Potrivit Financial Times, România - potenţial economic, dar riscuri mari pentru investitori
Potenţialul economic al României şi Bulgariei este considerabil, în special în cazul ţării noastre, însă investitorii care intră pe aceste pieţe se confruntă cu riscuri mai mari decât în cazul ţărilor care au aderat la UE în 2004, arată Financial Times într-o analiză asupra situaţiei economice a ţărilor din centrul şi estul Europei.
Cele două ţări, ce au aderat la Uniune la începutul acestui an, se confruntă şi cu probleme serioase în ceea ce priveşte corupţia, precum şi crima organizată în cazul Bulgariei. Stabilitatea economică şi politică din cele două ţări nu este garantată, sunt de părere ziariştii de la Financial Times. România, al cărei Produs Intern Brut a crescut anul trecut cu 7,7%, dă semne de supraîncălzire economică. Pentru a sprijini această afirmaţie, FT arată că deficitul extern al ţării noastre a urcat la 11,6% din PIB, iar cheltuielile, atât cele publice, cât şi cele private, sunt în continuă creştere. În acelaşi timp, activitatea legislativă este împiedicată de repetatele bătălii politice dintre preşedintele Traian Basescu şi guvern.
În Bulgaria, situaţia politică este mai stabilă, însă economia este mult mai vulnerabilă la şocurile externe. Deficitul său de cont curent a urcat anul trecut la 14,8% din PIB. Dintre toate ţările fost comuniste, Slovenia înregistrează cel mai scăzut risc macroeconomic, care nu este însă neglijabil. De altfel, această ţară este şi prima ţară ex-comunistă care a aderat la zona euro. Ungaria, împreună cu Polonia şi Cehia, au fost supuse unor adevarate provocări în sectorul cheltuielilor publice. Anul trecut, guvernul de la Budapesta a promovat o serie de reforme al căror scop a fost temperarea împrumuturilor guvernamentale. Însă, la fel ca şi în Cehia şi Polonia, acestea nu au o perspectivă pe termen lung, apreciaza FT.Slovacia, în schimb, şi-a pus finanţele pe o bază solidă, cu perspective favorabile pe termen lung.
Aceste reforme au plasat-o în fruntea vecinilor săi în ceea ce priveşte pregătirile pentru trecerea la moneda euro. În cele trei ţări baltice, stabilitatea macroeconomică a fost ameninţată recent de inflaţia în creştere şi de deficitul de cont curent generat de un avans economic prea rapid.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.