Farmaciile din apropierea Spitalului Clinic Judeţean din Oradea nu sunt frecventate doar de locuitorii din zonă, ci şi de unii bolnavi internaţi în unitatea medicală. De aici oamenii îşi cumpără medicamentele pe care ar trebui să le primească în spital, chiar şi pansamente, dar conducerea unităţii spitaliceşti spune că pentru moment nu poate fi vorba de aşa ceva, argumentând că farmacia spitalului are pe stoc medicamentele necesare.

După ce la Secţia de Boli Infecţioase, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, trei dintre persoanele internate în unitatea spitalicească cu toxiinfecţie alimentară fost nevoite să îşi cumpere singure medicamentele sau să trimită rudele la farmacii, pentru că spitalul nu le putea asigura tratamentul necesar, alţi pacienţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean au păţit acelaşi lucru. Conducerea Secţiei de Infecţioase spune că situaţia nu este atât de gravă, dar să nu uităm că unitatea mai are de recuperat de la Casa de Asigurări de Sănătate suma de 2,5 milioane de lei. Câţiva pacienţi aflaţi sub tratament la cel mai mare spital clinic din judeţul Bihor sunt nemulţumiţi că trebuie să îşi cumpere medicamentele de care au nevoie, deoarece, spun aceştia, unitatea spitalicească nu dispune de medicaţia necesară. Într-adevăr, Spitalul Clinic Judeţean din Oradea a înregistrat în ultimii anii datorii de ordinul miliardelor, dar pacienţii sunt nedumeriţi că trebuie să scoată bani din propriul buzunar pentru a-şi trata bolile, în condiţiile în care, ani la rând, au plătit contribuţiile către fondul asigurărilor sociale de sănătate. Motivul acestui fenomen, destul de tragic pentru persoanele bolnave, îl cunosc până şi pacienţii, fiind vorba de lipsa banilor din sistemul de sănătate, dar care nu reprezintă o scuză pentru cei care au fost puşi să rezolve astfel de situaţii. Cu toate acestea, managerul Spitalului Clinic Judeţean asigură că situaţia este sub control şi că pacienţii primesc toate medicamentele necesare. "Avem medicamentele necesare, dar dacă pacientul doreşte să îşi cumpere altele sau să urmeze un alt fel de tratament, pe care noi nu îl avem, poate alege să îşi cumpere de la farmacie, dar necesarul este asigurat pentru toţi. Cât despre faşe sau pansamente sterile, la fel, dacă vrea o cantitate mai mare, normal că bolnavul îşi poate achiziţiona de la farmacie", a explicat dr. Florian Bodog.

Rezolvarea acestor deficienţe, pentru liniştea pacienţilor, trebuie să vină de la un nivel mai înalt, de la autorităţile centrale, care sunt responsabile să facă rost de fonduri pentru buna funcţionare a unui spital.