Tragediile la noi joacă un rol major, pentru că doar ele pot duce la schimbări radicale. Din 89` încoace, la noi nu se mai concepe schimbarea fără victime. Din păcate, orice schimbare a cerut peste timp o altă schimbare. Exact acest cerc vicios trebuie întrerupt odată și odată. Dacă asta a fost toată misiunea străzii nu e puțin, dar nici nu e o operă terminată.

Plecarea celui mai obscen și abject politician din fruntea guvernului reprezintă într-adevăr o mare eliberare. Totul e ca aceasta să nu ne ducă spre o nouă captivitate. De aceea teza alegerilor anticipate este una șubredă - dincolo de impedimentele de natură tehnică, timpul prea scurt până la alegerile la termen - pentru că am fi puși în situația de a vota aceleași partide. Aceasta e mare problemă și miezul întregii revolte anti-sistem. E vorba că dacă ne preocupă de acum doar aritmetica parlamentară cu ALDE, UNPR, UDMR, n-am rezolvat nimic. E drept că timpul e prea scurt pentru a se face noi partide, doar că strada și manifestanții ar trebui să înțeleagă că dacă nu se vor organiza politic, nu se va schimba nimic. E a doua oară, la interval de un an, când avem proteste de amploare. Dar dacă anul trecut au fost în buza turului decisiv la prezidențiale și astfel revolta s-a concretizat la urne, acum nu mai există nicio scuză pentru întreruperea acestui demers. Dacă nici acum nu se va coagula ceva politic, atunci li se va da, pe bună dreptate, apă la moară conspiraționiștilor, care arată cu degetul spre servicii și spre securiștii de bine din presă, care produc revoluții organizate la momentul oportun pentru ei. Dar dincolo de viitor, care e tot timpul cel mai important, nu putem lăsa prezentul și trecutul recent să ne scape printre degete. Ponta și clica sa vor trebui să plătească drastic, la modul exemplar. Toate suspiciunile enorme legate de afacerile de corupție din timpul mandatului său, mai mult ca sigur că se vor adeveri. Am scăpat de un personaj sulfuros, anti democratic, un om care a cumpărat parte din presă, care a scos jurnaliști de pe post cu telefoane date patronilor, un dictator cu apucături de mafiot chinez sau rus. Tocmai de aceea, oricât ne-ar îngrijora perspectiva, pentru că nu avem niciun reper în clasa politică, trebuie să conștientizăm dimensiunea răului de care am scăpat. Acest rău politic s-a conjugat cu propaganda ticăloasă a Antenei 3, organ de presă bolșevic și anti-democratic, comparabil cu TVR-ul lui Răzvan Theodorescu din perioada Mineriadei. Reacția lor la aceste proteste arată că și presa de mare audiență se târăște prin aceleași noroaie ca și politicul. Slugile infractorului Voiculescu au văzut în demonstranți, tot un fel de "golani", de data asta numiți, "rockeri băsiști", iar restul aberațiilor anteniste nu mai merită citate.

Așadar, avem de scăpat de multe, nu doar de niște partide corupte, dar și de o presă anti-democratică. Iar liberalii, dacă vor să arate că au înțeles ceva din revolta oamenilor, ar face bine să nu mai calce prin acele studiouri, nu de alta, dar strada nu e a lor, și îi va putea mătura și pe ei la momentul potrivit.

Se tot vorbește zilele acestea de generații mai mult sau mai puțin eșuate. Indiferent că e vorba de generația 40 sau de generația facebook, dacă nu va fi învinsă frica și îngrozitoarea lipsă de încredere inculcată de sistem în toți acești ani ticăloși, nu se va schimba nimic. Aceste momente de explozie socială sunt doar niște depășiri fulgerătoare ale fricii, nu o înfrângere a ei pe termen lung, iar dacă nu se produc modificări de substanță, vor rămâne doar niște momente memorabile care întrerup temporar o captivitate socială.