La Universitatea Oradea, contractele de studii sunt doar pentru ochii lumii
Cu toate că, în fiecare an, studenţii Universităţii Oradea sunt nemulţumiţi de taxele de şcolarizare prea mari, care se modifică de la o lună la alta, conducerea instituţiei de învăţământ superior nu pare prea interesată de aceste aspecte, dovadă fiind noile contracte de şcolarizare pe care studenţii au fost nevoiţi să le semneze şi în acest an.
Obligaţii doar pentru studenţi
În fiecare an, studenţii semnează cu instituţia de învăţământ ale cărei cursuri le urmează un contract de şcolarizare în care sunt stipulate drepturile şi obligaţiile ambelor părţi pe toată durata anului universitar. Excepţie de la această regulă fac studenţii orădeni, cărora le este pusă în faţă, an de an, o foaie de hârtie fără nici o valoare, ridicată de către conducerea universităţii la rang de "contract de şcolarizare". Practic, conform acestuia, singurii care "au obligaţia să" sau "trebuie să" sunt studenţii, fiind omise în totalitate orice prevederi care să oblige într-un fel sau altul Universitatea. Mai mult, nicăieri nu a fost introdus, nici de această dată, cuantumul taxei de şcolarizare, singurul paragraf care face referire la acest aspect fiind cel conform căruia tinerii sunt obligaţi să achite taxele la termenele stabilite de Senatul Universităţii. Neincluderea valorii taxei de studiu în contract a generat, în ultimii ani, nemulţumire în rândul studenţilor plătitori de taxe, motivele fiind mai mult decât bine întemeiate, dacă stăm să ne gândim că sumele au fost majorate, numai în ultimul an universitar, de două ori. Anul trecut, studenţii au avut mai multe întâlniri cu conducerea universităţii, solicitând de fiecare dată stipularea prin contract că taxele de şcolarizare nu vor fi majorate, dar, după cum se vede treaba, tinerii şi-au bătut gura de pomană. Mai mult, studenţilor li s-a pregătit din acest an, o nouă "surpriză", care, la rândul ei, nu face obiectul vreunui paragraf din contract. Astfel, pentru fiecare disciplină facultativă, un student trebuie să scoată din buzunar zece euro, pe lângă toate celelalte taxe deloc neglijabile.
"Suntem de-a dreptul ignoraţi"
Puşi din nou în faţa faptului împlinit, studenţii nu au întârziat să îşi manifeste nemulţumirea faţă de modul în care conducerea Universităţii înţelege să plece urechea la nevoile lor. "Deşi problema taxelor de şcolarizare a mai fost discutată şi rectorul a promis că va ţine cont de aspectele semnalate de noi, contractul de anul acesta nu face decât să ne confirme faptul că suntem de-a dreptul ignoraţi. Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că Universitatea ne poate mări taxa când şi cu cât vrea, de anul acesta suntem obligaţi să plătim zece euro pentru o materie facultativă, necesară de altfel pentru obţinerea modulului pedagogic. Cel mai probabil, însă, vom renunţa la aceste materii, pentru că nu ne permitem", ne-a declarat o studentă. Singurii care pot să dea explicaţii cu privire la toate aceste lucruri sunt reprezentanţii instituţiei de învăţământ. Contactat telefonic, prorectorul Nicolae Josan, aşa cum ne-a obişnuit de altfel, şi-a găsit o scuză pentru a nu fi nevoit să ne răspundă. În aceste condiţii, singura posibilitate pe care o mai au studenţii universităţii orădene este aceea de a se supune deciziilor conducerii fie că le place, fie că nu şi de a-şi plăti taxele la timp pentru a-şi putea susţine examenele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.