Criza economică umple de buruieni hectare întregi din parcul industrial Borş. Investitorii nu s-au înghesuit să construiască fabrici pe terenul pus la dispoziţie de primăria din localitate, deşi perimetrul beneficiază de toate utilităţile necesare unei bune funcţionări.

 

Proiectul "Parcului industrial Borş" a prins contur încă înainte de intrarea României în Uniunea Europeană. Întins pe 25 de hectare, parcul a beneficiat de un buget total de 2.159.387 euro, din care fonduri PHARE - 1.480.692 euro, alţi 493.636 euro fiind primiţi de la Guvernul României. Consiliul Local Borş a scos din vistierie 185.000 de euro. Situat la marginea drumului european E60, imediat la ieşirea din localitate înspre Oradea, parcul a pus la dispoziţie 15 hectare de teren industrial cu infrastructura aferentă - drumuri de acces asfaltate, canalizare, energie electrică, gaz, telecomunicaţii - lucrările fiind finalizate în decembrie 2006. Parcul şi-a propus drept ţintă companiile din industria uşoară, textile confecţii şi pielărie care să asigure aproximativ 2.000 locuri noi de muncă. Din păcate, preţul mare cerut de beneficiar la concesionarea terenurilor împreună cu recesiunea economică au ţinut departe investitorii de parcul industrial. "Toate parcelele sunt concesionate, însă, din păcate, investiţiile s-au oprit", ne-a declarat primarul localităţii, Geza Batori. În parc doar o singură firmă a făcut investiţii, Galasini ridicând o hală uriaşă întinsă pe două hectare. "Problema este că toţi investitorii au vrut să construiască din credite, însă, din cauza crizei economice, lucrurile s-au înrăutăţit. Eu sunt însă optimist, cred că trebuie să mai aşteptăm un an sau doi după care investiţiile vor fi reluate", spune primarul, care se bucură că, totuşi, mai încasează ceva bani din concesionarea terenurilor, că despre veniturile din impozitul pe clădiri sau salarii nici nu poate fi vorba.

Edilul mai speră că dezvoltatorul imobiliar ceh CTP Invest îşi va relua investiţia blocată în urmă cu mai bine de un an. "Visul meu este ca CTP să înceapă să construiască, pentru că în Cehia au făcut adevărate minuni", speră Batori Geza. Firma cehă avea în plan o investiţie de 19 milioane de euro pentru dezvoltarea primului proiect logistic de pe piaţa locală, concesionând în parc şapte hectare. În cele din urmă, a renunţat la o parcelă de teren, dar primarul spune că CTP va aduce o altă firmă, profilată pe realizarea unor componente electronice şi cu care va încheia un parteneriat. Compania a deschis un birou anul trecut pe piaţa locală şi a anunţat că va dezvolta parcuri industriale sub brandul CTPark în mai multe zone din ţară. Proiectul bihorean va purta denumirea CTPoint, fiind de dimensiuni mai reduse decât un parc industrial CTPark, dimensionat la 20-100 de hectare.