Nici bine nu a început ciclul electoral universitar, ieri având loc alegeri la şefia departamentelor din cadrul fiecărei facultăţi a Universităţii din Oradea, că au şi apărut primele disensiuni generate de interpretarea discreţionară a prevederilor noii legi a învăţământului.

Conform decanului Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, tabelul persoanelor cu drept de vot la alegerea noilor directori ai celor cinci departamente din subordine, stabilit de consiliul acesteia, nu a fost luat în discuţie de Senatul Universităţii la şedinţa organizată în data de 26 septembrie. Mai mult, conducerea Universităţii ar fi acceptat tacit modificarea statelor de funcţii aprobate de Aracis, încurajând astfel migrarea personalului de la un departament la altul, tocmai pentru a masca incompatibilitatea flagrantă a unor candidaţi la conducerea acestora, eternizaţi pe funcţii deşi aveau în subordine fii, fiice, gineri, nurori sau soţi. Ori, prin acceptarea tabelului propus de consiliul facultăţii, aceste incompatibilităţi ar fi fost uşor de demontat iar persoanele care profitau de pe urma lor nu ar mai fi putut accede în funcţii pentru un nou mandat. „Conducerea Universităţii vrea să ne impună cu forţa oameni la şefia departamentelor din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului. În consecinţă, au întocmit ei un tabel cu numele celor care trebuie să participe la alegerea directorilor de departamente fără a ţine cont că acesta nu are girul consiliului facultăţii şi nici al decanatului, fiind diferit faţă de tabelul înaintat de noi. Acest lucru de neacceptat, este un abuz. Nu este legal ca Senatul să treacă peste consiliul facultăţii. Nu mă interesează nepotismele, interesele sau jocurile lor de culise sau electorale ale unora", ne-a declarat Vasile Bara. Astfel de situaţii au putut fi constatate la trei din cele cinci departamente ale facultăţii, Zootehnie-agroturism, Silvicultură-inginerie forestieră şi Agricultură-horticultură, unde directori de departamente au făcut efectiv schimb de afini pentru a disimula incompatibilitatea realegerii în funcţie. Surprinzător, paradoxul situaţiei nu a fost sesizat de niciunul din juriştii universităţii „delegaţi" să monitorizeze legalitatea alegerilor la Facultatea de Protecţia Mediului. Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, se apără şi susţine că „decanul Facultăţii de Protecţia Mediului nu trebuie să aibe niciun motiv de supărare. Tabelul este conform cu legea. La şedinţa Senatului Universităţii din 26 septembrie s-a discutat despre noile reglementări legislative apărute legate de funcţia de director de departament. Tabelul este conform tuturor normelor legale în vigoare astfel încât în cazul alegerii noului director, acesta să nu poată fi incompatibil cu funcţia pe care ar urma să o deţină".

Conform noilor modificări, în Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 se arată că directorii de departamente din cadrul facultăţilor nu au voie să aibă în departamentul pe care îl conduce rude până la gradul trei. Cu toate acestea, fără „transferurile" controversate între organigramele celor trei departamente, girate tacit de conducerea universităţii, o parte din directori ar fi fost incompatibili cu ocuparea acestei funcţii. Şi poate că vor fi şi declaraţi astfel, după competenta analizare a contestaţiilor care vor fi depuse la Rectorat...