L.O.V.E. sau MOVE!
Defrişările masive începute în această vară în Oradea, micşorarea spaţiilor verzi, în detrimentul unor locuri de parcare, noile proiecte de amenajare pietonală a zonei centrale, au stârnit reacţia ecologiştilor orădeni, care au decis să declanşeze o campanie de salvare a Oradiei.
Campania intitulată sugestiv "L.O.V.E! - Lăsaţi Oradea Verde!" are nişte obiective bine stabilite. Reprezentanţii Centrul Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) au transmis Primăriei Oradea un plan de măsuri cu termene: până pe data de 15 martie 2011, Primăria Oradea trebuie să realizeze un nivel de atingere a confortului de mediu pentru toţi locuitorii urbei. De asemenea, se solicită ca, până în 15 iunie 2011, creşterea spaţiului verde total din Oradea la 5 milioane metri pătraţi, adică fiecărui locuitor să-i revină 20 mp de spaţiu verde. În prezent, un orădean se bucură de 14-15 mp de spaţiu verde. Tot până pe data de 15 martie 2011, ecologiştii cer conducerii Primăriei să realizeze o balanţă verde, adică raportul dintre noxele din aer şi cantitatea de oxigen produsă de copacii din oraş. "Această campanie, intitulată "L.O.V.E.!", este o reacţie la defrişările masive începute în această vară. Dăm ca exemple tăierile de plopi de pe Borşului, respectiv înlocuirea arborilor de pe Bulevardul Dacia. Nu vorbim de simple tăieri, ci vorbim despre dispariţia unor perdele de protecţie. Comuniştii au gândit aceste plantări în această zonă industrială ştiind că plopii cresc repede şi sunt rezistenţi la poluare. S-a produs un deficit de spaţiu verde, în detrimenul parcărilor. Suntem de acord cu amenajarea de parcări, dar se puteau folosi în loc de beton, dale înierbate. La ce folos să avem parcări şi străzi, dacă sănătate nu avem?", este de părere Mihai Togor, preşedintele CRSE.
Acesta a solicitat conducerii Primăriei Oradea să organizeze dezbateri publice reale în legătură cu marile proiecte, amintind că această entitate se află în slujba cetăţenilor şi nu poate să realizeze proiecte după bunul plac al funcţionarilor ei. "Conducerea Primăriei nu are nici dechidere spre o critică constructivă. Primăria nu priveşte cetăţenii ca pe nişte parteneri de dialog. Viceprimarul Carp foloseşte metode securiste de manipulare şi intimidare. Nouă, ecologiştilor, ni se reproşează că venim din munţi şi nu cunoaştem problemele oraşului. Edilii nu au respect faţă de cetăţeni", a declarat ecologistul Paul Iacobaş, care în 2008 a făcut parte din staff-ul de campanie al liberalilor. Acum, nemulţumit de modul în care cei pe care i-a sprijinit să câştige Primăria Oradiei, îi tratează pe ecologişti, Iacobaş a anunţat că orice proiect cu impact major de mediu va fi boicotat, cu ieşiri în stradă şi cu procese în instanţă.
Ultimele declaraţii ale primarului Ilie Bolojan, care a anunţat că nu va organiza dezbatere publică pentru proiectul de amenajare a Pieţei Unirii - Piaţa Ferdinand, proiect care presupune tăierea "boscheţilor" şi realizarea unei zone pietonale cu dale, i-a determinat pe ecologişti să transmită un mesaj administraţiei liberale. "În zona centrală există un deficit de spaţiu verde. Defrişarea zonei reprezintă o agresiune majoră la adresa mediului. Proiectul este unul megalomanic, care consumă resurse financiare foarte mari", a declarat Togor, care nu crede că acest proiect va putea fi implementat peste voia ecologiştilor. Mai mult, în condiţiile în care Primăria speră să obţină finanţare europeană, ecologiştii ameninţă că vor sesiza forurile europene cu privire la gravele încălcări ale legislaţiei de mediu. Ecologiştii reamintesc edilului şef că arborii de tisa şi tuia nu sunt "boscheţi", primul fiind denumit arborele vieţii, iar al doilea trăieşte şi 400 de ani.
Reprezentanţii CRSE amintesc primarului Bolojan că, într-o discuţie avută în urmă cu câteva luni, acesta ar fi promis că, dacă încep lucrările de construcţie a podului Densusianu, pe patru benzi, podul rutier din zona Sovata nu se va realiza. "Studiul de impact asupra mediului în cazul podului rutier de la Pontoane a trebuit refăcut. Nu se ştie dacă se va mai face. Într-o discuţie cu primarul Ilie Bolojan, acesta a declarat că dacă se face Densusianu, la patru benzi, se va renunţa la podul de la Sovata. Să vedem dacă se ţine de cuvânt", ne-a declarat Paul Iacobaş.
Pentru ca cine se aseamana se aduna.
De ce il tine Bolojan pe Carp langa el??? Exista tot mai multe degeta acuzatoare care se indreapta catre Carp, iar Bolojan tace!!! De ce?
Bolojan nu se va tine de cuvant, ca el nu se tine decat de cuvantul dat lui PD-istilor si UDMR-istilor. Chiar daca se dubleaza podul Densusianu, vor construi si podul de pe Sovata, ca doar nu vor renunta la comisionul ala de dragul orasului.