unui regim special în ceea ce priveşte eliberarea lor. "Nu s-a luat nici o măsură în acest sens, iar la magazie au acces diverse persoane care pot intra oricând în posesia unor medicamente deosebit de periculoase. Problema este cu atât mai complicată cu cât, în urmă cu ceva vreme, au apărut informaţii conform cărora apropiaţi ai lui Tiberiu Bondar consumă stupefiante. Dacă este aşa, atunci se înţelege de ce directorul nu doreşte să desemneze o persoană calificată care să gestioneze medicamentele", a adăugat Liviu Pop. Cât de reale sunt aceste afirmaţii rămâne de văzut, cert este însă că pe numele directorului există un dosar penal încă din luna februarie a acestui an, cauză care, până acum, nu a fost soluţionată în nici un fel.
"Mă consider nevinovat"
Fostul contabil şef îi acuză pe procurorii care s-au ocupat de dosarul penal ce îl priveşte pe Tiberiu Bondar de tergiversarea cauzei. "Este un dosar simplu şi concis. Ambulanţa Oradea nu are autorizaţie, iar vinovat de acest lucru este directorul, care trebuia să fie suspendat din funcţie. Dosarul a rămas, însă, undeva prin sertarele Parchetului şi totul din cauza relaţiilor speciale dintre Bondar şi anumiţi magistraţi", a precizat Liviu Pop. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Şerban Blaj, spune că dosarul penal a fost trimis spre soluţionare Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, aceasta fiind instituţia competentă să rezolve problema şi, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să propună măsurile care se impun. Contactat telefonic, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă recunoaşte că instituţia pe care o conduce nu a deţinut o autorizaţie de utilizare a medicamentelor periculoase, declarând însă că, între timp, acest aspect a fost rezolvat. "Nu am avut autorizaţie pentru că, pentru a o obţine, trebuia să avem prima dată un spaţiu. Ambulanţa însă a încheiat recent un contract de închiriere pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, după care am solicitat şi primit autorizaţie pentru substanţele stupefiante. În rest, nu avem nici o problemă, funcţionăm legal, medicii au caiete separate pentru medicamentele supuse unui regim special şi totul este sub control. În ceea ce mă priveşte, sunt liniştit pentru că mă consider nevinovat de toate acuzele care mi se aduc", a precizat Tiberiu Bondar. Singurii care pot stabili cu exactitate vinovăţia sau nevinovăţia directorului sunt însă procurorii orădeni care au acest dosar în lucru şi care urmează să se pronunţe asupra acesteia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.