Fabrica de canabis a intrat în lichidare "judiciară" - Traficanţii de la Batăr riscă 20 de ani după gratii
Doi bihoreni şi un cetăţean belgian, acuzaţi că au pus pe picioare o adevărată fabrică de canabis în localitatea bihoreană Batăr, au fost trimişi în judecată de procurorii şi poliţiştii orădeni, riscând, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, să petreacă între 5 şi 20 de ani după gratii. Percheziţia la imobilul din Batăr, închiriat de traficanţi, a avut loc în luna mai a acestui an, belgianul, considerat unul dintre capii grupării, încercând să se sinucidă chiar în timp ce anchetatorii cercetau clădirea.
Clădirea din Batăr, o hală închiriată de belgianul Timy Bosman, a fost percheziţionată la începutul lunii mai. Imobilul este structurat pe două nivele, compartimentate pe 30 de camere, amenajate în vederea cultivării plantelor de canabis, respectiv ghivece şi instalaţii electrice costisitoare necesare dezvoltării plantelor. Geamurile imobilului erau total izolate de exterior cu placaje şi spumă poliuretanică. În exteriorul clădirii, poliţiştii antidrog au descoperit un generator de curent electric de mare putere. Tot atunci au mai fost descoperite cutii cu tubulatură flexibilă pentru aerisire, transformatoare de curent, coli din pal melaminat, ventilatoare de aer, dispozitive reflectorizante de lumină, soluţii fertilizatoare pentru plante de cannabis, lămpi fluorescente de mare putere, filtre de aer de dimensiuni mari etc. Într-una dintre halele de la parterul clădirii au fost găsite aproximativ 800 ghivece din plastic goale, două grămezi mari de pământ special pentru plante, un generator de aer cald, cu alimentare pe gaz, precum şi material lemnos. În alte zece camere au fost descoperite câte 200 de ghivece cu canabis, toate încăperile fiind amenajate şi dotate pentru cultivarea drogului. În cinci camere de la etaj au fost găsite ghivece cu 860 de plante de canabis ajunse la maturitate, pregătite pentru recoltare. Două din camerele clădirii erau locuite de Bosman, de 37 de ani, în acestea fiind descoperite, printre bunurile sale personale, diverse înscrisuri, manuale de funcţionare a aparatelor electrice, documentaţii amănunţite privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis, evidenţiate pe fiecare cameră. În total, au fost confiscate atunci mai bine de 30 de kilograme de canabis. Pe lângă belgian, din grupare făceau parte şi doi orădeni, Ionel Abrudan, de 53 de ani, şi Pavel Romocea, de 55 de ani. Toţi cei trei au fost cercetaţi în stare de arest, inclusiv belgianul Timy Bosman, care a încercat să se sinucidă în timpul percheziţiei. Bărbatul a plecat chiar de lângă poliţişti şi, într-o cameră a imobilului din Batăr, şi-a pus ştreangul de gât. A fost găsit la timp şi, după ce a fost resuscitat, a ajuns la spital, iar ulterior în arest. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că activitatea infracţională a grupului s-a desfăşurat în perioada aprilie 2009 - mai 2010, fiind bine planificată. Conform anchetatorilor, Bosman, medic veterinar, era cel care, având cunoştinţele de specialitate necesare, a asigurat plantarea, îngrijirea şi recoltarea inflorescenţei plantelor de canabis, asigurând, totodată, şi paza locaţiei. Ardelean a fost cel care s-a ocupat de alegerea locaţiei, închirierea imobilului, precum şi de procurarea diferitelor materiale necesare bunei funcţionări a plantaţiei, iar Pavel Romocea a asigurat montarea tuturor instalaţiilor electrice din hală şi întreţinerea acestora.
Procurorii au stabilit că gruparea a fost finanţată şi condusă de către un cetăţean belgian, faţă de care în prezent se efectuează cercetări în colaborare cu autorităţile belgiene, în vederea documentării şi probării activităţii sale infracţionale. Bosman a fost deferit justiţiei în stare de arest, iar orădenii, în stare de libertate. Potrivit anchetatorilor, piaţa de desfacere pentru canabisul cultivat la Batăr era Belgia, traficanţii reuşind să scoată din ţară marfă în valoare de circa un milion de euro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.