Dacă în anul 2008, în judeţul Bihor au fost înregistrate 123.684 de concedii medicale, pe parcursul anului trecut numărul acestora a scăzut, ajungând la 114.185. Aproximativ 70% dintre acestea au fost recomandate de medicii de familie, iar cele mai frecvente diagnostice date au fost infecţii acute ale căilor respiratorii, bronşită, faringită, spondiloză, hipertensiune arterială sau colecistită.

Potrivit noii legi de acordare a concediilor medicale şi de verificare a pacienţilor la domiciliu, lista persoanelor angajate aflate în imposibilitatea de a munci este depusă de către angajatori la CAS Bihor, în termen de şase zile de la apariţia afecţiunii, cu precizarea numelui medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează. "Comisiile de evaluare au început deja de săptămâna trecută controalele care vizează verificarea respectării obligaţiilor prevăzute în convenţiile încheiate de către medicii prescriptori cu casa de asigurări, fără ca noi să avem de-a face cu verificarea calităţii actul medical", a explicat Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor.
Noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale la acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronată se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 5.000 de lei, dublu faţă de vechea legislaţie. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Tocmai din aceste considerente, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină de Familie au transmis un comunicat prin care informează că "se constată cu îngrijorare instaurarea unui regim de teroare promovat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în relaţia acestora cu medicii de familie". Cei mai mulţi medici de familie sunt nemulţumiţi de măsurile "poliţieneşti" de verificare atât a medicului prescriptor, cât şi a pacientului bolnav. "Aceste modificări trebuiau să fie cuprinse într-un act adiţional de modificare şi completare a convenţiei de eliberare de concedii medicale între cabinetele de medicină de familie şi casele de asigurări, lucru care nu s-a întamplat", se mai arată în comunitacut transmis.
De altfel, reprezentanţii FNPMF şi SNMF atrag atenţia asupra faptului că amenda reprezintă, în multe cazuri, mai mult decât ceea ce încasează cabinetul de medicină de familie într-o lună. Medicii se tem că acest lucru duce la imposibilitatea achitării salariilor, datoriilor către stat, utilităţilor şi facilitează falimentarea cabinetului de medicină de familie.