Primiţi cu protestul?!
Chiar dacă la nivelul întregii ţări fuseseră anunţate proteste împotriva proiectului privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, elaborat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), ba mai mult la Oradea s-a şi obţinut aprobarea Primăriei pentru organizarea unei asemenea acţiuni, ieri, între orele 11:00 şi 13:00, în Parcul Traian, bătea vântul. Explicaţia a venit ulterior din partea iniţiatorului protestului, Vasile Vulturar, care ne-a declarat că membri ai Sindicatului "George Enescu", de la Filarmonica de Stat Oradea, s-au întâlnit, ieri, cu subprefectul Traian Abrudan, ocazie cu care aceştia au prezentat un memoriu vizavi de proiectul în cauză.
Protest fără protestatari
"Ieri, ne-am prezentat, o delegaţie mai mică, la subprefectul Traian Abrudan, pentru a înainta un memoriu legat de proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007. Este o acţiune organizată la nivel naţional, la care participă artiştii şi salariaţii din ramura cultură - afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţia Sindicatelor Bibliotecarilor din România (FSBR)", spune Vasile Vulturar, adăugând că, în urma protestelor din ţară, ieri, a avut loc o întrevedere între reprezentanţii sindicatelor şi Comisia de dialog social a Ministerului Culturii, aceasta din urmă arătându-se, de această dată, mult mai deschisă la propuneri. "Pentru vineri (n.r. -mâine), este propusă o nouă întrevedere care să ţină cont de propunerile sindicaliştilor de la toate instituţiile de spectacole şi concerte din ţară", a precizat Vulturar.
Ignoraţi de MCC
În memoriul prezentat subprefectului Traian Abrudan de către membrii Sindicatului "George Enescu", al Filarmonicii de Stat Oradea, se arată, la un moment dat, că organizaţiile sindicale, membre ale federaţiilor reprezentative din cultură, au demarat acţiuni sindicale în semn de protest faţă de modul în care reprezentanţii MCC înţeleg să respecte principiile dialogului social. "La decizia de a se organiza acţiuni de stradă, s-a ajuns, după luni în şir în care reprezentanţii federaţiilor reprezentative au făcut toate demersurile posibile pentru ca MCC să ţină cont de punctul lor de vedere pe marginea proiectului privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007", se arată în memoriu.
Proiectul compromite orice fel de "relaţie de muncă normală"
Potrivit lui Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România, proiectul de norme metodologice la Legea 353/2007 compromite orice fel de "relaţie de muncă normală". În opinia lui, dacă respectivul proiect va fi aprobat printr-o hotărâre a Guvernului, artiştii vor pierde dreptul patrimonial cu privire la interpretările lor, încălcându-se astfel Legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe. De asemenea, Pădureţ a criticat faptul că proiectul impune artiştilor contracte pe perioadă determinată, modificând legislaţia în vigoare, potrivit căreia, majoritatea contractelor sunt pe perioadă nedeterminată. Aşadar, forma în care a fost lansat proiectul de către MCC este considerată de artiştii şi salariaţii afiliaţi la USRC şi FAIR drept inacceptabilă, printre altele, pentru că normele acestuia încalcă în mod grav toate legile din domeniul dreptului muncii. Mai mult, aceste norme au ca scop eliminarea tuturor sporurilor obţinute în urma negocierii prin Contractul colectiv în ramura culturală, în plus, anulează drepturile de proprietate intelectuală ale artiştilor interpreţi prin obligarea acestora la cesiuni totale către angajatori şi urmăresc anularea unor drepturi câştigate prin concurs sau negociere.
La plăcinte înainte, la război înapoi?
Epuizând toate mijloacele posibile de soluţionare prin discuţii amiabile a problemelor ridicate de proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, organizaţiile sindicale, membre ale federaţiilor reprezentative din cultură, au decis să continue organizarea acţiunilor de stradă. Astfel, sediile prefecturilor din mai multe oraşe din ţară, printre care şi Oradea, urmau să fie pichetate ieri de grupuri de persoane - artişti şi personal tehnic - în semn de protest faţă de proiectul de lege respectiv.
Artiştii arădeni, de exemplu, nu au participat, ieri după-amiază, la pichetarea Prefecturii, invocând lipsa timpului pentru organizarea protestului sau absenţa artiştilor din oraş. Nici la Oradea, în afară de memoriul depus la prefectură de grupul lui Vulturar, nu s-a întâmplat nimic spectaculos...
nici la alba nu se intampla nimc,dar directoarea IOANA BOGATAN VIERU nu doarme ci invarte multi multi bani negrii impreuna cu regizorii si impresarii-...-urmariti cxe se intampla la festivalul Povesti pt copii si oameni mari in octombrie