În căutarea şanselor pierdute (I)
Este cert pentru toată lumea că timp de 20 de ani România a fost condusă cu vinovăţie inconştientă sau cu vinovăţie ticăloasă, prin nepăsare ori la comandă, spre faliment. Nimeni în ţara aceasta nu se îndoieşte că suntem pe buza prăpastiei economice şi sociale. Direcţia nu mai poate fi păstrată decât cu riscul căderii în gol.
S-a ajuns aici deoarece pentru întreaga clasă politică, fie dacă luăm politicienii, fie partidele politice, nu au existat interese publice. Au existat, în dosul lozincilor cu scop de adormire, doar interese private sau de grup. Oriunde în lume există interese private şi de grup, dar ele sunt supuse intereselor publice, ele servesc şi intereselor publice şi nu se folosesc doar de interesele publice în numele cărora interesele private sunt atotputernice.
La noi doar acest ultim aspect există. La noi, pur şi simplu, nimeni în politică nu crede în interesul public, ci în valoarea lui de paravan. De 20 de ani avem aceeaşi clasă politică, aceiaşi oameni, croiţi din acelaşi material, care se perindă pe la microfoanele ţării şi pe la butoanele de comandă ale societăţii şi ale economiei.
Repet, poporul este vinovat prin neştiinţă de a nu fi participat la vot, atunci când putea vota sistemul de recrutare a celor care decid în România, adică sistemul electoral. Dar, deocamdată, asta e! Ce pot face românii în condiţiile date? Să-i penalizeze la vot şi de câte ori pot pe gargaragiii nenorociţi, care s-au erijat în politicieni şi să favorizeze oriunde pot, fiecare în parte, promovarea persoanelor de valoare autentică, în învăţământ, economie, administraţie etc. Fiecare atâta cât îi stă în putinţă, fie şi doar dându-şi cu părerea, dar strigând-o, înfierând impostura şi "experţii" fabricaţi în culise, care pentru societate sunt ca pentru organism viermii intestinali. Cu cât vor exista şi se vor înmulţi, cu atâta vor afecta sănătatea naţională şi îi vor pune în pericol viaţa, făcând până acolo rău fiecăruia. Cine nu procedează aşa se face vinovat faţă de viitorul copiilor lui. Îndemnul "Părăsiţi ţara!" este o prostie cu un alt conţinut pe care spaţiul nu îmi permite să-l abordez.
Să ne întoarcem la ideea iniţială! Pe lângă atitudine activă împotriva prostiei ticăloase trebuie căutate soluţii. Trebuie să ieşim din groapa în care ne-a aruncat impostura politicienilor şi areactivitatea noastră. Nu pledez pentru haos social şi grecizare, care este o altă prostie. Pledez pentru reactivitate hotărâtă şi generalizată în cadrul constituţional şi legal. Dar acesta este un alt subiect.
Deci, pe lângă reactivitate, trebuie să căutăm soluţii de viitor. Cum? Nu trebuie decât să analizăm exemplele istorice şi cele din lumea largă. Să luăm o direcţie, din cele câteva, puţine care există.
Cum a ajuns Bill Gates cel mai bogat om din lume? Printr-o idee pe care a elaborat-o şi i-a finalizat prototipul într-un modest garaj. Deci printr-o idee novatoare, prin cercetare (căutare). De ce a pierdut Napoleon marea şi prin aceasta blocarea Angliei? Pentru că nu a înţeles şi a refuzat ideea vapoarelor cu zbaturi (cu motor) în favoarea corăbiilor cu pânză. Pentru că nu a înţeles valoarea progresului tehnic, a cercetării şi inovaţiilor. Dar despre toate acestea, în numărul de mâine...
Loc liber pentru Mircea Iancau .Te internezi,te viziteaza naiba,mai ales daca vei fi la sectie inchisa,dar ziarul Crisana -gasim noi o modalitate sa ti-l inmanam.Ai incredere in noi cititorii de comentarii.Mai ales atunci cand are articol Prof.Univ.Dr.Cornutiu Gavril. Trateaza-te fraierule,probabil astepti raspuns de la doctor,dar ia de aici,,,,,el se coboara el la nivelul tau???
Multumesc,d-le Iancau. Nu este grav ce-mi urezi,pentru ca e necesar.Tare mi-as dori sa aud ca te tratezi la acest domn doctor,spre binele tau ,pe cuvant.Daca ai nevoie de ajutor ,piuie si cititorii ,adica cei ce-ti citesc comentariile te vor ajuta.
Aloooo!!!.Domnu' cu principii.Doamnele in virsta,nu prea mai au orgasm. SI COMENTATI CE SCRIE DOCTORU',NU CE SCRIU EU.ASA MAI BINE MERGETI CU PLUTA CU ABURI A LU'CORNUTIU
Chiar asa domnule Iancau,nu -ti este putin rusine sa te adresezi unei femei poate doamna in varsta in halul acesta?
TARLEs-a rasucit in mormant de bazaconiile insului asta de li marginea istoriei.
Nu am inteles unde am fost vulgar in comentariul meu? In primul rind iti recomand sa citesti articolul,nu comentariile mele. Si acum daca vrei sa fiu vulgar,iti scriu cam asa. Daca te excita atit de mult cum scrie Cornutiu,iti urez orgasm maxim.
D-le Mircea,daca pot sa-ti spun asa,ce ar fi sa te retragi? In primul rand nu am citit un articol scris de tine.Cedeaza omule asa cum ai facut in alte cazuri si fixeazate pe altceva.Obosesti cititorii si este pacat,vulgarule !
Şi pentru că mi-am adus aminte. Sîntem în această situaţie şi pentru că unul ca Geoană,catalogat bine de Iliescu,s-a visat încă de cînd culegea lubeniţă de Dăbuleni,preşedinte,aşa cum tu visezi de cînd duceai vacile la păscut pe islazul din Marginea,scriitor,jurnalist sau cum vrei tu să denumeşti halul ăsta de fircălituri.
Bătălia de la Trafalgar în 1805,nu 1815.Cu scuze
În primul rînd.Nu sîntem pe marginea prăpastiei,ci în prăpastie.Deci direcţia nu poate să fie decît în sus.O soluţie ar fi votul negativ împotriva actualilor guvernanţi.O altă soluţie si cea mai probabilă va fi strada.Critici întreaga clasă politică din ultimii douăzeci de ani,dar să nu uităm că tot după o guvernare de dreapta,Mugur Isărescu şi mai apoi social democraţii au reuşit să redreseze situaţia economică.Nu zic că nu au furat şi ăia,dar parcă mai cu bun simţ. În al doilea rînd,sînt mirat de soluţiile novatoare din final,pe baza exemplelor istorice.Vorbeşti de Napoleon şi refuzul acestuia de a promova progresul tehnic,respectiv a vaselor cu abur(zbaturi). Pentru cultura ta generală.Robert Fulton a construit primul vas cu abur(Clermont) în 1807,iar bătălia de la Trafalgar a avut loc în 1815.CONCLUZIA!!!Cînd mai vrei să scri articole din astea fulminante,consultă măcar Google,ca să nu pici de prost în faţa admiratorilor