Pe str. Atelierelor, harababura-i mare 'sculă' - Locatarii blocului de garsoniere riscă debranşarea totală de la utilităţi
Aproape o sută de persoane dintr-un bloc de garsoniere de pe strada Atelierelor nu mai au apă caldă de peste şase luni. Din cauza datoriilor acumulate timp de trei ani, furnizorii de utilităţi îi ameninţă cu debranşarea totală de la apă şi energie electrică. Datoriile către Electrocentrale SA, furnizorul de agent termic şi apă caldă, sunt de 46.482 lei, în timp ce Compania de Apă avea de recuperat 4.606 lei la sfârşitul anului trecut. Numai că, din cauza situaţiei juridice încurcate a imobilului, datoriile nu sunt înregistrate pe numele proprietarilor de garsoniere, ci pe numele unei firme de la care aceştia au cumpărat spaţiile de locuit.
Blocul de nefamilişti de pe strada Atelierelor nr.11 a aparţinut trustului de ameliorări hidrotehnice SOCOT Târgu-Mureş. În garsoniere au locuit angajaţii trustului, iar parterul a fost închiriat de prin anul 1995 către SC Agrozoo Incom SRL, care a folosit încăperile drept sediu, magazin şi bar.
În 2005 administratorul firmei, Gheorghe Popoviciu, a negociat cu trustul mureşean preluarea imobilului în nume propriu. Ulterior, soţii Gheorghe şi Borbala Popoviciu au revândut garsonierele de la etajele 1, 2, 3 şi 4 chiriaşilor celor care locuiau aici. "Asta a fost înţelegerea cu SOCOT, îi cunoşteam de multă vreme, eu lucrând la judeţ: să cumpăr blocul, apoi să revând spaţiile chiriaşilor. Am plătit 7,5 miliarde de lei în 2005 şi, personal, m-am ocupat să le rezolv chiriaşilor linii de credit de la Banca Ţiriac", povesteşte fostul medic veterinar, ajuns, la 72 de ani, cu o grămadă de belele pe cap.
În acest moment aici sunt 48 de garsoniere cu proprietari diferiţi. Cu toate acestea, deşi proprietatea asupra clădirii a fost divizată, contractele de furnizare a serviciilor de apă, canal, căldură şi electricitate au rămas pe Agrozoo Incom, aşa cum era moştenită situaţia din 1995.
Cine plăteşte datoriile?!
Furnizarea apei calde şi reci, a căldurii şi electricităţii sunt facturate în continuare pe firmă, deşi 80% din clădire nu îi mai aparţine. Cheltuielile sunt defalcate pe fiecare cameră de către administratorul firmei, pe baza consumului citit individual la contoarele electrice şi cele pentru apă.
"Noi ne-am plătit la timp tot ce am cheltuit, am investit bani în amenajarea locuinţei, am contorizat tot blocul, am refăcut instalaţiile de căldură şi tot ne-am trezit cu datorii. De aproape şapte luni ne-au tăiat apa caldă pentru că firma titulară de contract nu a făcut plăţile", ne-a declarat Florica Buţurcă. Locatarii spun că o parte din vină o poartă şi unii dintre vecinii lor care au înregistrat datorii, dar nu este corect să sufere şi cei care s-au achitat de obligaţii. Oamenii s-au mobilizat şi au strâns semnături pentru a se constitui în asociaţie, mandatându-l pe un anume Petru Bala să se ocupe de acte. Acesta era administratorul unei firme care se ocupa exact cu asociaţiile de proprietari, dar timp de doi ani nu a reuşit să pună pe picioare nimic, după care a renunţat. Umblă acum zvonul printre locatari că ar avea ceva probleme cu legea şi că o parte din datorii ar fi din cauza lui.
Deşi Agrozoo Incom avea facturi neplătite către toţi furnizorii, atât Compania de Apă, cât şi Electrica au acordat avizul pentru constituirea asociaţiei. Singura care s-a opus a fost Electrocentrale SA.
În acest moment o parte din locatari au mandatat pe unul dintre proprietari să strângă banii pentru apă rece, căldură şi electricitate, acesta făcând plăţile direct la furnizori în numele firmei Agrozoo Incom.
Administratorul firmei spune că locatarii vorbesc pur şi simplu prostii. "Eu sunt titular de contract pe toate utilităţile, este adevărat, dar sunt unii dintre ei care nu şi-au plătit întreţinerea de trei ani şi acum tot ei vorbesc? De unde credeţi că s-au adunat datoriile pe firmă, doar nu am consumat eu atâta apă caldă, căldură şi curent electric? Ei nu şi-au plătit datoriile", spune Gheorghe Popoviciu. Septuagenarul orădean spune că a fost personal cu Adrian Buţurcă, "un locatar onest şi de treabă”, la Primăria Oradea, pentru a se constitui în asociaţie "Adevărul este că nu se pot înţelege între ei, au ajuns să se ameninţe. Sunt vreo 17 locatari care nu plătesc, restul îşi văd de treabă. Eu pe ăştia îi aştept să vină să mă sprijine, să-i forţăm pe rău-platnici să-şi achite datoriile", spune pensionarul.
Popoviciu mai spune că în momentul în care au început să verifice citirea contoarelor din garsoniere, la unele au reieşit diferenţe uriaşe, atât la curent, cât şi la apă. „Acum suntem în pericol să ne taie şi curentul şi apa rece, pentru că sunt datorii mari. Problema e că toate facturile vin pe firmă şi eu rămân cu beleaua pe cap”, spune administratorul.
