Începe Săptămâna Patimilor pentru directorii din fruntea instituţiilor judeţene de cultură
Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Bihor, care se reuneşte azi în şedinţă ordinară, se află mai multe proiecte de hotărâri privind evaluarea unora dintre managerii instituţiilor publice de cultură subordonate Consiliului Judeţean Bihor. Notele acordate sunt surprinzătoare, subiectivismul sau politicul părând să aibă un cuvânt greu de spus. Dovadă stă faptul că managerul Revistei de Cultură Varad a primit nota 10, în timp ce Lucian Silaghi, managerul Teatrului de Stat din Oradea, care a desfăşurat o activitate prodigioasă pentru "Thalia" orădeană, a primit cel mai mic calificativ.
Notele obţinute de către managerii acestor instituţii de cultură ridică un nou semn de întrebare în ce priveşte corectitudinea membrilor acestor comisii de evaluare, comisii care nu fac decât să reflecte componenţa forţelor politice locale PNL şi UDMR. Până ieri, la închiderea ediţiei, pe site-ul CJ Bihor au fost postate rezultatele evaluării a doar şase instituţii de cultură. În fruntea clasamentului se numără Szücs László, managerul Revistei de Cultură Varad, care, în urma evaluării finale a managementului realizat, a obţinut nota 10. Calificativ maxim a obţinut şi managerul Teatrului de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia", Aron Marius. Cu toate criticile dure la adresa directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac a obţinut, în urma evaluării activităţii sale manageriale, o notă apreciabilă - 9,92. Totodată, directorul general - manager al Şcolii de Arte "Francisc Hubic" Oradea, Marian Boboia, a obţinut nota 9,70. În schimb, David Gheorghe, director general - manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, a obţinut 9,33, în condiţiile în care activitatea acestei instituţii este mult prea puţin vizibilă. În plus, directorului David Gheorghe i se poate reproşa şi faptul că permite desfăşurarea unor ore de instrument lângă sala de lectură a Bilbliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Piaţa 1 Decembrie nr. 12. Deranjul provocat studenţilor de către probele de instrumente pare să pălească în faţa intereselor acestui manager. Cu toate acestea, comisia de evaluare i-a acordat un calificativ bun. Surpriza a venit din partea lui Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat Oradea, a cărui activitate managerială a fost notată doar cu nota 8,75. Lipsa de apreciere a activităţii de management a venit pe fondul simpatiei sale democrat-liberale, o altă explicaţie fiind greu de oferit în condiţiile în care Silaghi a reuşit ca, de trei ani, de când CJ Bihor a demarat investiţiile la clădirea Teatrului, să găsească soluţii pentru ca orădenii să nu fie privaţi nici măcar o săptămână de reprezentanţiile trupelor de teatru orădene. E greu de crezut ce anume i se putea cere mai mult unui manager să facă, în condiţiile în care a fost lăsat fără spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea, iar vina este tot a conducerii CJ Bihor prin neasigurarea de fonduri. În condiţiile în care a fost vitregit de o locaţie pentru a-şi desfăşura activitatea, în ultimii trei ani, orădenii au avut parte de peste 20 de premiere doar ale Trupei "Iosif Vulcan". Mai rămâne să vedem cum Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheroghe Şincai", care a încercat să ascundă lucrările prost executate de Selina la sediul din strada Armatei Române, va primi punctaj maxim. Însă, o astfel de apreciere nu ne va surprinde, în condiţiile în care aceasta este membră PNL.
Una peste alta, româna se vorbeşte stricat, de sus până jos. Cuvântul „locaţie”, cu sensul de amplasament, folosit impropriu - de fapt e o chirie plătită pentru un lucru luat în folosinţă, nu are de-a face cu locul. Dar sună „subţire”... Articol de opinii si speculatii ale ziaristei. Ziarista??? Mai sa fie...
directorii si-au facut lucrarea acasa sau leau facut altii nu cum afirma ziarista inculta
Dacă autoarea articolului ar fi specificat componenţa politică şi profesională a comisiei de evaluare, ca şi criteriile avute în vedere, afirmaţiile ar fi fost credibile. Aşa..."rămâne cum ne-am înţeles în tren"(!)