Iubire pentru Viteaz, respect pentru rege
Îl respecăm pe regele Ferdinand, dar îl iubim pe Mihai Viteazul, este mesajul pe care Uniunea Vatra Românească Bihor îl supune atenţiei municipalităţii orădene. Protestul survine după ce administraţia locală a decis ca, în urma reamenajării Pieţii Unirii, statuia voievodului să fie scoasă din acest perimetru.
Organizaţia propune municipalităţii orădene ca statuia regelui Ferdinand Întregitorul să fie amplasată în Piaţa care îi poartă numele şi să lase în pace statuia lui Mihai Viteazul. "Biroul Director al Uniunii Cultural - Civice "Vatra Românească" - Filiala Bihor, în ședința sa din 11 iunie 2013, a luat cunoștință de intenția Primăriei Municipiului Oradea de a muta statuia marelui voievod Mihai Viteazul într-o altă locație. În locul acesteia ar urma să fie ridicată o nouă statuie a regelui Ferdinand Întregitorul, vechea statuie, amplasată aici în perioada interbelică fiind demontată (...)", se arată într-un comunicat al Uniunii. Statuia regelui Ferdinand din perioada interbelică a fost demontată în septembrie 1940 de autorităţile româneşti în retragere şi transportată la Beiuş. La fel s-a procedat şi cu statuia reginei Maria, autorităţile vremii sperând ca după război să fie reamplasate la Oradea. Acest lucru nu a mai fost însă posibil, autorităţile comuniste ajunse la putere dispunând topirea monumentelor. "Suntem de acord cu ridicarea statuii regelui Ferdinand Întregitorul, având în vedere că sub conducerea sa, în adunările plebiscitare ale românilor din Basarabia, Bucovina și Transilvania, s-a înfăptuit Marea Unire cu Regatul României, la 1 decembrie 1918. În calitate de comandant suprem al Armatei Române, a vegheat la eliberarea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și a Maramureșului de trupele "albe" extremiste și apoi de cele "roșii" bolșevice, după 1 decembrie 1918 până în primăvara anului 1919. În opinia noastră, statuia regelui Ferdinand își poate găsi locul binemeritat în Piața care-i poartă numele, iar statuia Primului Întregitor al țării, voievodul Mihai Viteazul, trebuie să rămână pentru veșnicie în locația actuală din Piața Unirii. E de amintit faptul că statuia Voievodului a fost ridicată din donațiile benevole ale ofițerilor și subofițerilor din Garnizoana Oradea, fără nicio contribuție a Primăriei. Pe de altă parte, considerăm că jocul de-a amplasarea și reamplasarea statuilor, fără consultarea opiniei publice, aduce o gravă atingere imaginii unei mari personalități a istoriei române. Vă asigurăm că-l respectăm pe regele Ferdinand, dar îl iubim pe Mihai Viteazul", se arată în comunicatul Uniunii Vatra Românească Bihor.
se pot gasi solutii. asa cum scrie Vatra Romaneasca, il respect si pe rege, (nu stiu mare lucru despre-spre rusinea mea) dar nu accept sub nici-o forma sa fie mutat Voievodul Mihai care este o cinste pentru noi, si nu un obiect de mutat ici colo. poate fi amplasata statuia chiar in fata Teatrului, in loc sa fie niste pomi care fura din imaginea frumoasa a teatrului, amplasati statuia, si va fi impreuna cu teatrul care azi poarta numele reginei. as.......ii impacam pe toti. nu vi se pare? si le acordam si respectul cuvenit la toti. si e si in centru pt. toti.
Scuze. Sunt eu Ilie de la primarie. N-am stiut. La noi la Birtin toti suntem regalisti. Ca suntem inruditi cu casa regala. Adica noi suntem de la ruda. Da' mie Mihai Viteazu' nu mi-o dat decoratie. iti dai seama dupa ce-l pun pe ferdinand ce imi primesc de la Mihai? (da' nu de la Misu caftangiu).
Edilul sef trebuie sa inteleaga ca,acest oras nu e mosia sa.Iar afirmatia facuta pe postul tv.miercuri seara(19.06.2013)cum ca,ar trebui sa respectam istoria,iar aceasta pentru noi romanii ar incepe pe la 1918 odata cu regele Ferdinand de Hohenzollern,e de-a dreptul imbecila si nesimtita.Ce Mihai Viteazul( pe la anii 1600),povesti,aceasta perioada istorica pentru dansul nu exista.Totul incepe cu Ferdinand.