Nici noua echipă care a preluat conducerea Primăriei Oradea nu pare să se impună cu prea mare succes în faţa antreprenorilor care nu înţeleg să-şi execute la timp şi calitativ lucrările angajate. În condiţiile în care, zilele trecute, viceprimarul Gheorghe Carp se arăta nemulţumit de modul în care firma Drumuri Orăşeneşti execută lucrările de asfaltare de pe Calea Clujului, la nicio săptămână lucrurile încep să se complice şi mai mult, odată cu apariţia în zonă a firmei Chimprestor, care a "uitat" să facă câteva racorduri. După ce, în cursul zilei de marţi, Drumuri Orăşeneşti s-a apucat încă de dimineaţă să pregătească patul pentru turnarea asfaltului, în jurul prânzului angajaţii Chimprestor s-au prezentat în zonă pentru că au uitat să monteze câteva... racorduri.

Sus bordura, jos bordura: Vino, Carp, şi dă-i de-a dura!
La doar câteva zile de la preluarea funcţiei de viceprimar, Carp s-a arătat nemulţumit de modul în care firma Drumuri Orăşeneşti a refuzat să ofere un termen clar pentru finalizarea lucrărilor de asfaltare de pe Calea Clujului. Mai mult, Carp a criticat politica firmei, care permite muncitorilor ca, la ora 17.00, să plece acasă. La o săptămână de la această poziţie oficială, drumarii păreau să-şi fi însuşit criticile, iar marţi, în jurul orei 18.00, aceştia erau încă prezenţi pe şantier, pentru a pregăti patul pentru asfalt. Nu bine a reuşit Carp să găsească o soluţie la această problemă, că, la câteva ore după ce muncitorii, cuprinşi de elan, au pregătit terenul pentru asfaltare, în zonă şi-a făcut apariţia o altă echipă de muncitori, de această dată de la Chimprestor. La intersecţia străzii Lotrului cu Calea Clujului, de îndată ce porţiunea a fost compactată şi a fost turnat balastul, echipa Chimprestor s-a apucat să sape un şanţ, pentru că li s-a cerut de către cei de la Compania de Apă Oradea să realizeze un racord, ce trebuia făcut de mai bine de o lună. În aceste condiţii, după ce porţiunea amintită a fost pregătită pentru asfaltare, s-a revenit şi s-a săpat din nou, iar bordurile montate de curând au fost dislocate. Situaţia nu este singulară: la doar 100 de metri s-a săpat un alt şanţ sub bordurile proaspăt montate, noile lucrări executate la o adâncime de 2 m şubrezind evident tronsonul de drum. Deficienţele nu se opresc aici, în apropierea reprezentanţei unui dealer auto, muncitorii de la Drumuri Orăşeneşti au spart o conductă de canalizare montată greşit de către cei de la Keviep. Mai mult, pe parcursul întregului tronson s-a constatat că umplutura folosită de angajaţii firmei maghiare nu corespundea calitativ normelor de compactare, în loc de umplutură de pietriş utilizându-se... pământ. În aceste condiţii, există riscul ca întregul tronson să se deniveleze sub greutatea autovehiculelor.

Ultimatum pentru Chimprestor
Toate aceste aspecte au fost aduse în cursul zilei de ieri la cunoştinţa viceprimarului Carp şi a directorului Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, care i-a convocat pe antreprenorii lucrărilor de pe Clujului pentru o nouă discuţie, precum şi pe beneficiarul lucrărilor de canalizare, Compania de Apă Oradea. Discuţiile se pare că nu au fost tocmai amicale. Firmei Chimprestor i s-a dat un ultimatum, i s-a adus la cunoştinţă că în caz contrar i se va anula contractul pentru lucrările de pe Clujului şi va fi pusă pe lista neagră, urmând să nu mai poată primi lucrări publice. "Până azi, la ora 15.00, Chimprestor trebuie să vină cu un grafic de lucrări. Dacă va continua aşa, într-o lună firma va ieşi de pe piaţă şi nu va mai primi alte lucrări publice. I-am atras atenţia ca măcar în al 13-lea ceas să demonstreze că este o firmă serioasă", ne-a declarat Marcel Dragoş, directorul executiv al Direcţiei Tehnice.
Pe de altă parte, reprezentanţii Chimprestor se apără, spunând că s-a ajuns la această situaţie din cauza unor inadvertenţe ale proiectantului. "Ni s-a cerut să prelungim din Calea Clujului pe străzile adiacente conductele de canalizare pluvială, de aceea am revenit în zonă. Sunt nişte lipsuri ale proiectului", ne-a declarat George Gârjoabă, reprezentant Chimprestor. În ce priveşte lucrările pe care firma Chimprestor le execută pe Clujului, aceasta va prezenta azi viceprimarului un grafic restrâns de lucrări, care prevede ca toate lucrările din subordine să fie predate până pe 15 august a.c.

Situaţia de pe Calea Clujului nu este singulară. La nici câteva zile de la turnarea asfaltului de către drumari, regiile locale, fie Compania de Apă, fie Electrocentrale, fie Compania de gaz, îşi amintesc că au uitat să facă un racord sau să tragă nişte conducte. În aceste condiţii, se revine şi se distruge tot ce s-a executat bine, în joc fiind alţi bani, dar şi timp pierdut.