Până la finele lunii octombrie a anului în curs, turiştii, dar şi orădenii care doresc vor avea posibilitatea să admire oraşul de la o înălţime de 46 de metri, adică din Turnul Primăriei Oradea, care a intrat, de săptămâna trecută, într-un program de reabilitare. După finalizarea lucrărilor, construcţia va fi introdusă în circuitul turistic.
În urma unei licitaţii organizate de Primăria Oradea, firma Chintoflor Construct a fost desemnată câştigătoarea lucrării de reabilitare a acestui corp de clădire, care va costa bugetul local 146.672 lei, fără TVA. Termenul de predare este de 6 luni. În acest timp, muncitorii trebuie să realizeze un nou acces pentru turişti. Până acum se putea urca în acest turn doar de la etajul II, însă, după reabilitare, turiştii vor avea acces la acest obiectiv turistic de la parterul clădirii Primăriei Oradea, intrarea dinspre str. Tudor Vladimirescu. De aici a fost evacuat biroul directorului Poliţiei Comunitare, dar şi birourile unora dintre funcţionarii Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul Direcţiei Tehnice, care se aflau la etajul I. Aceste mutări se datorează faptului că se impune eliminarea a două planşee şi crearea unei breşe în tavan, pentru construcţia scărilor, care să ducă direct la etajul II şi de acolo, în turn. "Pentru început, vom sparge un planşeu de la parter, apoi de la etajul I. La etajul II se va sparge un perete pentru a face o intrare în camera de sub turn", ne-a declarat ing. Daniel Cuc, şef lucrări. Proiectul prevede montarea la parter şi etajul I a unor scări de metal, recondiţionarea balustradelor de la scările de beton, respectiv înlocuirea ultimelor trepte de lemn chiar din vârful turnului. Vor fi refăcute podeţele de lemn, care vor fi înlocuite cu podeţe din tablă striată. Proiectul prevede montarea unor noi corpuri de iluminat şi refacerea lucrărilor de zidărie, păstrându-se însă aspectul de monument istoric. Turiştii care vor urca până la cota + 46 vor putea admira şi expoziţia de fotografii cu locuri şi edificii orădene.
Ieri, muncitorii firmei Chintoflor, după ce au reuşit să evacueze angajaţii Primăriei, s-au apucat să desfacă vechea pardoseală, iar la etajul I a început să se dărâme unul dintre pereţi pentru a se asigura trecerea la scara de sub turn. Pe durata celor şase luni prevăzute pentru lucrări, pentru ca mecanismul ceasului să nu fie afectat, ceasornicarul Primăriei şi-a exprimat dorinţa ca orologiul să fie oprit.

Clădirea Primăriei Oradea a fost construită în perioada februarie 1902 - octombrie 1903 şi este încadrată în categoria monumentelor istorice. Odată finalizată investiţia, la intrarea în turn va fi amenajată şi o casierie, accesul la acest obiectiv turistic urmând să se facă contra cost.