Orătăniile bihorenilor "râd" în nasul comandamentului antiepizootic
Gripa aviară nu face "purici" la ţară
Chiar dacă, încă de la începutul săptămânii, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale au fost activate comandamente antiepizootice care au obligaţia de a supraveghea respectarea măsurilor impuse, ca urmare a depistării celui mai agresiv tip de virus aviar în România, cum ar fi izolarea porcilor şi a păsărilor în curţi sau în adăposturi bine delimitate, se pare că acestea nu reuşesc să stăpânească aşa cum ar trebui situaţia.
Ce intră pe o ureche, iese pe cealaltă
În urma confirmării de către specialiştii londonezi a prezenţei virusului H5N1 în România, în toate judeţele, inclusiv Bihor, au fost activate comandamentele antiepizootice judeţene şi locale. Printre atribuţiile acestora se numără supravegherea modului în care cetăţenii au înţeles să respecte măsurile impuse de la centru, printre care şi izolarea, în curţi sau adăposturi bine delimitate, a porcilor şi păsărilor. Din păcate, însă, acest apel al autorităţilor nu a avut efectul scontat, majoritatea bihorenilor ignorând, cu sau fără ştiinţă, solicitările autorităţilor.
Primarul Crainic bate toba
Bunăoară, în cursul zilei de ieri, cârduri întregi de păsări puteau fi văzute pe raza comunei Nojorid, fără ca localnicii indisciplinaţi să fie deranjaţi de cineva. "Cu toate că am distribuit o serie de afişe prin intermediul cărora le aducem la cunoştinţă obligaţiile pe care le au în această perioadă, se pare că populaţia nu este receptivă la apelul nostru. Vom încerca să îi atenţionăm şi în cursul zilei de duminică, la finalul slujbelor religioase, precum şi prin tradiţionala metodă a tobei. Deocamdată, nu a fost semnalat nici un caz de deces în rândul păsărilor, iar în momentul de faţă, ca o măsură de prevenţie, medicul veterinar desfăşoară o campanie de vaccinări", ne spune primarul comunei Nojorid, Mircea Crainic.
Prin geamul Primăriei, dând frâu liber... fanteziei
La fel stau lucrurile şi la nivelul comunei Sântandrei, şi aici localnicii fiind înştiinţaţi despre ceea ce au de făcut prin anunţuri afişate în locurile publice. Spre surprinderea noastră, însă, funcţionarii publici cu care am stat de vorbă aveau convingerea, în urma unei discuţii cu medicul veterinar din comună, că păsările stau cuminţi în adăposturi şi nu "bântuie" peste tot, inclusiv pe terenul de sport al şcolii din imediata apropiere a Primăriei. Trebuie să recunoaştem, însă, că de la geamul biroului nu puteau fi zărite...
Unde nu e receptivitate, vor curge sancţiuni
Cum un rol important în supravegherea modului în care sunt puse în aplicare respectivele măsuri îi revine Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, l-am contactat pe şeful acestei instituţii, Viorel Lascu, care ne-a declarat: "Ce poţi să le faci oamenilor? În momentul în care te duci să-i iei la rost, nu recunosc că păsările le aparţin. Pot să vă spun că măsurile dispuse prin comandament le urmărim cu toţii, dar este vorba de gradul de receptivitate al cetăţenilor. Noi am încercat să fim mai restrictivi în zonele în care există un potenţial risc, cum ar fi Cefa, unde vin păsări migratoare. Aici recurgem chiar şi la dezinfecţia mijloacelor de transport care intră şi ies din acest perimetru". De asemenea, acesta ne-a asigurat că, în zilele următoare, mai mulţi medici veterinari vor descinde în comunele respective pentru a lua măsurile ce se impun.
S-a dovedit, aşadar, încă o dată, că românul nu face nimic de bună voie, decât dacă este împins de la spate. În aceste condiţii, e limpede că simpla activare a comandamentelor antiepizootice nu e suficientă, drept pentru care credem că ar fi cazul ca acestea să treacă şi la... fapte. Cine ştie, poate două-trei sancţiuni aplicate unora dintre locuitorii indisciplinaţi ar avea mai mult efect decât acele anunţuri pe lângă care omul, şi aşa împovărat de griji, trece fără a le lua în seamă. Doar aşa ar putea fi conştientizat riscul ce planează asupra întregii ţări...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.