Împart România ca-n Evul Mediu - Regiunea Partium, cu statut special
Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) propune, ca formă de regionalizare, o împărţire în trei regiuni istorice mari - fostele principate Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, divizate în 14 regiuni integrate, a afirmat, marţi, preşedintele formaţiunii, Toro T. Tibor. În această construcţie, Regiunea Partium cu centrul la Oradea ar urma să aibă un "statut special" împreună cu aşa-zisul "Ţinut Secuiesc".
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că grupul de lucru al partidului, coordonat de Szilagyi Ferenc, lector la Universitatea Partium din Oradea, a elaborat o concepţie care se bazează în primul rând pe marile regiuni istorice, fostele principate Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, în cadrul acestora urmând să se înfiinţeze regiuni mai mici, eficiente şi fezabile, care pot fi şi regiuni de dezvoltare şi regiuni administrativ-teritoriale, centrate pe marile aglomerări urbane. "În Transilvania, de exemplu, ne-am gândit la şase regiuni, începând cu Banatul, cu centrul regional la Timişoara, Partium, centrat pe Oradea, Transilvania de Nord cu centrul în capitala Transilvaniei, la Cluj, Transilvania de Sud cu centrul regional la Sibiu şi rămâne Ţinutul Secuiesc centrat pe Târgu Mureş, centrul tradiţional al său. Mai rămâne o mare aglomeraţie urbană, în jurul municipiului Braşov, care are toate condiţiile să primească un statut special în această construcţie", a explicat Toro T. Tibor. Potrivit propunerii PPMT, Ţara Românească ar urma să includă regiunile Oltenia, Muntenia de Sus, Muntenia de Jos, Dobrogea şi zona metropolitană Bucureşti, iar fosta regiune istorică Moldova ar cuprinde Moldova de Jos, Moldova de Sus, Bucovina şi marea aglomerare urbană la Gura Dunării - Galaţi şi Brăila - care prin proiectul "Dimitrie Cantemir" poate deveni, conform proiectului de regionalizare propus de PPMT, "motorul de dezvoltare în regiune".
Judeţe menţinute, cu graniţe revizuite
Grupul de lucru al PPMT care a elaborat propunerea de regionalizare consideră că este nevoie în continuare de judeţe, dar graniţele acestora ar trebui revizuite, în paralel cu "crearea de noi judeţe şi desemnarea noilor reşedinţe ale acestora". "Judeţele încă nu şi-au terminat misiunea istorică, deocamdată judeţele au o anumită identitate politică, chiar şi locală, dar nu sub acea forma sub care au fost încropite în 1968 de reforma lui Ceauşescu. Cred că acum avem posibilitatea de a face acele corecţii prin care judeţele să devină într-adevăr nişte subregiuni care ajută şi care nu împiedică dezvoltarea", a spus preşedintele PPMT. Un exemplu îl constiuie "recomandarea" grupului de lucru al PPMT potrivit căreia judeţul Maramureş nu ar trebui să fie menţinut în forma actuală, partea vestică a acestuia, inclusiv municipiul Baia Mare, urmând să fie integrată în regiunea Partium, partea Maramureşului isoric alipindu-se judeţului Cluj, "cu care are legătură de cale ferată". Întrebat ce şanse are proiectul de regionalizare propus de PPMT, Toro T. Tibor a afirmat că are mai multe "instrumente" pentru a impune această reformă. "Nu suntem partid parlamentar, deci nu avem acele mijloace pe care le are un partid parlamentar, dar, deşi poate pentru unii e paradoxal, principalul nostru aliat poate fi UDMR, care are monopolul reprezentării parlamentare a comunităţii maghiare actualmente, şi ceea ce mă face să fiu relativ optimist este faptul că aceste concepţii, ale noastre şi ale UDMR, nu sunt foarte departe", a declarat Toro. El a detaliat că aceste două formaţiuni maghiare se gândesc la o regiune administrativă şi de dezvoltare Ţinutul Secuiesc şi ca zona Partium să aibă un statut special, spunând că PPMT şi UDMR au o serie de puncte comune ca să formeze o concepţie pe care Uniunea ar putea să o folosească "în luptele de la Bucureşti", prin lupte înţelegând "acele aranjamente care sunt caracteristice politicii româneşti".
Liderul PPMT a susţinut că în politică "se fac şi se desfac coaliţii de la o zi la alta" şi că nu poate fi exclusă posibilitatea ca, în cazul destrămării USL, premierul Victor Ponta să realizeze o nouă majoritate "chiar cu ajutorul UDMR", aspect care ar conferi "suficiente mijloace pentru a impune anumite principii şi considerente în această reformă".
Rumuni,rumuni,.Vati trezit ca exiztati doar ca sa distrugeti.Nimic bun nu sunteti in stare sa faceti.Minciuni,hotii,smecherii,distrugeri.Va dati cu gyegla-n tyept ca ce frumoasa-i rumunyie ,uitati ca ARDEALUL nu-i rumunyie.Ati tabarat intr-o regiune de care nu apartineti.Acolo ,dincol de Carpati,acolo a-r trebui sa stati si doar cu periscop ,peste Carpati sa va holbati,pana ,hat,pana va civilizati.
ungurii au fantasme...astia chiar nu inteleg ca niciodata romanii nu vor ceda unitatea, suveranitatea, integritatea teritoriala !vise placute in continuare !treziti0va, suntem in sec. 21 !
Nu mai incercati sa dati explicatii unor huni care au in cap doar cum sa faca praf istoria Romaniei. Asta este rezultatul tolerantei Guvernelor de dupa ’89. Stie cineva ce scrie in manualele de istorie si de geografie maghiare din Harghita si Covasna ? Stie cineva ce propaganda anti-romaneasca se face in fieare secunda acolo ? Poate doar serviciile secrete, dar Statul sta ca prostul si autoritatile sunt ineficiente. Asta este problema. Se trezesc unii sa ne belfereasca istoria si neamul, iar unii dintre noi, stam sa le dam explicatii ca nu stiu ce. Cand n-ai cu cine, n-ai. Asta este. La noi nu s-a prevenit nimic, doar au fost lasati niste hortysti huni sa faca ce vor cu romanii.
UNDE SUNT "BAIETII CU OCHII ALBASTRI ", SA TAIE RAUL DIN RADACINA ODATA PENTRU TOTDEANUNA?!!