Pensii cât de mari vor, dar pe banii lor (II)
Într-un sistem de protecţie socială de tip liberal, ale cărui principale avantaje le-am prezentat deja în numărul trecut, nu este posibil ca un individ sănătos să se pensioneze la 40 de ani pentru ca "statul", în fapt cei care lucrează, să-l întreţină ca pe un trântor. Şi asta pentru că se utilizează toate energiile individuale, iar interesul social şi uman de solidaritate este fericit articulat cu interesul priva, iar societatea devine maxim productivă de bogăţie socială.
Celălalt sistem, centralizat (de tip comunist), în care avantajul este cel minim, de sentiment general "modest, dar toţi o apă şi un pământ" pentru mase, a făcut posibil să apară 1,8 milioane de trântori, care, în loc să producă, papă de la alţii. De fapt, adunate, cele două înseamnă pagubă echivalentă cu întreţinerea a 3,6 milioane de oameni. De către cine? De către ceilalţi. La aceşti trântori, de fapt, cerşetori deghizaţi, se adaugă mulţimea pensionarilor de lux care nu contribuie la colectarea fondului, în schimb pretind să aibă pensii înzecit mai mari decât cei care alimentează fondul de pensii. Cred că este evident pentru oricine cât de strigător la cer de nedrept este sistemul centralizat de pensii. În plus, nu trebuie să fii contabil ca sa înţelegi că o asemenea societate nu poate fi, din acest punct de vedere, decât falimentară.
Cum stăm noi? De douăzeci de ani liberalizăm în mod sălbatic fără niciun criteriu piaţa muncii şi deci veniturile, în schimb, am păstrat cel mai aberant centralizat sistem de pensii. Din punct de vedere al gândirii, psihiatrii apreciază acest fel de gândire ca fiind din spectrul schizofreniei. Deci o gândire socială de tip schizofren. S-a ajuns aici pentru că s-a pornit la drumul "democratizării" fără nicio concepţie socială, fără niciun plan de viitor. Liderii, iniţial autoerijaţi (mă rog, să nu delirăm), apoi propulsaţi în sistem mafiot, nu au fost în stare să înţeleagă nimic din complexitatea şi mecanismele sociale, începând cu acel zâmbăreţ tată al tuturor hoţilor şi terminând cu ultimul clănţău care, de fapt, nu ştie pe unde să scoată cămaşa. S-a mai ajuns aici şi din cauza faptului că nimeni nu a pornit la drum cu gânduri constructive social. Iniţial, toată lumea a vrut să-l dărâme, să-l vadă demolat pe Ceauşescu cu muşuroiul lui, apoi toată lumea a vrut să dărâme tot ceea ce a făcut comunismul etc... Era o pornire distructivă generală. Nu auzeai pe nimeni: "analizăm, proiectăm, vom face", ci "distrugem, rupem, dăm foc, privatizăm" (era mai mică paguba dacă le dădeam foc!) etc.
Chinezii au analizat, au proiectat, construiesc şi ajung cea mai mare putere economică. Trebuie să înţeleagă toată lumea că după falimentul etapei de tranziţie, faliment cauzat de amatorism, România va intra într-o altă perioadă istorică. Este timpul ca şi românii să se trezească şi să treacă la o gândire de tip constructiv. Fiecare român de bună intenţie are datoria morală de a gândi şi elabora soluţii în domeniul lui specific şi nu numai. Este însă evident că întreaga societate trebuie regândită şi pusă pe pilonii unor principii sănătoase economic, social şi uman.
Sistemul de pensii se cere de urgenţă regândit şi normalizat în raport cu piaţa muncii, deci liberalizat, în mod treptat, dar începând din momentul terminării analizei şi proiectului, care trebuie să înceapă mâine dimineaţă. Până atunci, aberaţiile şi abuzurile sistemului trebuie corectate. Şi atunci va fi dreptate pentru toată lumea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.