Ministerul şi ministrul Justiţiei vorbesc limbi diferite - Chiuariu lasă numirea procurorilor la mâna lui Băsescu
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, pare să fi renunţat la intenţia de a-i lua preşedintelui Traian Băsescu dreptul de a numi procurori în funcţie. Mai mult, planul de acţiune dat astăzi publicităţii de Ministerul Justiţiei intră în contradicţie cu intenţiile declarate ale ministrului Chiuariu, care vrea să mute numirea procurorilor la Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană a făcut astăzi un nou apel ca regulile să rămână neschimbate, iar procurorii să fie numiţi în funcţii de către şeful statului, ca şi până acum, ca garanţie pentru independenţa lor. Ministerul Justiţiei a dat astăzi publicităţii aşa-numitul plan de acţiune solicitat de Uniunea Europeană, însă documentul nu anunţă schimbări în ce priveşte modul de numire a procurorilor. Dimpotrivă, în aşa-numitul "bench mark nr. 3" din planul de acţiune, ministerul spune altceva decât ministrul: "Asigurarea stabilităţii legale şi instituţionale a structurilor anticorupţie, în special prin menţinerea procedurii de numire a Procurorului General al României şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie". Ministrul Tudor Chiuariu gândeşte însă exact pe dos faţă de ceea ce anunţa public propriul său minister.
Acum o săptămână, pe 25 septembrie, Tudor Chiuariu le ceruse senatorilor din Comisia Juridică să modifice legile astfel încât preşedintele să nu mai poată numi procurori, propunând ca şefii din parchete să fie aleşi de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justiţiei. Şi-a reluat teoria acum trei zile, la un seminar internaţional pe tema independenţei procurorilor.
Intervenţia sa avusese loc pe fondul conflictului cu Departamentul Naţional Anticorupţie, care a solicitat recent la Cotroceni un aviz pentru începerea urmăririi penale a ministrului Justiţiei. Tudor Chiuariu ceruse în luna mai înlocuirea şefulului secţiei a doua, Doru Tulus, care anchetează dosarele cu politicieni. Presa a speculat că ministrul Justiţiei urmăreşte, de fapt, prin modificarea regulilor de numire în funcţii, schimbarea şefului DNA, Daniel Morar, şi a Laurei Kodruţa Kovesi, de la Parchetul General, consideraţi oamenii fostului ministru, Monica Macovei.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a declarat astăzi, citat de o agenţie de presă, că numirea procurorilor în funcţii de către şeful statului le garantează independenţa. În procesul de aderare, Comisia Europeană a subliniat, în repetate rânduri, necesitatea garantării independenţei înalţilor oficiali din Justiţie şi a magistraţilor. "Potrivit analizelor noastre, sistemul actual de numire a procurorilor de către preşedintele ţării garantează independenţa acestora", a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Newsin. "Nu credem că schimbarea este necesară", a insistat oficialul european.
Pe fondul avertismentelor UE, ministerul Justiţiei a dat astăzi publicităţii planul de măsuri aşteptat de Comisie în luna octombrie. Potrivit unui fost consilier din ministerul Justiţiei, Crisi Danilet, planul de măsuri ar fi bun, dar este "o prelungire a celui propus de Monica Macovei în martie 2005".
Din planul de acţiune prezentat astăzi de Ministerul Justiţiei reiese că vor avea loc întârzieri faţă de angajamentele asumate. Astfel, Agenţia Naţională de Integritate nu va funcţiona în 2007. În plus, noul Cod de Procedură Civilă şi noul Cod de Procedură Penală vor fi finalizate în 2008, deşi ministrul Justiţiei anunţase că le va prezenta în Parlament în toamna acestui an.
Planul de măsuri publicat de Ministerul Justiţiei este supus dezbaterii publice, iar peste două săptămâni, pe 17 octombire, va avea loc o masă rotundă cu reprezentanţii societăţii civile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.