Orice lucru făcut în ultimul moment şi sub presiunea timpului are şanse minime să fie şi bine făcut. Mutarea Colegiului Economic "Partenie Cosma" în Velenţa este un exemplu care pare să confirme regula. Ajunsă la final de contract cu Episcopia romano-catolică, proprietara clădirii în care a funcţionat până acum pe strada Partenie Cosma, a treia instituţie de învăţământ preuniversitar ca mărime şi notorietate din Oradea trebuie să-şi găsească într-o lună o casă nouă, după ce timp de cinci ani autorităţile locale au dormit în papuci.

O şcoală dispare
Inspectorul şcolar general Dorel Luca recunoaşte că descoperirea unui sediu provizoriu pentru Colegiul Economic este aproape o misiune imposibilă. "Am convocat Consiliul Consultativ, poate din mai multe minţi la un loc veneau mai multe idei. Deşi înclinam pentru sediul unde funcţionează acum Grupul Şcolar "Vasile Voiculescu" de pe strada Primăriei, am realizat că spaţiul este insuficient şi, în plus, clădirea este în litigiu", a spus inspectorul general. Drept urmare, s-a optat pentru mutarea în locul Şcolii "Alexandru Roman" de pe Calea Clujului, care îşi va înceta activitatea, fiind comasată prin absorbţie cu Colegiul Economic, care va prelua clasele I-VIII existente, împreună cu corpul profesoral.
Deoarece şcoala respectivă dispune de două corpuri de clădire aflate la o anumită distanţă între ele, inspectorul general admite că vor fi probleme în ce priveşte naveta profesorilor, care în timpul pauzei vor trebui să "pedaleze" de pe Clujului nr.66 (lângă Maternitate) până la Clujului nr.106 (la intersecţia cu Seleuşului): "Va fi greu, dar depinde de conducerea Colegiului cum îşi va gestiona activitatea". În plus, 30% dintre elevii Colegiului nu sunt din Oradea, făcând naveta cu diferite mijloace de transport. Atât pentru ei, pentru cei din Oradea, cât şi pentru profesori le-ar trebui asigurate mijloace de transport din zona centrală către Velenţa, care să ţină seama de orarul elevilor. "Cred că cei din Consiliul Local vor fi deschişi la o asemenea propunere, să aprobe înfiinţarea unor linii de transport local", afirmă inspectorul general, care admite însă că nimeni nu a făcut încă o astfel de solicitare.

Pierderi colaterale
La prima vedere, cele mai câştigate din mutare rămân cele patru clase de la secţia maghiară şi cele 10 clase de arte şi meserii (SAM), care vor rămâne în vechea clădire. În fapt, ei vor avea de pierdut din cauza orarului, care în mod cert va fi astfel modificat încât să permită profesorilor să ajungă din Velenţa în Decebal. Ideea vehiculată timid de a atribui ore de predat secţiei maghiare profesorilor de la "Szent Laszlo" le-ar aduce prejudicii celor de la Economic, puşi în situaţia reducerii unor posturi. În plus, chiar elevii de la secţia maghiară au optat să fie educaţi de dascălii de la Economic, nu de la altă şcoală.

Şi mutaţi, şi cu sala de sport la "Szent Laszlo"!?
O altă problemă rămasă în coadă de peşte este situaţia sălii de sport din curtea vechiului sediu, ridicată pe vremea Guvernului Năstase prin programul celor 200 de săli, pentru elevii Colegiului Economic. "Este o problemă, într-adevăr. Nu ştim, deocamdată, ce va fi cu ea, să o ridicăm cu elicopterul nu putem", afirmă Luca, care admite însă că, fiind construită pe structură uşoară, poate fi demontată şi mutată în alt loc. Care loc, nu poate spune, deoarece sediul din Velenţa este provizoriu, iar viitorul campus şcolar din zona Bibliotecii Judeţene este incert. Se prea poate ca de ea să ajungă să beneficieze în viitor elevii de la "Szent Laszlo", dar juridic ea aparţine Colegiului Economic, chiar dacă este ridicată pe terenul romano-catolicilor!

Teme de casă pentru Primărie
Decisiv în rezolvarea situaţiei este aportul municipalităţii orădene, singura care mai poate uşura situaţia dramatică în care au ajuns 1.200 de elevi şi 90 de cadre didactice de la Economic. Urgentă este asigurarea transportului pentru elevi şi, mai ales, pentru cadrele didactice care vor fi nevoite să alerge la predat între trei clădiri aflate la mare distanţă. Apoi, găsirea unei locaţii potrivite pentru sala de sport, mai ales că imobilul ocupat de "Szent Laszlo" va beneficia de sume de bani importante pentru reabilitare. Nu în ultimul rând, în parteneriat cu ISJ Bihor şi conducerea Colegiului trebuie să sensibilizeze Guvernul pentru alocarea fondurilor necesare finalizării noului campus. Cel puţin, la acest capitol toate instituţiile s-au dovedit corigente, lucrările fiind sistate din lipsa alocării fondurilor.

Care jumătate plină... ?
Şeful Inspectoratului Şcolar încearcă să distingă şi jumătatea plină a paharului pentru Colegiul Economic "Partenie Cosma". "Poate se va relansa zona respectivă ca interes de învăţământ", opinează el, dar recunoaşte că mutarea poate însemna şi declinul celei de-a treia instituţii de învăţământ ca mărime, căutare şi performanţă din Oradea. Viitorul este incert mai ales pentru că cinci ani s-a aşteptat finalizarea noului campus şi nici ISJ, nici conducerea Colegiului şi, mai ales, nici Primăria Oradea nu au gândit din timp un plan B, de rezervă.
P.S. "Partenie Cosma" pleacă de pe strada căreia i-a dat numele în urmă cu mulţi ani. În mod cert, Partenie Cosma, ilustrul român beiuşean, va fi şters şi din nomenclatorul străzilor, pentru că este greu de crezut că noii proprietari ai clădirii vor accepta că un rege sanctificat poate trona alături de un român, care doar şi-a sprijinit neamul atunci când era prigonit.