Păcătoasa nevoie de impunitate
Noi românii nu înţelegem cum vine treaba cu justiţia decât atunci când putem judeca prin comparaţie cu cazuri petrecute pe alte meleaguri. Până atunci trăim într-o ceaţă totală. Nu ştim care sunt puşcăriaşii şi care sunt martirii, dacă e presiune politică sau dacă procedurile nu sunt în regulă.
Pe scurt, la noi totul e foarte complicat. La alţii, nu. Spre exemplu, colegul de fapte oneroase al lui Adrian Severin, europarlamentarul austriac Strasser, nu numai că şi-a dat demisia din Parlamentul European, dar a şi ajuns să fie deferit justiţiei, pricopsindu-se cu o pedeapsă de patru ani de puşcărie pentru corupţie şi luare de mită. La noi, până şi cei mai mari devalizatori ai economiei naţionale iau mai puţin, atunci când se mai întâmplă să se mişte rotiţa justiţiei, dar de cele mai multe ori nu iau decât încă un contract cu statul, aşa ca să-şi aducă aminte de zăpada de altădată. În ce-l priveşte pe vajnicul Severin el va ţine în continuare conferinţe pe tema anticorupţiei. Dar nici premisele pentru a scăpa de această situaţie blestemată nu se invesc, ba, dimpotrivă, se caută cu orice preţ de către politicienii noştri impunitatea. Simplul fapt că a fost fluturată ideea unei imunităţi parlamentare şi mai blindate, la care s-a renunţat ulterior, spune totul despre şansele justiţiei de la noi. Însă lucrurile nu se opresc aici, dacă tot nu prea avem ce bifa în materie de justiţie, în schimb, curg iniţiativele antijustiţie. Un fost ziarist, ajuns parlamentar, propune nici mai mult nici mai puţin: "Să scoatem oamenii din închisoare". "România nu are infrastructura necesară de a asigura condiţii normale, în respect faţă de drepturile omului, de executare a pedepselor privative de libertate". Acest Toqueviile de România pare preocupat de sistemul penitenciar, dar mai puţin de democraţia din România, care oricum doar se face că există. La fel de gravă e şi ideea de-a nu mai exista instituţii de control în spaţiul public sau de-a fi castrate. Toate acestea se înscriu în aceeaşi nevoie de impunitate. Un exemplu de fentare a legii sunt şi politicienii, oamenii publici care se lăfăie în vile de protocol pe chirii la tarifuri studenţeşti. Ce e grav e că sunt arătaţi ani de zile în presă şi nu se întâmplă nimic. Într-o ţară normală, aceştia ar fi evacuaţi la termen, dar la noi se fac talk show-uri o săptămână, după care subiectul e aruncat de o parte. Interesantă şi reacţia poporului căruia îi place să înjure politicenii corupţi tăvăliţi în mass-media, dar când e să voteze, n-are greţuri nici la primari, nici la parlamentari penali.
Homer, esti orb si la minte! Editorialist de mediul rural invocandu-l pe Tocqueville, n-am mai vazut. Rautati ieftine de la niste troglodoti pentru care nu exista decat basescu.
Iarasi ne intoxica cu nimicuri acest "editorialist" de mediu rural? Nu spune absolut nimic nou!!!!
Domnule Ciprian Blidaru,nu cunosc cauza metamorfozării dumneavoastră dintr-un om realist ați devenit un farsor.Despre cazarea parlamentarilor am auzit discuții în tramvai între oameni cu nivel de percepție scăzut.Portocalii unde s-au cazat până acuma?Nu apreciați totuși că numărul parlamentarilor actuali nu afectează bugetul?Nu ați spus nimic de portocalii demagogi care reduceau salariile profesorilor și măreau cheltuielile.Sunt pentru justiție nu pentru injustiție băsesciană.Exemplu:un băiat în joacă atinge cu mașina o fată,este arestat,iar propagandistul băsescian Huidu omoară 3 persoane stă în libertate și nu va plăti nimic!Nu vă oripilează?Despre ce democrație vorbiți când iubitul dumneavoastră conducător nu scapă un prilej ca voalat lasă se înțeleagă că votul majorității nu contează.Vă folosiți de trucuri ieftine.Păcat că un om inteligent de talia dumneavoastră s-a pus în slujba unui trădător de neam.
Bine dle, in fond ai dreptate, dar ce propui d-ta in acest caz,,,cand poporul n-are greturi nici la primari, nici la parlamentari penali" si,zic eu, mai ales (horribile dictu!!) nici la presedinti megapenali ?! Te rog sa raspunzi, daca tooot portocalizezi si acum paginile astea !