La trei luni de la inaugurare, primele vicii de execuţie au apărut în Parcul Brătianu
La trei luni de la inaugurarea noului spaţiu de agrement din Parcul Brătianu, investiţie care a costat bugetul local peste 1 milion de lei, firma constructoare s-a văzut nevoită să intervină pentru a remedia primele viciile apărute în execuţie. De câteva zile, firmei SC Construcţii Galassini nu i-a mai rămas altă opţiune decât să-şi recunoască lipsa de profesionalism, fiind obligată să remedieze lucrarea prost executată. Astfel, la nici trei luni de la exploatare, tartanul montat pe terenul de baschet a început să se exfolieze, iar suprafaţa de joc a devenit impracticabilă. În aceste condiţii muncitorii au strâns tot covorul de pe teren, urmând ca pe viitor să monteze altul nou.
În cursul anului trecut, executivul orădean a decis ca în Parcul Brătianu să fie amenajate cinci suprafeţe pentru streetball, baschet, minifotbal, handbal, volei şi tenis. Execuţia lucrării a revenit firmei SC Construcţii Galassini, firmă care, în cursul lunii iulie 2007, a devenit asociata lui Petru Filip, la acea dată încă primar al Oradiei, într-o nouă societate comercială. Asocierea a fost răsplătită la scurt timp cu un contract de 1.072.468 lei, în baza căruia SC Construcţii Galassini urma să amenajeze cinci terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi. Lucrarea a fost demarată, conform datelor furnizate atunci, pe data de 27 iulie 2007, iar termenul de finalizare expira pe data de 27 octombrie anul trecut. Însă, Direcţia Tehnică a decis prelungirea termenului până pe 14 decembrie, acceptând ca motiv vremea ploioasă care a împiedicat finalizarea lucrărilor. Cu toate acestea, SC Construcţii Galassini nu a fost în măsură să se achite cu onestitate de noua şansă acordată, făcându-şi treaba de mântuială. Dovadă, la trei luni de la montarea tartanului pe una dintre suprafeţele de joc au şi apărut primele probleme. În aceste condiţii, firma s-a văzut nevoită să scoată de pe întreaga suprafaţă de joc tartanul montat. Ieri, de-a lungul terenului de sport, zăceau abandonate mai multe bucăţi de material sintetic, suprafaţa de joc fiind pe deplin eliberată, în aşteptarea unui nou covor, de această dată cu o durată de viaţă mai mare de trei luni. Potrivit informaţiilor primite, preţul unui metru pătrat de material folosit pentru suprafata de joc este de 246,37 lei, inclusiv montarea, bani care, dintr-o simplă neglijenţă, au fost aruncaţi la coş. Procesul-verbal de recepţie a lucrărilor a fost semnat în 20 decembrie anul trecut şi face referire la refacerea stratului de uzură din tartan pe terenul de baschet după terminarea timpului friguros. În aceste condiţii, firma constructoare este nevoită să monteze pe cheltuiala sa covorul sintetic distrus. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 30 aprilie a.c.
Lucrurile poate nu ar fi ajuns atât de departe dacă atât beneficiarul lucrării, Primăriea Oradea, cât şi constructorul ar fi respectat criteriile impuse de lege pentru o astfel de investiţie. Potrivit informaţiilor primite de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor, această investiţie nu a primit avizul acestei instituţii. Potrivit HG 1072/2003, orice lucrare care depăşeşte valoarea de 1 milion de lei trebuie avizată din punct de vedere tehnico-economic de către IJC Bihor. Instituţia nu a eliberat, însă, un astfel de aviz, constatând că preţurile estimative trecute în devizul de lucrări nu erau justificate. SC Construcţii Galassini solicita să i se deconteze transportul cu materialele de construcţii pentru o distanţă de 25 km, asta în condiţiile în care halda de gunoi a oraşului se află la mai puţin de 25 km. De asemenea, niciun preţ nu era defalcat aşa cum prevede legea. În plus, SC Construcţii Galassini nu a fost în măsură nici să prezinte un proiect tehnic corespunzător, motiv pentru care i s-a pus în vedere, la acea dată, să-şi completeze documentaţia. Însă, SC Construcţii Galassini nu a mai venit cu actele la Inspectoratul în Construcţii, demarând lucrările de amenajare în Parcul Brătianu fără aviz.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.