Interesele imobiliare din jurul Parcului Natural Apuseni sunt pe cale să reaprindă un scandal ecologic. Astăzi va avea loc la Primăria Budureasa o şedinţă extraordinară în care consilierii locali vor trebui să aprobe mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), prin care să se stabilească noi perimetre intravilane. Ecologiştii bihoreni avertizează însă că, în spatele manevrei aparent legale, se încearcă crearea unui precedent prin care se va da tonul construirii haotice în inima unui teritoriu protejat prin lege.

 

La sfârşitul anului 2007, Compania de Turism, Hoteluri, Restaurante Padiş (CTHRP) propunea autorităţilor locale înfiinţarea unei staţiuni de schi pe platoul Padiş, cu 12 kilometri de pârtii, 3.000 locuri de cazare în hoteluri de lux şi servicii conexe, totalul investiţiilor fiind anunţate la 60 milioane de euro. Mircea Caster, purtătorul de cuvânt al Companiei, susţinea la vremea respectivă că planul înfiinţării staţiunii viza zona Padiş-Lazuri, în apropierea vârfului Biserica Moţului, pe o suprafaţă de 86 de hectare. Deşi a refuzat să precizeze cine stă în spatele CTHRP, a confirmat doar că este vorba de fonduri de investiţii şi persoane private, inclusiv investitori italieni din jurul familiei lui Silvio Berlusconi. Alte surse dau ca implicaţi în proiect pe Vicenzo di Palla, asociat în afaceri cu premierul italian, grupul francez Vinci şi fonduri de investiţii imobiliare din Anglia şi România. Situaţia s-a schimbat radical după alinierea legislaţiei române din domeniul ariilor protejate la legislaţia europeană. Platoul carstic Padiş este încadrat ca zonă de protecţie integrală, unde nu pot fi derulate proiecte de genul înfiinţării unei staţiuni uriaşe. În plus, Consiliul Consultativ de Administrare al Parcului Natural Apuseni nu a dat avizul ştiinţific necesar.

Surse locale ne-au confirmat că pe teritoriul platoului Padiş s-au ridicat în ultima vreme câteva căsuţe de vacanţă fără respectarea legislaţiei, iar acum, prin aprobarea acestor PUZ, se urmăreşte introducerea lor în legalitate prin această portiţă. "Este de fapt un cal troian pentru locuitorii din zonă care nu au nimic de câştigat din această afacere, dimpotrivă, sunt victimele unei diversiuni gândită de băieţii deştepţi. Nicăieri în Europa nu se mai construiesc staţiuni la munte de genul celei care se doreşte a lua fiinţă aici, ar fi mai bine să le îngrijim pe cele care le avem deja. De fapt, aici sunt pur şi simplu interese imobiliare şi nimic altceva", ne-a declarat Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni.

 

"Problema celor care au cumpărat aici este că terenurile sunt în zona de protecţie integrală şi caută tot felul de modalităţi prin care să schimbe sau să ocolească acest lucru. Dacă proiectul va demara cu complicitatea autorităţilor locale, efectele financiare vor fi dezastruoase pentru localnicii care au investit în crearea unor pensiuni agroturistice în întreaga zonă a Munţilor Bihor", ne-a declarat o sursă locală.