Ordonanţa privind referendumul, contestată - În 26 mai, verdictul
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a Românei cu privire la Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost modificată Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Curtea va judeca sesizarea în 26 mai, ora 9.00.
Printr-un comunicat de presă, Avocatul Poporului a anunţat, ieri, că a sesizat CCR în cazul Ordonanţei de Urgenţă prin care a fost modificată Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului susţin că demersul este motivat de sesizarea unei excepţii de neconstituţionalitate. Aceasta ar fi dată, printre altele, şi de articolul potrivit căruia se permite organizarea şi desfăşurarea unui referendum local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile electorale.
„În legătură cu motivele invocate de Guvern în Nota de fundamentare și Expunerea de motive, Avocatul Poporului a remarcat faptul că, în realitate, două autorități publice locale au stabilit prin hotărâri emise de consilii locale (acte administrative) ca desfășurarea unor referendumuri locale să aibă loc în aceeași zi cu data stabilită pentru desfășurarea alegerilor locale și anume, 5 iunie 2016, în condițiile în care Legea nr. 3/2000 nu conținea prevederi care să permită organizarea concomitentă a două tipuri distincte de scrutine”, se arată în comunicatul instituţiei.
Avocatul Poporului susţine că ordonanţa de urgenţă contravine, pe de-o parte, dispozițiilor constituționale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, iar, pe de altă parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituție privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale. „Avocatul Poporului a reținut faptul că reglementarea precitată este de natură să aducă atingere prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, se mai notează în comunicat. În motivele de sesizare a CCR se subliniază că Guvernul nu a ţinut cont de cele decise de instanța de contencios constituţional, OUG fiind adoptată „chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale”. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 12 mai.
Reamintim că PSD a reclamat la Avocatul Poporului ordonanţa de urgenţă prin care a fost aprobată organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile locale şi folosind aceeaşi infrastructură, cerându-i lui Victor Ciorbea să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.
Nenorocitii astia nu au ce lucra. Sunt atatea lucruri de corectat in tara noastra, care se desfasoara aiurea si in contra cetateanului. Niciunul din ocosii astia nu ia nicio atitudine, nu initiaza nimic corectiv si constructiv. In schimb se dau balena in ciupa ocupandu-se de initiativele administratiei locale, cautand hachite cu care sa le puna capac. Ma mir de dl. Ciorbea despre care credeam ca este printre putinii demnitari citovi la cap. Vad ca s-a infectat si el dupa atata sedere in Bucuresti. S-o fi fiind spreiat cu produse Hexi-Pfarma !!??