Prefectul de Bihor vrea să curme şirul abuzurilor aleşilor locali
Bolojan, cu legea pe interesele clientelare călcând
Instanţa de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Bihor a stabilit primul termen în procesul intentat de Prefectura Bihor Consiliului Local al municipiului Oradea, în cazul hotărârii privind achiziţionarea tramvaielor second-hand. Astfel, cele două părţi se vor întâlni în sala de judecată în data de 27 octombrie a acestui an.
Hotărârea CLO privind achiziţionarea tramvaielor fără licitaţie este prima dintre cele trei contestate de către Serviciul juridic din cadrul Prefecturii în care s-a stabilit termenul de judecată. Juriştii celor două instituţii urmează să se mai întâlnească în instanţă şi în cazul celorlalte două acte ale consiliului, cu privire la colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere, ale căror prevederi au fost considerate nelegale de către Prefectură. Săptămâna trecută, prima încercare de anulare a hotărârilor 516 şi 517 ale CLO privind salubritatea a eşuat, acţiunea intentată de Urbana fiind considerată prematură şi inadmisibilă. De asemenea, unul din săptămânalele locale a sesizat Prefectura despre nelegalitatea cerinţelor impuse în caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei privind achiziţionarea serviciului de pregătire, tipărire şi distribuire a periodicului Consiliului Local. Şirul sesizărilor cu privire la ilegalităţile şi abuzurile pe care consilierii orădeni le săvârşesc sub oblăduirea Executivului local nu se opreşte însă aici. Astfel, Fundaţia franco-română a adresat Prefecturii o sesizare cu privire la modul în care s-a decis revocarea contractului de închiriere a unor spaţii din Piaţa Unirii nr. 2-4 în favoarea Asociaţiei Zona Metropolitană, conduse de democratul Marcel Tarţa, un apropiat al primarului Petru Filip. Iniţial, reprezentanţii Asociaţiei au dat asigurări că hotărârea de consiliu va fi revocată, dar, ulterior, au trimis o adresă prin care anunţau că actul nu va fi modificat. În aceste condiţii, juriştilor Prefecturii nu le-a rămas decât să "someze" Consiliul Local Oradea să reanalizeze, în prima şedinţă, care va avea loc la sfârşitul acestei luni, hotărârea respectivă.
Nici hotărârile Consiliului Judeţean Bihor nu scapă de exercitarea controlului de legalitate al Prefecturii. Astfel, în atenţia juriştilor acestei instituţii se află actul prin care se stabileşte plata retroactivă de către Muzeul Ţării Crişurilor a chiriei către Episcopia Romano-Catolică pentru folosirea spaţiului din Palatul Baroc. În acest moment, specialiştii Serviciului juridic analizează actul în baza căruia, din iulie 2004, de la bugetul judeţean vor fi achitaţi peste 3.000 de euro pe lună.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.