Lună de lună sunt anunţate şi arătate fenomene meteorologice extreme pe tot globul. Inundaţii catastrofale în China, tornade devastatoare în SUA, la noi plouă de o lună etc. Desigur au existat tornade în sudul SUA din totdeauna, dar niciodată nu au avut frecvenţa atât de crescută ca în ultimii ani, frecvenţă în creştere şi expansiune dinspre litoral spre interiorul SUA.

La noi în 2006 a fost cel mai inundat an din ultimii 100 de ani. Acum este cel mai inundat din ultimii 200 de ani. Peste 4 ani va fi cel mai inundat din ultimii 500 de ani? Şi tot aşa... Gheţurile arctice dispar. Deşertificarea progresează accelerat. Temperatura medie anuală creşte constant pe tot globul. Natura este total bulversată. Şi asta este doar ceea ce se vede în mod brutal. Otrăvirea lentă a solului, a apelor râurilor, mărilor şi oceanelor, până şi a pânzelor freatice este tăcută, dar cel puţin la fel de periculoasă ca bulversare meteorologică. Poluarea nu este o glumă! Ideea este acceptată formal de aproape toată lumea, dar foarte puţini conştientizează dimensiunea răului făcut naturii şi pericolelor pe termen lung pentru specia umană, pentru copiii şi nepoţii noştri. Privit şi fotografiat din Cosmos, Pământul apare ca un glob verde-albastru de o rară frumuseţe, dar sugerând o extrem de crescută fragilitate. Apare cam ca o minge de sticlă extrem de subţire. Privind imaginea ai senzaţia că este o minune că încă nu s-a spart, că orice pietricică l-ar putea sparge. Dar pericolul nu vine decât cu o scăzută probabilitate din afară. Pericolul vine de pe suprafaţa lui, din activitatea omenească. Această minge este înconjurată de un strat de aer, atmosfera terestră, de o grosime măsurabilă (mai subţire decât ne-am dori, dar exact cât trebuie), deci de un volum măsurabil şi exact.
Închipuiţi-vă că aproape un miliard de automobile, autocamioane, autotrenuri, vapoare, trenuri care încă pufăie etc. doar referindu-ne la transport, produc fum şi gaze toxice. Câţi litri de gaze de eşapament per minut elimină o maşină? Câte minute pe zi? Toate înmulţite cu 1 miliard. De când acest lucru? Şi închipuiţi-vă că transportul contribuie doar cu o parte din poluare. De la sobe la uzine, centrale pe cărbuni, păcură, gaz etc. Toate scot fum.

Imaginaţi-vă o cameră în care apare un fumător. După prima ţigară camera se umple de fum. După o zi de fumat, fără aerisire, nu mai poţi sta în cameră. Există riscuri grave pentru oricine. Dar atmosfera terestră nu are aerisire! (va urma)