Lucrările publice sunt plătite bine şi executate prost
În urma sesizărilor făcute de preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, angajaţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Nord-Vest - judeţul Bihor au confirmat faptul că lucrările pe drumul comunal Leheceni-Săliştea de Vaşcău-Poiana au fost executate necorespunzător. Mai mult, în urma verificărilor, s-a dispus sistarea lucrărilor până la expertizarea lor.
În urmă cu câteva săptămâni, preşedintele CJ Bihor sesiza faptul că drumul comunal care duce spre casa părintească din satul Poiana, din comuna Criştioru de Jos, reabilitat de nici şase luni, trebuie să intre din nou în "reparaţii capitale", lucrările de curând executate aici având grave deficienţe de calitate. Atunci Ţîrle arăta că porţiuni întregi din drumul comunal erau presărate cu gropi, că s-a folosit mai mult piatră decât bitum, iar în loc să se utilizeze, aşa cum prevede proiectul, o plasă de geogril, constructorul a folosit un strat de geotextil. În plus, Ţîrle susţinea că, în loc de 4 cm grosime, stratul de uzură are 1,5 cm. Nemulţumit de modul în care s-a executat lucrarea, preşedintele CJ Bihor a sesizat ITC NV - judeţul Bihor, care, pe data de 19 mai a.c., a întocmit un proces-verbal de inspecţie. În urma verificărilor în teren a specialiştilor, s-a constatat o serie de neconformităţi: execuţie fără autorizaţie de construcţie, nerespectarea proiectului, tehnologie necorespunzătoare, utilizare materiale neconforme etc. Executantul lucrării este Construcţii Căi Ferate şi alte Căi de Comunicaţii Râmnicu Vâlcea, iar beneficiarul este Consiliul Local Criştioru de Jos. În procesul-verbal de inspecţie se mai arată că SC CCF CA SA "în luna decembrie 2008, a executat lucrări de aşternere a stratului de uzură peste stratul de binder şi geocompozit, fără ca cele două straturi să fie recepţionate", apoi se mai arată că "grosimea stratului de uzură aşternut după frezare nu este de 4 cm, conform proiectului, acesta fiind executat de cca 3 cm". Totodată, s-a mai constatat că firma nu a prezentat certificatele de calitate a îmbrăcăminţii asfaltice aşternute în decembrie 2008. Situaţia a fost calificată ca fiind gravă de către inspectorii drumari, dovadă că s-a dispus "oprirea lucrărilor de execuţie şi expertizarea lucrărilor".
Faţă de aceste dovezi clare că primarii acceptă să fie executate lucrări de proastă calitate, Ţîrle a precizat că va verifica şi alte investiţii din judeţ, în condiţiile în care i s-a adus la cunoştinţă că astfel de situaţii există şi în alte comune.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.