Poliţia Comunitară, sub preşul Consiliului Local Oradea
În urmă cu doi ani, ministrul Administraţiei şi Internelor de atunci, Vasile Blaga, anunţa înfiinţarea Poliţiei Comunitare, fiind enumerate atunci trei centre-pilot, şi anume Cluj Napoca, Piteşti şi Oradea. Dacă în cazul primelor două municipii poliţia comunitară funcţionează cu succes, în Oradea iniţiativa a fost trecută pe linie moartă, deşi există o hotărâre a Consiliului Local care reglementează înfiinţarea acesteia.
Analizând Raportul de specialitate, înregistrat sub nr. 124.499 din data de 24 august 2005, prin care Direcţia Patrimoniu propunea înfiinţarea Poliţiei Comunitare Oradea, ca personalitate juridică, Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat înfiinţarea acestei instituţii, cu sediul pe strada Armatei Române nr. 30. Conform articolului 8 al hotărârii, „până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli în condiţiile prevăzute de lege se aprobă acordarea unui împrumut din bugetul local conform reglementării privind finanţele publice în valoare de 1 miliard de lei (ROL), din fondul de rezervă al municipiului Oradea constituit conform legii". Cu acel prilej a fost aprobată inclusiv organigrama cu numărul de personal şi statul de funcţii, cu valabilitate de la 01.09.2005. Aveai impresia că e doar o chestiune de zile până când pe străzile municipiului urma să patruleze echipajele Poliţiei Comunitare. La conferinţele de presă organizate de către Primărie, Petru Filip, primul gospodar al urbei, nu mai prididea să sublinieze importanţa şi necesitatea Poliţiei Comunitare pe străzile municipiului. De atunci, au trecut mai bine de doi ani, iar hotărârea Consiliului Local întârzie nejustificat de mult să fie aplicată, mai cu seamă că o astfel de instituţie în urbea noastră e mai mult decât necesară. Poliţia Comunitară urma să fie structurată pe trei servicii principale: siguranţă publică, cu atribuţii de asigurare a ordinii şi liniştii publice şi pază a obiectivelor şi bunurilor de interes public şi privat local; siguranţa rutieră, cu atribuţii pe linia disciplinei rutiere şi sistematizării circulaţiei; structura de inspecţie şi control, cu atribuţii pe linia disciplinei în construcţii, urbanismului, protecţiei mediului şi comerţului.
Iată deci, cât de importante ar fi controalele efectuate de către poliţiştii comunitari din cadrul celor trei structuri, începând de la asigurarea liniştii şi ordinii publice, continuând cu parcările neregulamentare pe raza municipiului şi, nu în ultimul rând, controalele privind protecţia mediului şi a unui comerţ civilizat.
Zilele trecute, o scrisoare sosită pe adresa redacţiei ne atrăgea atenţia chiar asupra acestui subiect. Iată un fragment care, probabil, o să-i trezească pe cei care amână să pună în aplicare o Hotărâre a Consiliului Local Oradea: „(...) Anul trecut, într-o emisiune televizată, ministrul de Interne a fost întrebat dacă la Oradea funcţionează Poliţia Comunitară, iar dânsul a răspuns afirmativ! Tot anul trecut, în programul Toamnei Orădene era specificat faptul că ordinea publică va fi asigurată de către Poliţia Comunitară. Care? Cea din Cluj-Napoca? (...) În Oradea fiecare şofer parchează după cum îl taie capul fără să fie sancţionat pe loc, exact ca în Occident. De asemenea, ne-au invadat cerşetorii în toate intersecţiile, iar poliţia municipiului nu prea mai poate face faţă acestor persoane care au ocupat locurile aglomerate din municipiu(...)"
Se pare că hotărârea adoptată în 2005 de către Consiliul Local Oradea a rămas undeva ascunsă sub preşul acesteia, altfel nu ne putem explica de ce executivul orădean, a se citi primarul Petru Filip, întârzie să pună în aplicare această hotărâre într-un municipiu numit în urmă cu doi ani centru-pilot. Acum, după atâta timp, a rămas numai centrul, fiindcă pilotul va zbura la Bruxelles. Totuşi, domnilor consilieri, ce se întâmplă cu hotărârea pe care aţi adoptat-o în august 2005? Are cineva curajul să o scoată de sub preş?
sa le fie rusine pt ceea ce fac.ati avut curajul ca dupa doi ani de le hotararea consiliului local sa le aduceti aminte ce au aprobat,votat sau ce or fi facut ei.atata inseamna pt ei siguranta noastra inclusiv a lor.dar vin cu un tupeu jegos sa cerseasca voturile noastre.daca le-am da si noi voturile asa..........ar fii vai de ei.