Lupta împotriva corupţiei face "victime" printre combatanţi
Sala mare a Primăriei municipiului Oradea ar fi trebuit să găzduiască, ieri, Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţiei Naţionale Împotriva Corupţiei (ANIC), filiala Bihor. Pe ordinea de zi a întâlnirii au fost stabilite zece puncte, cum ar fi bilanţul pe 2007, aprobarea bugetului pentru anul acesta sau raportul de activitate al comisiei de cenzori. Numai că, în loc să discute despre aceste probleme, membrii ANIC s-au luat la ceartă încă din primele minute ale adunării, astfel că şedinţa s-a transformat într-un scandal cu urlete şi insulte, puţin lipsind ca Sala Mare a primăriei să fie nu scena unei întruniri civilizate, ci ringul unei bătăi în toată regula.
Teoretic, ANIC luptă împotriva corupţiei, acordând sprijin, inclusiv în instanţă, cetăţenilor care cad victimă acestui fenomen. Din anul 2007 însă, atunci când, într-o altă adunare generală, a fost înlocuită vechea conducere, în filiala bihoreană scandalurile se ţin lanţ. Împărţiţi în două tabere, membrii ANIC au uitat de câteva luni care este de fapt rolul lor, preocupându-se mai mult de orgolii personale şi răzbunări. Astfel, preşedintele interimar Ioan Ciuciu a fost obligat să dea cu subsemnatul la poliţie după ce un membru s-a plâns autorităţilor de activitatea "frauduloasă" desfăşurată de asociaţie, în timp ce un altul şi-a falsificat legitimaţia în aşa fel încât să scape de cotizaţia pe care fiecare membru trebuie să o plătească. În plus, potrivit lui Ioan Ciuciu, mai mulţi cetăţeni care au apelat la ajutorul ANIC s-au plâns că până şi reprezentanţii asociaţiei sunt corupţi. "Sunt membri care au afaceri personale şi se folosesc de statutul de membru al ANIC pentru interesele proprii", a declarat preşedintele interimar al filialei. Adunarea generală de ieri ar fi trebuit să clarifice mai multe aspecte, dar şi să îi excludă pe cei care "au creat un prejudiciu de imagine" ANIC Bihor. Numai că, în primele minute ale întâlnirii, spiritele s-au încins şi a început scandalul. În loc să voteze aprobarea ordinii de zi, participanţii au decis să îşi spună fiecare oful. "Mi-aţi furat banii şi o să vă dau în judecată. Eu am chitanţe pentru că am pus bani în cont ca să ne putem înregistra şi voi i-aţi împărţit între voi", le-a reproşat celor prezenţi Gheorghe Oniţa. Acuzaţii s-au simţit lezaţi aşa că au replicat dur, puţin lipsind să se ia la bătaie. Printre urlete şi ţipete, insultele s-au ţinut lanţ: "Eşti un mincinos", "Tâlharule, hoţule" sau "Cretinule" fiind doar câteva dintre ele. După ce s-au trimis unii pe alţii la controale psihiatrice, "luptătorii împotriva corupţiei" s-au trezit în mijlocul lor, colac peste pupăză, cu un individ care s-a legitimat ca făcând parte din conducerea naţională a ANIC, care le-a adus la cunoştinţă faptul că filiala din Bihor a asociaţiei a fost de fapt... desfiinţată. De aici, alt scandal. Unii au aprobat decizia forului naţional, alţii nu au luat-o în seamă, în timp ce intrusul care le-a adus vestea mai avea puţin până să fie scos pe sus din sală.
Indiferent de ce se va întâmpla de acum încolo cu ANIC Bihor, activitatea membrilor săi de până acum este mai mult decât relevantă: un singur cetăţean ajutat de ei a avut câştig de cauză, pe jumătate, într-un proces, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat o hotărâre, nefavorabilă omului, şi a trimis cauza spre rejudecare...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.