Interese private în exploatarea domeniului public
Drumul turistic spre "Craterul" din Betfia trece obligatoriu prin Ştrandul cu valuri
Nu a trecut mult timp până ce în comuna Sânmartin a apărut o nouă situaţie controversată. Dacă precedenta a fost de natură electorală, actuala vizează un alt capitol extrem de sensibil în zonă, şi anume cel al domeniului public. Pare greu de crezut, însă, societatea comercială care a luat în administrare Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai a găsit de cuviinţă să interzică accesul liber în pădurea din apropiere, arogându-şi drepturi de stăpâni absoluţi asupra unui drum turistic. Astfel, oricine vrea să facă o plimbare spre obiectivul turistic cunoscut sub denumirea de "Crater" este obligat fie să achite taxa de intrare în locul de agrement, fie să găsească o variantă ocolitoare...
Stăpâni pe domeniul public?
Zilele trecute, prin poşta electronică ne-a fost expediată o sesizare prin intermediul căreia mai multe persoane, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ne aduceau la cunoştinţă faptul că drumul forestier din vecinătatea ştrandului cu valuri, ce duce la aşa-numitul "crater", a fost pur si simplu închis, societatea care administrează locul de agrement percepând taxe pentru a permite intrarea pe jos sau cu maşina în zona respectivă. "Angajaţii firmei SC RamGeorge Impex SRL nu lasă pe nici un cetăţean să treacă de poarta ştrandului, nici pe acei turişti care vor să viziteze ?craterul? sau să se plimbe prin pădure, neaccesând incinta ştrandului. În plus, angajaţii refuză să dea orice informaţie legată de acest abuz, vorbind într-un ton absolut inadecvat şi necivilizat", ni se comunica prin sesizarea respectivă. Persoanele în cauză nu-şi explică cum a fost posibil ca o firmă particulară să închidă un "drum forestier", să interzică accesul liber către unele obiective turistice din zonă şi, mai ales, în baza căror prevederi legale se percep taxe pentru a intra în pădure.
"Nici vorbă de drum de acces"
Pentru a ne convinge că lucrurile stau aşa cum ne erau semnalate, cu atât mai mult cu cât aceasta provenea din partea unor anonimi, am considerat că e bine să ne convingem la faţa locului. Şi, într-adevăr, ceea ce ne-au relatat cititorii noştri s-a dovedit a fi cât se poate de veridic, angajaţii societăţii în administrarea căreia se află ştrandul cu valuri fiind postaţi la intrarea pe drumul ce duce spre pădure pentru a percepe taxa. "Încă din anul 2000, de când am închiriat acest loc de agrement, procedăm astfel, deoarece sunt tot felul de persoane care pretind că merg la pădure şi intră în ştrand. De fapt, această porţiune nici nu figurează în hărţile topografice ca drum de acces, ci este inclusă în perimetrul Ştrandului, drept urmare, credem că, în calitate de chiriaşi, suntem abilitaţi să luăm măsurile pe care le considerăm de cuviinţă. Menţionez, însă că, doar de la intrarea în pădure, şi anume de la barieră, putem vorbi despre un drum forestier, lucru recunoscut de altfel chiar şi de reprezentanţii Direcţiei Silvice, care au înţeles cum stau lucrurile şi ne cer acordul pentru transportul în interes forestier. De asemenea, le permitem accesul în zonă şi celor care au un motiv întemeiat să ajungă acolo, cum ar fi proprietarii stupilor de albine, însă nu pot să accept să fim traşi pe sfoară de unii oameni care dau dovadă de rea voinţă", ne-a declarat Gheorghe David, unul dintre asociaţii societăţii SC RamGeorge. Reprezentantul Ocolului Silvic, prezent la discuţii, a întărit cele spuse de interlocutorul nostru, menţionând că accesul în pădure, spre Crater, nu se face nicidecum prin acel loc, strict interzis persoanelor, ci prin altă parte, cum ar fi prin Alparea.
Nici forestier, nici de acces, ci... turistic
Părerea celor doi nu este împărtăşită, însă, şi de autorităţile locale, spusele lor fiind contrazise de documentele care ne-au fost puse la dispoziţie. Astfel, în documentul de zonificare a teritoriului, este precizat cât se poate de limpede că porţiunea respectivă nu este nicidecum inclusă în patrimoniul Ştrandului cu valuri, ci este categorisită ca fiind drum turistic. Aşadar, nici măcar drum forestier, cum le place să creadă celor de la Ocolul Silvic. Mai mult, în contractul de asociere încheiat între Primăria Sânmartin şi SC RamGeorge Impex SRL, în luna iunie a anului 2000, nu este prevăzută nici o clauză specială conform căreia societatea ar avea drept de exploatare şi asupra drumului cu pricina. "Având în vedere că şi pe adresa noastră a ajuns o astfel de reclamaţie, la proxima şedinţă a Consiliului Local Sânmartin vom lua în discuţie situaţia de acolo. De fapt, chiar înainte de a ni se semnala acest caz, pe ordinea de zi am inclus o propunere privind inventarierea terenurilor aflate în proprietatea comunei Sânmartin. Doar după aceea vom şti cu exactitate care este situaţia la nivelul comunei", ne asigură noul primar al comunei Sânmartin, Lucian Popuş.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.