Pe lângă faptul că Spitalul Clinic Judeţean este nevoit să achiziţioneze, în continuare, oxigen medical cu 40% mai scump decât unităţile sanitare din estul ţării, conducerea trebuie să facă faţă şi presiunilor din partea furnizorilor, o parte dintre aceştia apelând deja la instanţa de judecată pentru recuperarea datoriilor.

Cel mai mare spital clinic din judeţ ar putea să rămână fără oxigen medical, dacă nu-şi va plăti datoriile de peste 3 miliarde lei vechi acumulate către firma furnizoare, în condiţiile în care conducerea unităţii sanitare achiziţionează vitalul produs cu 40% mai scump decât spitalele din estul ţării. Potrivit managerului unităţii spitaliceşti, dr. Florin Bodog, contractul cu firma care a câştigat licitaţia se încheie abia la sfârşitul acestui an, iar achiziţionarea propriei fabrici de oxigen ar presupune un efort financiar pe care spitalul nu şi-l poate permite. Directorul mai spune că cele mai multe spitale din vestul ţării, printre care şi cele din Bihor, au încheiat contracte cu firma Messer România Gaz SRL, cu sediul în Reşiţa, care furnizează oxigenul mult mai scump faţă de concurenţă. În prezent, situaţia financiară a Spitalului Judeţean stă sub un butoi de pulbere gata să explodeze, mai ales că mai mulţi furnizori au dat, încă de săptămâna trecută, unitatea medicală în judecată pentru neplata serviciilor.

Spitalul Judeţean, executat silit pentru neplata peleţilor
Potrivit managerului, unitatea sanitară a fost dată în judecată de firma furnizoare de peleţi, Remir Forest SRL Baia Mare, care a câştigat procesul iar spitalul a fost executat silit şi obligat să plătească 1,5 miliarde lei vechi, în condiţiile în care suma totală a datoriilor este de aproximativ 160 de miliarde lei vechi. "Am reuşit să facem o negociere cu firma şi am convenit să returnăm banii în două tranşe. Prima parte am plătit-o, urmează să achităm şi ultima sumă", a precizat dr. Bodog.
Tot din cauza fondurilor inexistente, au fost blocate livrările la anumite materiale sanitare precum mănuşile chirurgicale şi unele medicamente. "Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi CAS să acorde plăţile aferente anului 2005, în valoare de aproximativ 40 de miliarde", a mai spus managerul, adăugând că această sumă ar acoperi o parte din restanţe. Pentru început, conducerea unităţii caută alternative de echilibrare a situaţiei economice, considerând că restrângerea ambulatoriului de specialitate ar putea fi o soluţie. În opinia directorului, se produc mari pierderi la Policlinică, mai ales că, zilnic, au loc sute de consultaţii şi doar o parte sunt raportate şi decontate de CAS.

Conştient de dezastrul financiar al spitalului, Bodog s-ar atinge şi de salariile personalului sanitar, vizându-i doar pe cei care "nu îşi justifică munca". "Aş vrea să tai din salarii, dar nu am o lege care să-mi permită acest lucru. Normal că aş efectua o analiză, în urma căreia angajaţilor care nu respectă programul sau muncesc mai puţin să li se reducă venitul lunar", mai explică medicul, recunoscând că este nevoie de timp până când Spitalul Clinic Judeţean va ajunge pe linia de plutire.