Moto: "Ceea ce numesc oamenii, în general, destin sunt, de cele mai dese ori, numai propriile lor acţiuni prosteşti" (Schopenhauer: Aphor)

Aşadar, după marele filosof, prostia ne ghidează în toate cele ce ajung obiectul plângerii noastre. Aplicată social şi momentului istoric, putem zice: "Alegem ca proştii, iar ceea ce alegem nu poate fi altfel. Aceştia elaborează reguli prosteşti, care ne obligă să ne comportăm prosteşte, sfârşind prin a părea o gloată de prostănaci."

Cu câteva zile în urmă, se difuza pe un canal TV un interviu cu ministrul Justiţiei, dl. Predoiu. Pe măsură ce discuţia avansa, mi se făcea pielea de găină. Se vorbea despre reforma Codului Penal, un lucru de importanţă crucială pentru orice societate. Era mai mult decât evident că, dincolo de sforăreli verbale, bate vântul pustiei prin creiere, că totul este o imitaţie a la maimuţe a unor norme juridice de aiurea, fără a le înţelege substanţa şi consecinţele. Ministrul Justiţiei părea că nu înţelege că fiecare societate are un specific cultural, un specific al obiceiurilor sociale, derivate din credinţe diferite. Acestea dezvoltă cetăţenilor, atitudinal şi comportamental, reflexe sociale la fel de specifice şi diferite. Un român nu se conduce după aceleaşi obiceiuri şi reguli existenţiale ca un american sau un englez, ca atare va avea reflexe sociale diferite. Cu alte cuvinte, nu poţi aplica prosteşte, tot ceea ce vezi la ei (sau ce vor să-ţi spună). Va rezulta un dezastru. Exemplu: dl. Predoiu afirma că procurorii vor avea o maximă libertate de a aprecia vinovăţia şi, dacă este cazul, urmărirea penală sau nu a inculpatului, iar acesta va avea libertatea, citez "de a negocia" cu procurorul vinovăţia sau nevinovăţia, urmărirea penală ori ba. Cu toţii ştim ce abuzuri colosale s-au făcut în acest sens, după ruptura din decembrie, câţi periculoşi, escroci etc. au fost făcuţi scăpaţi. Ei bine, veţi vedea ce va urma! Reformă! Un alt specialist, de lângă ministru, afirma, ţinând isonul acestuia, că violatorii, criminalii şi tâlharii vor primi pedepse mai scurte, "deoarece studiile" au arătat că acestora le este frică doar de a fi prinşi, nu de puşcărie. La dracu' cu victimele şi cu dreptatea lor! Un criminal va putea omorî din 3 în 3 ani. Asta zic şi eu justiţie! Ori vor omorî la noi, ori vor pleca în Italia sau în lumea largă, să ne facă reclamă. Asta da gândire! Justiţia română nu este preocupată de viaţa, averea, liniştea oamenilor cinstiţi, de ordinea socială, ci de îmblânzirea pedepselor criminalilor şi de mângâierea lor. Orice gâgă le-ar putea spune acestor tâmpiţei oficiali că populaţia de infractori nu ştie decât de principiul "Cel mai tare din parcare!" O asemenea populaţie nu ştie decât de frică. Pentru a justifica aceste aberaţii ale ministrului Predoiu au fost scoşi, în zilele care au urmat, pe tot soiul de "sticle" şi "sticluţe", psihologi de mucava, impregnaţi de teorii, dar incapabili de a gândi pe cont propriu. Desigur, ţelul principal al pedepsei trebuie să fie educativ şi pe urmă punitiv (nu în caz de crimă şi viol însă!), dar acest lucru se face punctual, pe caz, nu ca lege generală şi nu în dauna pedepsei, ci în paralel cu ea şi nu în dauna vinovaţilor şi a oamenilor cinstiţi.
Nu mă voi întinde cu analiza. Ceea ce vreau să remarc este doar că oficial, prin lege, nesiguranţa cetăţeanului român va creşte, iar aceasta va genera haos social, însingurare şi alienare. De fapt haosul social se promovează oficial cu insistenţă prin toate mijloacele. Toţi ştim ce a declanşat în rândul populaţiei reîmproprietărirea, privatizarea etc., suflul grozav de rău şi ură în sufletul populaţiei. Ei bine, aveţi răbdare să mai citiţi două rânduri, care reflectă aceeaşi promovare a haosului social. Recent, un prieten notar, mare profesionist, emoţionat şi revoltat peste limita firii sale echilibrate, demonstra cum în materie de cotare cadastrală, recte numere topografice şi coli funciare, în ultimii ani au apărut nu mai puţin de cinci sisteme paralele. În acest fel, vânzătorul poate avea un număr C.F. într-un sistem, iar cumpărătorul - altul, în alt sistem, existând nu doar posibilitatea ca un vânzător să poată vinde "legal", acoperit, de două ori o proprietate, dar şi să se creeze un haos înfiorător în gestionarea proprietăţilor. Se poate ajunge ca fiecare să intre în conflict cu fiecare. Nici nu îţi trebuie altceva pentru a arunca în aer un popor.

Şi asta cred că este o problemă de interes naţional. Au apărut tot felul de neaveniţi, care nu au nimic cu sistemul, dar care au avut prostescul orgoliu de a "reforma" şi ei ceva (mă rog, fâs, pâs, e şi el acolo... Bulă!). Pe aceste căi se poate ajunge la un haos social care să facă din România un iad.