"Avizul îl dăm, dacă plătesc"
"În nota de audienţă le-am comunicat celor din blocul de nefamilişti de pe Atelierelor 11 ce au de făcut pentru a-şi constitui o asociaţie", ne-a declarat Cristian Ile din cadrul Compartimentului Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari al municipalităţii. "Primul pas ar fi să se adune într-o adunare generală şi să mandateze pe unul dintre ei, neapărat proprietar, să se ocupe de actele necesare. Dacă se prezintă apoi la noi, îi vom îndruma pe mai departe. În acest moment ei deţin peste 80% din imobil, pot decide ce vor, singurul impediment în constituirea unei asociaţii fiind însă refuzul Electrocentrale de a elibera un acord din cauza datoriilor acumulate", spune funcţionarul municipalităţii.
"Noi nu putem să le acordăm avizul pentru înfiinţarea asociaţiei, deoarece au datorii de achitat. În momentul în care plătesc, le dăm acordul", susţin juriştii din cadrul Electrocentrale SA Oradea. Totuşi, facturile restante sunt înregistrate de Agrozoo Incom, nu pe numele locatarilor, care vor să se constituie în asociaţie de proprietari. Legal, singura cale de urmat este executarea silită a firmei respective şi eventual debranşarea ei. În acelaşi timp, adevăraţii beneficiari ai serviciilor de apă-canal şi căldură sunt proprietarii garsonierelor, prin sediul firmei bătând vântul şi fiind, practic, în pragul falimentului. În plus, facturarea în continuare pe Agrozoo Incom este discutabilă, deoarece chiar pe site-ul Electrocentrale datornicii persoane fizice, asociaţii de proprietari şi persoane juridice sunt contabilizaţi şi evidenţiaţi separat. În fine, cei de aici sunt de părere că locatarii "încearcă să fenteze, să nu-şi plătească datoriile", dar menţin relaţiile contractuale cu o entitate juridică de la care nu poate scoate banii.
Arşi la cald, dar şi la... rece
După sistarea apei calde, Electrocentrale a decis să nu oprească furnizarea agentului termic din considerente umanitare. Totuşi, în curând, locatarii de aici vor rămâne şi fără apă rece. Compania de Apă Oradea are şi ea o lungă istorie cu datornicii de aici. Prin adresa din 9 martie 2006 conducerea le comunică locatarilor care doreau să se constituie în asociaţie că blocul înregistra restanţe la facturarea apei reci de 15.641 lei, penalităţi de 342 lei şi cheltuieli de judecată, toate în numele Agrozoo Incom. La sfârşitul anului trecut datoriile au crescut din nou, biroul de presă de aici informându-ne ieri că "pentru debitele în sumă de 4.606,80 lei (ultimele patru luni din 2009 - n.r.), beneficiarul a fost somat pe 19 ianuarie 2010, urmând ca, în caz de neplată, să trecem la sistarea prestaţiilor de apă potabilă în perioada imediat următoare.”
În mod ironic, recent, pe pagina web a Primăriei Oradea a apărut un comunicat prin care anunţă că municipalitatea „vine în sprijinul înfiinţării de noi asociaţii de proprietari." Totuşi, locatarii din blocul de nefamilişti nu reuşesc de peste patru ani să se constituie într-un astfel de organism, în mare parte şi din vina municipalităţii. Pe de o parte, Legea nr.230/6 iulie 2007 - privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari dă dreptul la jumătate plus unu dintre locatarii unei scări de bloc sau ai unui bloc să se constituie în asociaţie. Pe de alta, municipalitatea le condiţionează asocierea de acordul furnizorilor, adică a regiilor din subordine, companii care au o practică diferită, uneori deficitară în relaţiile cu clienţii. Spre exemplu, la adresa de pe Atelierelor 11 în evidenţele Elctrocentrale relaţia contractuală apare cu SC Agrozoo Incom SRL, în timp ce în cele ale Companiei de Apă apare SC Agrozoo Incom SA!
O diferenţă abia sesizabilă, dar suficientă pentru ca un întreg pluton de jurişti să fie daţi afară pentru neglijenţă...
Exista legi decrete si pentru toata europa dar niciuna nu este concreta si FURTUL continua.Administratorul nostru de locatari este cel mai tare a furat dar nu are nimic pe numele lui.Si normal ca pana la o rezolutie finala acesta poate murii linistit ca nepotii si copii lui pot trai bine si in perioada de criza.Unii fura si altii platesc.Iar furnizorii de caldura etc cum pot timp de doi sau trei ani sa nu ceara nimic si cand se strange o suma BUNA atunci vin cu ESLONARI ?????
Sunt la o asociaţie debranşată de 6 luni de la apă caldă. Asociaţie perfect legală, înţeleg. Însă sub perfecta ne-îndrumare şi completul ne-control al compartimentului de specialitate din Primărie, conducerea asociaţiei a furat cît nu le-a fost ruşine. Sunt datorii de 250.000 lei la CET, facturi neachitate din 2002. Nici n-am fi aflat de existenţa acestor datorii dacă nu s-ar fi sistat apa caldă. Pe listele de plată nu figurează datoriile. Ce au făcut 7 ani Compartimentul de Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari şi CET. Ce au îndrumat şi controlat? CET de ce nu a somat AP şi pe proprietarii restanţieri să-şi acite datoriile mai demult? O bătaie de joc instituţionalizată.