Mămăliga electorală explodează pe final
Pe ultima sută de metri a campaniei electorale barometrul confruntărilor a sărit în aer. Era chiar prea de tot ca într-o democraţie încă originală să lipsească găleţile cu lături, stenogramele secrete şi înregistrările făcute pe sub mesele de la restaurant. Staff-urile de campanie îşi consumă ultimii neuroni încercând să mai ciupească un vot, două, în timp ce forumiştii de serviciu ai partidelor încing la roşu lumea virtuală. Circul electoral a atins apogeul zilele trecute, când majoritatea candidaţilor a dat impresia că fug de o confruntare televizată mai ceva ca dracu' de tămâie.
Alegătorului român, obişnuit să butoneze telecomanda în căutarea distracţiei "în direct", i-a lipsit confruntarea faţă în faţă. Ehei, ce departe sunt vremurile când un orădean de-al nostru, Cristian Tabără, modera un pluton de prezidenţiabili, tăindu-le microfonul când depăşeau minutele arondate...
Actuala campanie prezidenţială are o particularitate care o deosebeşte în rău de toate celelalte: majoritatea candidaţilor s-a ferit să apară în confruntări directe. Comportamentul excesiv de prudent este rezultatul poveţelor sfetnicilor de taină, urmate orbeşte de nişte candidaţi paralizaţi de frică să nu piardă din presupusa simpatie a publicului. Cu una sau două excepţii, toţi candidaţii au preferat monologul electoral televizat în compania unui moderator prietenos. Din laşitate au preferat să evite confruntarea din care puteau cu adevărat să-şi sporească şansele. Dar şi să se prăbuşească spectaculos, de aici frica de confruntare... Apoi, conducerea Televiziunii Române s-a dovedit pur şi simplu de rea-credinţă. Postul public de televiziune, fiind subvenţionat din banii contribuabililor, are obligaţia să organizeze astfel de întâlniri electorale şi să acorde spaţiu de antenă egal pentru toţi candidaţii. Împărţirea lor în "liga mare şi liga mică" este discriminatorie, nu există candidaţi mai egali decât alţii. Pur şi simplu, conducerea televiziunii trebuia să anunţe că în data cutărică pune la dispoziţia candidaţilor atâtică spaţiu de emisie. Strâmbăturile din nas ale prezidenţiabililor cu privire la prezenţa celorlalţi contracandidaţi sau cu privire la moderatorii transmisiei sunt irelevante. Dacă vor să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat, trebuie să se descurce şi atunci când sunt puşi în dificultate. Poate că după întreaga daraveră iscată în jurul dezbaterilor televizate pe care le vor toţi candidaţii, dar în final nu se prezintă nimeni, conducerea televiziunii publice va trage învăţămintele de rigoare şi va organiza în turul doi măcar o confruntare între finalişti. Este minimul obligatoriu pe care instituţia media finanţată de la bugetul de stat are obligaţia, acum şi morală, să îl îndeplinească.
Dacă în campania trecută finala Băsescu-Năstase s-a derulat pe fondul unor scandaluri exclusiv interne, iată că, odată integraţi în UE şi NATO, conflictele electorale sunt virusate de spionită acută cu complicaţii teroriste. Scandalul Hayssam, teroristul aciuat pe plaiurile carpatine cu ceva biznisuri dubioase, a răbufnit taman la ţanc pentru a nu fi o potriveală calculată în anumite laboratoare. La fel de potrivită este şi apariţia din neant a celebrului procuror Nastasiu împreună cu un scriitor româno-american pentru a lansa o carte exact pe tema fugarului condamnat pentru terorism. Fără îndoială, ceva e putred în toată această afacere, iar amânarea desecretizării cazului nu face decât să amplifice percepţia negativă a opiniei publice.
La fel de dubios este şi cazul lui Sorin Roşca-Stănescu şi Bogdan Chirieac, daţi în vileag cu un aşa-zis "mic şantaj". Înregistrarea a fost făcută în septembrie, dar apare sub forma unei bombe de presă abia în noiembrie, în plină campanie electorală. Este că-i potriveală?!
Una peste alta, am intrat în normalitatea anormalităţii noastre de sistem democratic original în care mămăliga electorală explodează pe final. În buna noastră tradiţie, se prea poate ca astea să nu fi fost ultimele cartuşe trase în confruntarea electorală. Mai urmează încă două săptămâni în care pot apărea alte detonări surprinzătoare. O adevărată bombă ar fi însă ca nici în acest week-end să nu câştige nimeni marele pot la Loto 6/49! Puţintică răbdare, iese sigur pe 6 decembrie...
daca tot m-ati provocat: in articol scrie - ”majoritatea candidaţilor a dat impresia că fug de o confruntare televizată”. cine-mi zice unde-i greseala primeste un premiu special plus postul de corector la crisana
”rusinos e sa fi prost si fudul pe deasupra! ” cand o sa afli ca era corect ”sa fii prost” o sa-ti dai seama cata dreptate ai avut. eu n-am spus ca e corect "un oradean de-ai nostrii" ci "oradean de-ai nostri". is prea fin pt tine? vrei fara vaselina?
Este corecta forma "un oradean de-ai nostrii"??? Ce stupid... poate doar in cazul in care Cristian Tabara s-a multiplicat peste noapte si a devenit din singular, plural, asa ca mars la scoala, loaza, vorba lui nenea Iancu. Nu e rusinos sa inveti, rusinos e sa fi prost si fudul pe deasupra!