Justiţia, cu cârpa la ochi şi cu vata în urechi
Magistraţii fără conştiinţă sunt somaţi să-şi închidă telefoanele
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupaşcu, a declarat, ieri, că "cei care au conştiinţa că sunt judecători şi procurori nu au nevoie să primească telefoane", afirmaţie făcută cu referire la cercetările CSM legate de cazurile de magistraţi sunaţi de politicieni.
Desfăşurătorul convorbirilor la control!
Dan Lupaşcu a declarat presei că cercetările privind telefonul pe care l-a primit Ilie Botoş de la premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt în curs, că au avut loc discuţii cu procurorul general al României, cu procurorul şef de la Departamentului Naţional Anticorupţie, cu procurorii şefi de secţie şi şefi de birou. Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-au extins verificările privind cazuri în care magistraţii au fost sunaţi de politicieni, pentru a se stabili dacă au existat imixtiuni în actul de justiţie. "Am cerut extinderea verificărilor cu privire la orice alte telefoane care s-au dat la parchete şi vrem să avem o informare completă. Materialul este în curs de verficare. Ne interesează şi semnificaţia acestor telefoane şi în ce măsură au fost de natură să influenţeze actul de justiţie şi celelelalte principii care guvernează activitatea judiciară", a spus Dan Lupaşcu.
"Nici ei pe noi, nici noi pe ei"
Tot ieri, procurorul-şef al DNA Daniel Morar a declarat că, dacă ar fi sunat de premierul Tăriceanu, în mod categoric nu l-ar informa pe preşedintele Băsescu şi a apreciat că politicienii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să-i sune pe procurori, dar că important este ca nici aceştia să nu-i sune pe politicieni. Întrebat cum ar fi reacţionat dacă premierul Tăriceanu l-ar fi sunat, Morar a răspuns: "Nu ştiu. O să văd când o să mă sune. Sper să nu se mai întâmple chestia asta". Chestionat de jurnalişti dacă, în cazul în care va fi sunat de Tăriceanu, îl va informa pe preşedintele Băsescu, procurorul-şef al DNA a afirmat: "Asta categoric nu". El a adăugat că problema nu este ca el să sune. "Eu sper să înţeleagă politicienii că nu au nici o cădere să-i sune pe procurori, că sunt ei procurori generali, că sunt procurori simpli. Dar important este ca nici noi să nu-i sunăm pe ei", a precizat Daniel Morar, care a mai arătat că nu are nici o obligaţie, conform legii, să informeze pe nimeni din Guvern cu privire la dosarele aflate în lucru la DNA, nici măcar pe ministrul Justiţiei.
Ilie Botoş, pe cărări greşite
Într-un comunicat al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), dat ieri publicităţii, se oprecizează că "Procurorul general al României, indiferent de cine ocupă această funcţie, trebuie să-şi orienteze paşii pe cărarea care duce la CSM şi nu către Palate sau telefonul scurt când interesul politic nu distinge între cauze penale personalizate şi politicile penale: legislaţie coerentă şi stabilă, condiţii logistice, informatizare, personal calificat, salarii, etc". Potrivit documentului citat, pentru magistraţi, interesul manifestat de prim-ministru este un mesaj a cărui interpretare se traduce prin "Ştii cine se interesează de dosar? De la ce nivel? Ai grijă!". Astfel, inducerea unei stări dubitative în rândul magistraţilor, ca urmare a unor astfel de presiuni, afectează activitatea ce se desfăşoară şi al cărei rezultat nu ştii dacă te poate conduce la excluderea din magistratură pentru că nu convine soluţia dată în cauză, mai ales când, mai mult sau mai puţin subtil, ai fost avertizat. De altfel aceste «apucături» pe care AMR în toţi aceşti ani le-a clamat justifică interesul arătat de guvern pentru modificarea legilor reformei din 2004 şi readucerea parchetelor sub umbrela Executivului, care acum se simte îndrituit să folosească nestingherit telefonul", susţine Viorica Costiniu, preşedintele onorific al AMR, revenind cu o solicitare către CSM pentru a stabili o întrevedere cu ministrul Justiţiei Monica Macovei, la care să participe şi AMR, în care să se discute proiectul legii salarizării înainte ca aceasta să ajungă la faza finală. "În primul rând cerem aplicarea sporului de 40 la sută tuturor judecătorilor şi procurorilor şi, după înlăturarea dispoziţiilor discriminatorii, să se purceadă la mărirea salariilor, care din 1999 nu a mai existat", solicită AMR.
Scandalul telefoanelor date de politicieni magistraţilor a izbucnit după ce fostul consilier de stat Elena Udrea l-a atacat pe Tăriceanu, amintind de relaţia de afaceri şi de prietenie dintre acesta şi Dinu Patriciu. "L-a întrebat cineva pe Tăriceanu dacă a sunat la Parchet în ziua arestării lui Patriciu pentru a interveni în favoarea prietenului său?", s-a întrebat Udrea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.