La numai un an de la crâncena campanie electorală pentru fotoliul de primar al Oradiei, marile promisiuni se estompează pe zi ce trece sub greutatea presiunilor "firmelor de casă". Interesant este faptul că aceste companii sunt chiar cele pe care în urmă cu un an Bolojan le descoperea ca firme "clientelare" ale administraţiei Filip şi Groza. Reacţiile dure ale lui Bolojan faţă de modul în care se organizau licitaţiile publice i-a făcut pe orădeni să-i dea un vot de încredere, dar, din păcate, noile realităţi vin să confirme că nimic nu s-a schimbat în administraţia publică.

De câteva zile, în Parcul Olosig, firma Drumuri Bihor s-a apucat cu spor să traseze şi să amenajeze noi alei. Au fost realizate în prima etapă fundaţia de balast, au fost montate bordurile, iar în această săptămâna urmează să fie turnat covorul asfaltic cu o grosime de 3 cm. "Avem de amenajat două alei, una de 160 metri, alta, de 95 de metri lungime. Până marţea viitoare (mâine - n.a.) cred că vom reuşi să turnăm covorul asfaltic", ne-a declarat Vasile Raţ, şef şantier Drumuri Bihor.

Edilii se mai schimbă, firmele de casă nu!
În condiţiile în care nu a fost făcută publică vreo informaţie privind intenţia municipalităţii de a scoate la licitaţie această investiţie, numele firmei care şi-a adjudecat-o nu a mai fost o surpriză. De regulă, orice anunţ de achiziţie este postat pe site-ul SEAP, acolo unde este anunţată absolut orice intenţie de cumpărare, fie de produse, servicii sau contractare de lucrări. Mai mult, verificarea procedurilor de achiziţii se putea face şi pe site-ul administraţiei locale, acolo unde aceleaşi anunţuri erau făcute publice, asigurându-se transparenţa mult clamată de noua conducere Bolojan. "Nefiind anunţate public, la licitaţii participau doar firmele de casă. Era eliminată practic competiţia. Acum legea obligă primăriile să anunţe public toate licitaţiile", susţinea în discursul său electoral, candidatul Ilie Bolojan, în urmă cu exact un an.

O fi legal, dar nu-i moral
Realitatea constatată zilele trecute în teren vine însă să confirme că lucrurile se schimbă greu la Primăria Oradea, iar intransigenţa afişată acum un an şi-a mai pierdut din intensitate. Astfel, angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea, cea care a gestionat problema investiţiei în Parcul Olosig, par să fi uitat de bunele practici în materie de transparenţă în achiziţii publice şi au găsit o cale, susţin ei acoperită de lege, pentru a nu fi acuzaţi de opacitate.
Funcţionarii AIO au ales ca selectarea firmei să se facă prin procedura cumpărării directe, care, conform legii, nu trebuie anunţată pe SEAP. Procedura dă dreptul beneficiarului lucrării să transmită cel puţin unui operator economic o "notă de comandă" pentru lucrarea dorită.

Trei Doamne şi toate trei...
Această metodă deschide, însă, calea unei selecţii arbitrare, dovadă că angajaţii AIO de la Compartimentul de Achiziţii Publice au transmis invitaţii doar către Drumuri Bihor, Chimprestor şi Euro Logistic, ignorând faptul că în Oradea sunt numeroase alte firme cu experienţă şi cu bune recomandări. Aceste opţiuni ridică, astfel, numeroase semne de întrebare şi lasă loc de interpretări. "Nu suntem obligaţi să facem publică această procedură. Publicarea pe SEAP este o opţiune a administraţiei, nu o obligaţie. Până la 15.000 de euro putem să facem cumpărări directe. În plus, legea ne obligă să transmitem invitaţie doar unei firme, noi am transmis aceste note de comandă la trei firme. Nu eu le-am ales. Doamna Benyovszky Tunde, directorul executiv adjunct al AIO, mi-a dat numerele de telefon ale celor trei firme", ne-a declarat Ramona Boloş, funcţionar în cadrul AIO.

Privind înapoi cu mânie
Explicaţia oferită în legătură cu modul în care au fost selectate firmele nu vine să ne mulţumească, asta în condiţiile în care trecutul acestor firme nu le recomandă ca fiind printre cele mai serioase din Oradea. Astfel, Drumuri Bihor se află în baza de date a firmelor cu risc în achiziţii publice, loc ocupat în urma faptului că în anii precedenţi firma nu şi-a onorat la termen lucrările angajate faţă de municipalitate. Cealaltă alegere a vizat firma Chimprestor, cea care a executat în Oradea numeroase lucrări de canalizare şi mai puţin lucrări de drumuri. În ce priveşte firma Euro Logistic aceasta nu a mai avut, în materie de asfaltări de drumuri, niciun contract cu Primăria Oradea.

Doamne Tunde se... ascunde?!
Orice încercare de a găsi o explicaţie din partea conducerii AIO pentru alegerea celor trei firme a rămas fără rezultate. Directorul executiv, Benyovszky Tunde, ne-a închis telefonul la câteva secunde după ce i-a fost adresată întrebarea, iar directorul executiv al AIO, Horia Jarca, ne-a recitat leitmotivul legalităţii: "Actul normativ ne obligă să apelăm la o singură firmă, iar noi ne-am adresat la trei", fără însă a ne oferi vreo explicaţie plauzibilă cu privire la selecţia arbitrară a celor trei firme, din care două era evident că nu aveau şanse să fie alese.

Cine face "potecă" pentru Drumuri Bihor?
În consecinţă, selectarea firmei Drumuri Bihor nu a fost deloc întâmplătoare, chiar dacă angajaţii AIO sunt acoperiţi de lege. Totul pare legal, însă nu şi moral. Faţă de garanţiile de transparenţă totală oferite în campanie de Ilie Bolojan, acum actuala administraţie ne oferă simulacre de proceduri transparente. Preferinţa conducerii AIO pentru firma omului de afaceri Beniamin Rus este una evidentă. În urmă cu câteva săptămâni, aceeaşi firmă a câştigat licitaţia privind amenajarea unei parcări de pe strada Tudor Vladimirescu. Şi atunci, modul în care conducerea AIO a procedat ridică alte semne de întrebare. Totodată, firmele omului de afaceri Beniamin Rus sunt date ca favorite şi în alte licitaţii, cum ar fi cele de asfaltare a drumurilor din Oradea, de realizare a unor parcuri şi alei, respectiv amenajarea Grădinii Zoologice.

În plus, această investiţie nu este, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, trecută în "Planul anual al achiziţiilor publice pentru anul 2009", plan asumat de conducerea AIO şi postat pe site-ul Primăriei Oradea.