Jumătăţile de măsură ale doi şi-un sfertului academic
Odată cu declanşarea noului ciclu electoral, lupta pentru putere - sau mai bine zis pentru menţinerea ei cu orice preţ - în Universitatea Oradea a intrat în faza de sărit la beregată. Cum altfel să-ţi explici rechizitoriul pe care rectorul acestei instituţii l-a întocmit pe numele decanului Facultăţii de Protecţia Mediului şi l-a distribuit în aceste zile prin e-mail membrilor Senatului, cărora li se cere nici mai mult nici mai puţin decât solidarizarea întru "destituirea din funcţia de conducere din învăţământ" a recalcitrantului, un "nemernic" cu un munte de păcate, cel mai de neiertat fiind poate recenta includere Facultăţii pe care o păstoreşte de peste 10 ani, cu patru specializări de categoria A - din cele cinci care sunt recunoscute Universităţii Oradea - în ierarhia programelor universitare de studii.
Dar nu performanţele academice ale decanului Vasile Bara este chemat Senatul Universităţii să le judece în următoarea sa şedinţă ci înscenarea tipic securistă pe care distinsul rector a meşteşugit-o mai priceput ca nimeni altul, susţinând că acesta ar fi semnat fără drept un aşa zis contract de arendă "însuşiindu-şi atribuţiile rectorului" şi că habar nu are al cui mama naibii e xeroxul din cabina portarului facultăţii. Dar iată faptele pentru care un profesor universitar cu două geamantane de cărţi scrise, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole, este trimis în faţa staborului de un bulibaşă complexat că i s-au subtilizat "atribuţiile"...
Dacă-i gratis, cu plăcere!
Prin Hotărârea de Guvern nr. 526 din7 aprilie 2004, s-a aprobat transmiterea din administrarea MApN în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin Universitatea din Oradea, pentru Facultatea de Protecţia Mediului, a acareturilor unităţii militare din Carei, judeţul Satu Mare, constând în clădiri şi terenuri în suprafaţă totală de peste 340.000 mp. O "pleaşcă" deturnată în interesul învăţământului din calea dezvoltatorilor imobiliari, numai bună pentru a fi transformată în bază de cercetare ştiinţifică pentru studenţi şi cadre didactice. La finele anului trecut, probabil la comanda unor potentaţi locali, MApN a avut o primă tentativă de a-şi recupera patrimoniul imobiliar din Carei transferat anterior Ministerului Educaţiei, fiind iniţiată chiar o Hotărâre de Guvern în acest sens, care însă nu a putut fi adoptată fără acordul Facultăţii de Protecţia Mediului. Acord de care, în treacăt fie vorba, nu a mai fost nevoie atunci când, fără aprobarea Senatului, rectorul a acceptat să renunţe la cele 128 de hectare de teren de pe calea Borşului, aflate de asemenea în administrarea Facultăţii de Protecţia Mediului, pe care le-a cedat Primăriei pentru amenjarea Parcului Industrial.
Cu verdele-n sus
Somată şi de Primăria municipiului Carei, care reclama neîntreţinerea suprafaţelor de teren aflate în administrare în conformitate cu Codul de bune practice în agricultură care stă la baza eliberării tuturor actelor normative, a strategiilor şi politicilor agricole din ţările UE, conducerea Facultăţii de Protecţia Mediului, mai de voie, mai de nevoie a trebuit să ia în primăvara acestui an o decizie cu privire la prelucrarea a 10 hectare de teren în vederea creeării unor loturi experimentale necesare atât pregătirii practice a studenţilor săi cât şi conservării patrimoniului imobiliar căruia îi cam mergea vestea că ar fi fără stăpân. Astfel, în şedinţa din 17 martie 2011 a Consiliului facultăţii, s-a dezbătut oportunitatea încheierii unui contract de colaborare pentru desţelenirea pământului în vederea cultivării, iar a doua zi, printr- un formular tip pus la dispoziţie de Primăria Carei, întitulat impropriu Contract de arendare - impropriu, pentru că în completarea lui nu se face în niciun fel vorbire despre vreun beneficiu bănesc sau în natură al proprietarului de teren - conducerea facultăţii îşi dă acordul ca cele 10 hectare să fie prelucrate ca lot experimental de către o societate comercială din localitate. Contractul, semnat de administratorul Facultăţii de Protecţia Mediului, de secretarul ştiinţific şi decanul acesteia, înregistrat la Primărie pentru a garanta întreţinerea agricolă a terenului, specifică explicit faptul că Facultatea este de acord cu efectuarea lucrărilor agricole care urmau să se execute fără plată, lotul fiind experimental, pentru practica studenţilor, cu aceeaşi ocazie încheiindu-se cu firma prestatoare şi o convenţie în acest sens.
(T)eroare prin (o)misiune
Absolut întâmplător, rectorul Universităţii a făcut tot ce i-a stat în putere să minimalizeze acest aspect, ultima pagină a contractului purtând specificaţia explicită a prestaţiilor pro bono ale firmei colaboratoare fiind omisă din anexa la rechizitoriul întocmit în cârca decanului Vasile Bara, difuzat în mediul academic local. Să afle şi colegii de Senat ai decanului-ciocoi cu cine s-au înhăitat şi să facă bine să voteze pentru destituirea lui "din funcţia de conducere din învăţământ". Că aşa i-a venit rectorului pe chelie să interpreteze articolul 312 din Legea 1/2001 (apropos, Legea e din 2011, domnule rector!) , uitând că două articole mai jos, la 314, legiuitorul îi dă novicelui mură-n gură, învederând la aliniatul 1 că "Sancţiunea disciplinară - prevăzută la 312, n.n.- se aplică numai după efectuarea cercetării faptei sesizate, audierea celui în cauză şi verificarea susţinerilor făcute de acesta în apărare" şi precizând la aliniatul următor că "Pentru investigarea abaterilor disciplinare săvârşite de personalul didactic, personalul din cercetare sau personalul administrativ, se constituie comisii de analiză formate din 3-5 membri, cadre didactice care au funcţia didactică cel puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea şi un reprezentant al organizaţiei sindicale", această comisie trebuind numită, conform aceluiaş articol de lege, cu aprobarea senatului universitar.
Sau poate era mai bine ca membrii conducerii Facultăţii de Protecţia Mediului - chiar aşa, de ce nu sunt toţi cei trei semnatari ai "contractului de arendă" puşi la stâlpul infamiei ci numai Il capo di tutti capi?! - să procedeze aidoma rectorului cu elice, care a pus la dispoziţia lui Ăl-Bătrân-şi-penal-care-l-a-făcut-pe-el-om fără nici un act administrativ, fie el şi un pârlit de contract de comodat, limuzina şi şoferul universităţii başca ditamai biroul cu secretara şi antecamera din dotare?
Comentarii
Nu există nici un comentariu.