Promisiuni reîncălzite la focul campaniei electorale
În urmă cu patru ani, primarul de atunci, Petru Filip, îşi inaugura seria promisiunilor electorale cu terenurile oferite tinerilor în Cartierul Tineretului. Pachetul de promisiuni conţinea şi introducerea reţelelor de apă, canal menajer şi pluvial, drumuri. Însă, după patru ani, aceste promisiuni sunt numai bune de încălzit şi puse din nou pe tapet în apropiata campanie electorală.
În condiţiile în care conducerea PMO nu a fost în măsură să identifice alte parcele de teren pentru a le acorda gratuit tinerilor din municipiu, nici măcar nu s-a străduit ca terenul identifcat în 2004 să-l aducă la standardele cerute pentru ca beneficiarii loturilor să-şi poată ridica o casă. Legea 15/2001 este restrictivă, în sensul că, la un an de la atribuirea parcelelor, beneficiarii lor trebuie să se apuce de construcţie. Demararea lucrărilor la o casă este condiţionată de asigurarea în zonă a unei surse de apă, acest aspect fiind şi până azi un simplu vis. Cu toate acestea, reprezentanţii municipalităţii orădene şi ai Companiei de Apă Oradea nu au fost în măsură ca, în termenul iniţial promis, de câteva luni, să introducă în Cartierul Tineretului reţelele de apă şi canalizare. Abia în cursul anului trecut aici au fost demarate lucrările de introducere a reţelelor de canalizare menajeră şi pluvială, iar odată finalizate se vor introduce şi cele de apă. Conform informaţiilor primite de la reprezentanţii CAO, abia spre toamnă tinerii din Cartierul Tineretului se vor putea bucura, după patru ani de aşteptare, de utilităţile promise.
O altă problemă pe care reprezentanţii municipalităţii au rezolvat-o cu mare întârziere a fost cea a clarificării juridice a terenului. Tot sub impulsul campaniei electorale din 2004, primarul de atunci promitea acordarea a 400 de parcele de teren tinerilor care nu împliniseră 35 de ani. Ulterior, însă, procesul de punere în posesie s-a suspendat, deoarece mai marii Primăriei s-au trezit că situaţia juridică a terenului nu este soluţionată. Această realitate a ieşit la iveală taman după campania electorală, prea târziu însă ca să impieteze într-un fel sau altul credibilitatea lui Filip. Aşa că timp de mai bine de trei ani procesul de clarificare a situaţiei terenurilor a trenat prin instanţe.
De la peste 400 de parcele, cât se vehicula iniţial, cei de la Primărie au reuşit să asigure doar 390. Dintre acestea, în prima etapă, prin hotărâri ale Consiliului Local din 2004, au fost atribuite 270 de parcele, din care doar 73 de beneficiari au intrat în posesia lor. Abia după finalizarea procesului, care a avut loc la sfârşitul anului trecut, au fost atribuite şi celelalte parcele beneficiarilor. Dintre primii 73 de tineri care au reuşit să-şi finalizeze până în prezent casele, doar unul a achitat contravaloarea terenului de la Primărie, alţi doi urmând să finalizeze această operaţiune în curând. În evidenţele Primăriei Oradea sunt înregistrate 2.187 de solicitări în vederea acordării a 250 mp de teren gratuit tinerilor care nu au împlinit 35 de ani. Cu toate că numărul solicitărilor este în creştere, conducerea municipalităţii nu a lăsat nicio perspectivă tinerilor că ar fi dispusă să mai aloce astfel de parcele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.