Incubatorul de afaceri, un proiect pe cale să eşueze
Conform angajamentelor luate faţă de Uniunea Europeană încă din anul 2006, Consiliul Judeţan Bihor trebuia să finalizeze încă de luna trecută construirea unui incubator de afaceri la Oradea. Ieri, însă, la locul cu pricina, şi anume pe strada Armatei Române, se vedea amenajată doar o simplă groapă. Din fericire, s-a mai obţinut o dispensă. Noul termen pentru finalizarea clădirii moderne cu subsol, parter, două etaje, cu o suprafaţă totală de 828 mp, este 30 noiembrie a.c. - un deziderat greu de atins şi o responsabilitate mult prea grea, pe care firma CIAC, cea care a câştigat iniţial contractul, a refuzat să şi-o asume. Dar salvarea nu a întârziat să apară. Firma care s-a încumetat să-şi asume o asemenea răspundere a fost nimeni alta decât Selina, cea care a reuşit, în ultima perioadă, să acapareze mai toate marile lucrări pe bani publici.
CJ Bihor a accesat în 2006 un grant de 474.044 euro, fără TVA, în cadrul programului PHARE CBC, care, printre altele, presupune şi construirea unui imobil care să adăpostească primul incubator de afaceri din Bihor. Potrivit proiectului, aici vor fi "incubate" anual 14 firme, care vor beneficia de cursuri de management gratuit, vor fi ajutate să scrie proiecte, să întocmească planuri de afaceri, punându-li-se la dispoziţie câte un birou şi toate instrumentele necesare pentru funcţionare: telefon, fax, internet etc. Cu toate că programul a demarat în decembrie 2006, coordonatorul proiectului, CJ Bihor, a demarat abia peste un an procedurile de licitaţie pentru desemnarea antreprenorului care va ridica viitorul sediu al incubatorului. Licitaţia a fost câştigată de firma CIAC, valoarea de execuţie a sediului viitorului incubator fiind stabilită la suma de 1.360.249 lei. Conform contractului semnat pe data de 14 noiembrie 2007, CIAC avea obligaţia ca, în termen de şapte luni de la semnare, să ridice viitoarea construcţie pe amplasamentul oferit de CJ Bihor pe strada Armatei Române, în spatele Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" şi al Muzeului Ţării Crişurilor.
Petrolul de pe terenurile CJ Bihor
Cum lucrurile au pornit cu stângul, nici pe parcurs proiectul nu a fost lipsit de incidente. La doar câteva zile de la începerea lucrărilor, muncitorii au dat peste un cazan plin cu păcură. Surpriza a fost de proporţii, iar la o verificare mai atentă s-a descoperit că întreaga zonă era contaminată. În aceste condiţii, s-a impus angajarea unei firme care să depolueze întreaga zonă, însă proporţiile dezastrului s-au dovedit mult mai mari. După cinci luni în care de aici s-au scos tone de păcură, problema nu a fost nici până azi soluţionată. Ieri, la faţa locului, activitatea de extragere a reziduului poluant era în toi. În paralel, aici îşi făcuseră apariţia şi reprezentanţi ai firmei care s-a angajat să ridice imobilul pe acest butoi de păcură. Proiectul pentru viitorul incubator care prevede amenajarea unui subsol, parter şi două etaje, cu o suprafaţă totală de 828 mp, avea iniţial un termen de execuţie de şapte luni, însă noile cerinţe impun ca imobilul să fie ridicat în cinci luni. În condiţiile în care lucrările de decontaminare nu au fost executate la termen, firma CIAC a renunţat la contractul de construire a incubatorului. "Până în noiembrie clădirea trebuie predată la cheie. Nu am putut să ne asumăm o asemenea răspundere, motiv pentru care am renunţat la contract", ne-a declarat Ioan Mintaş, director CIAC. Ca urmare, conducerea CJ Bihor s-a văzut nevoită să găsească un alt constructor.
Selina, "salvatoarea" de moment
Astfel, fără nicio licitaţie şi fără să depună un minim efort pentru a câştiga acest contract, Selina a fost desemnată să execute viitorul incubator. Până în 30 noiembrie, Selina pare dispusă să predea la cheie viitorul incubator, în caz contar toţi banii câştigaţi din proiect vor fi pierduţi. În plus, riscăm să fim puşi pe lista neagră a Uniunii Europene şi să plătim din banii noştri toate lucrările executate până acum. Şansele ca acest imobil să fie predat la termen sunt minime, în condiţiile în care, conform normelor în construcţii, pentru turnarea unui planşeu se impune un termen de 27 de zile. În plus, cum întreaga zonă este îmbibată în păcură, realizarea fundaţiei cere lucrări specifice. Chiar dacă a refuzat să ne ofere informaţii despre proiect şi modul în care se va derula acesta, Beniamin Rus, reprezentantul firmei Selina, pare destul de optimist în ceea ce priveşte finalizarea la termen a construcţiei.
În caz contrar, responsabilitatea sa va trebui împărţită cu vechea conducere a CJ Bihor, cea care a alocat acestui proiect un teren despre care trebuia să se ştie că nu se pretează la o astfel de investiţie. Momentan, de proiect răspunde Direcţia Tehnică, aflată în subordinea vicepreşedintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru, care l-a coordonat şi în calitate de preşedinte al CJ Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.