Părinţii Patriciei merg până-n pânzele albe: Medicii de la Secţia de Boli Infecţioase, acuzaţi de ucidere din culpă
Părinţii fetiţei de cinci ani, Patricia Vanesa, care a decedat în urma unei toxiinfecţii alimentare acuză medicii de la Secţia de Boli Infecţioase că nu au făcut aproape minic pentru a-i salva viaţa. Delia Scorţe, mama micuţei, a anunţat că avocatul familiei, Bogdan Meşter, a depus ieri o plângere la Parchetul Judecătoriei Oradea, acuzându-i pe cei doi medici care s-au ocupat de caz de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.
"Vrem ca medicii Georgeta Călinescu, cea care s-a ocupat de Patricia, şi Ildiko Lenard, cea care a internat-o, să fie suspendaţi din funcţie şi să nu mai profeseze, pentru că nu i-au făcut niciun fel de analize. Aşteptăm şi rezultatul autopsiei, să vedem cauza morţii, dar este evident că cei de la Spitalul de Copii ar fi trebuit anunţaţi mai repede", a precizat Delia Scorţe. Trupul neînsufleţit al micuţei a fost dus ieri la Serviciul de Medicină Legală Bihor, pentru efectuarea necropsiei, în urma căreia vor fi stabilite cauzele morţii. Medicii de la Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea au confirmat că la momentul la care a ajuns micuţa în unitatea spitalicească nu se mai putea face nimic pentru ea. Familia Patriciei a cerut şi Ministerului Sănătăţii să declanşeze o anchetă la Spitalul de Pneumoftiziologie, acuzându-i pe medici că nu au intervenit la timp şi i-au administrat un tratament greşit fetiţei.
"Mi-au ucis singurul copil"
Familia fetiţei nu poate înţelege modalitatea în care medicii de la Secţia de Boli Infecţioase au ales să trateze acest caz. "Duminică seara, în jurul orei 22.00, am sesizat că fetiţa are febră şi se simte mai rău, iar în tot acest timp Patricia gemea. A intrat în frisoane puternice. Mama mea a alergat la medici, dar timp de 20 de minute nu am găsit pe nimeni, iar în final a venit o asistentă. Avea temperatură 42 şi i-a scăzut foarte, foarte greu. Nu mai răspundea la niciun stimul, am aşteptat patru ore ca să scadă temperatura, ceea ce nu s-a întâmplat. Abia atunci au chemat ambulanţa şi au transferat-o la Spitalul Clinic Municipal", a mărturisit mama fetei. Medicii au intubat-o de urgenţă, i-au făcut analizele de rigoare, dar fetiţa se afla deja în stare extrem de gravă, în şoc endotoxinic şi nu s-a mai putut face nimic deşi specialiştii au încercat preţ de 45 de minute să o resusciteze. "Cei de la Spitalul de Copii ne-au spus că trebuia să o aducem mai devreme pentru că putea fi salvată, iar fetiţa mea trăia azi. Am cerut să o resusciteze şi în faţa mea, dar tot degeaba. Nu pot să cred că mi-au ucis fetiţa", a precizat, printre lacrimi, Delia Scorţe.
DSVSA, anunţată tardiv
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a precizat, ieri, că o echipă de specialişti a început o anchetă în acest caz de toxiinfecţie alimentară. DSVSA a fost anunţată de DSP la două zile după apariţia focarului, situaţie care ar fi putut duce la apariţia altor cazuri de boală. Specialiştii DSVSA Bihor au identificat provenienţa materiilor prime folosite în prepararea alimentelor incriminate şi au reţinut de la consum 33 de ouă dintr-un total de 53 aduse în Oradea de un producător particular în data de 18 mai, care au fost trimise la un laborator de specialitate pentru identificarea agentului care a provocat boala. De cealaltă parte, şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, spune că, din cauza faptului că focarul de toxiinfecţie alimentară a izbucnit într-un mediu familial, nu s-a impus anunţarea DSVSA, dar că ancheta epidemiologică este încă în derulare.
A murit de la cremeş?
Familia Patriciei s-a reunit vineri seara pentru a petrece alături de o mătuşă care îşi serba ziua onomastică. "Am mâncat cu toţii din cremeş, dar Patricia a luat o singură linguriţă. După ce am mers acasă, noaptea, eu am început să mă simt rău prima, iar apoi şi fetiţa, de aceea soţul meu a dus-o la Spitalul Clinic Municipal, unde au descoperit că are toxiinfecţie alimentară şi au decis să o transfere la Secţia de Boli Infecţioase. Dr. Călinescu şi una dintre asistente s-au comportat foarte urât cu noi. Soţul meu a fost nevoit să cumpere medicamentele prescrise, pentru că, în afară de perfuzii, algocalmin şi unele calmante, nu au avut ce să ne dea. Probele de scaun luate pentru analize au fost ţinute două zile lângă o chiuvetă şi doar după ce a murit fetiţa mea au spus că le duc la laborator. Noi am luat o mostră din acele probe şi le-am dus la Spitalul Pelican pentru analize", a povestit Delia Scorţe.
Şefa Secţiei de Boli Infecţioase, unde a fost internată Patricia, dr. Lucia Mihalache, spune că în acest caz nu este vorba de culpă medicală. "Atât medicul, cât şi asistentele au făcut tot ce au putut pentru fetiţă, dar nu puteau să decidă transferul ei înainte de a respecta anumiţi paşi care se impun în astfel de cazuri. Starea de sănătate s-a agravat din cauza microbului care a provocat toxiinfecţia alimentară", a declarat dr. Lucia Mihalache.
Patricia Vanesa, în vârstă de doar cinci ani, a fost internată, alături de alte zece persoane, la Secţia de Boli Infecţioase cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. La două zile a intrat în comă şi a decedat după câteva ore. Părinţii vor să îşi facă dreptate şi aşteaptă rezultatele necropsiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.