Proiectele cu finanţare europeană se derulează cu ochii pe ceas
Şcoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" din Oradea este una dintre cele două unităţi şcolare locale care beneficiază de o finanţare nerambursabilă în cadrul proiectelor finanţate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. În mai puţin de trei luni de la demararea lucrărilor, antreprenorul lucrărilor a reuşit, în mare parte, să realizeze termoizolaţia exterioară şi să ridice noua anexă, de P+2, din corpul de clădire C.
Şcoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu", alături de Liceul Teologic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna", ambele din Oradea, sunt beneficiarele unor proiecte importante de reabilitare finanţate prin programe europene şi care se derulează prin ADR Nord-Vest. Ambele investiţii au ca termen de finalizare data de 4 mai 2012, reabilitarea şcolii se ridică la 3 milioane lei, fără TVA, şi este executată de către firma Eurociv Cons SRL, în timp ce pentru liceul maghiar firma Abed Nego Com va executa lucrarea în contul a 2.300.000 lei, fără TVA.
Vineri, muncitorii firmei Eurociv se aflau la lucru, în cele două luni şi jumătate de la predarea amplasamentului pregătindu-şi frontul de lucru pentru interior. În această prima etapă au fost demarate lucrările la Corpul C din curtea şcolii. A fost executată în proporţie de 85% termoizolaţia exterioră, 60% au fost realizate reabilitările interioare şi în proporţie de 80% a fost finalizată extinderea exterioară. "Proiectul pentru corpul C prevede extinderea acestuia pentru parter şi cele două etaje. În urma extinderii corpului C au rezultat pe fiecare nivel două grupuri sanitare, iar la etajul I şi II a fost amenajat câte un grup sanitar pentru personalul didactic", ne-a declarat Sorin Şendruţiu, şef şantier SC Eurociv Cons. De asemenea, corpul C are nevoie de lucrări de reabilitare, care constă în reabilitarea instalaţiilor electrice interioare şi termice. În final, acest corp de clădire va găzdui 12 săli de clasă. Lucrările aici ar urma să fie finalizate până în vara acestui an, urmând ca pe perioada vacanţei să fie atacat şi corpul B al şcolii. În acest caz, proiectul prevede mansardarea clădirii. Reintroducerea unor funcţiuni noi în corpurile B şi C din clădire au ca scop creşterea performanţelor şcolii. Această categorie presupune construirea a două cabinete la mansardă, unul de prelegeri pe teme şcolare şi unul de informare şi instruire, în ambele cazuri existând posibilitatea de a se crea o sală multimedia, o sală multifuncţională, un cabinet de consiliere pshihologică, un cabinet de logopedie, un cabinet de informare şi instruire şcolară, un cabinet de prelegeri pe teme şcolare, un cabinet pentru muncă educativă, un cabinet medical etc.
"Avem peste 600 de elevi şi aproape 50 de cadre didactice. Acest proiect de reabilitare este binevenit, pentru că se vor exista cabinete pentru fiecare curriculară", ne-a declarat Gheorghina Bîrlădeanu, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII "Avram Iancu".
mai sunt si alte scoli care beneficiaza de fonduri europene, mai cercetati:) google it.