Răcnetu' Bihorului
Luni: Televiziunea bate filmul! Spectacolul ruperii postului Realitatea TV poate oricând să se ia la întrecere cu orice telenovelă autohtonă. Nu degeaba dizidenţii şi-au început emisia dintr-un cort! Măcar de această dată televiziunile au reflectat fidel Realitatea românească. Trăim demult în două lumi separate. Una e cea a vieţilor noastre de zi cu zi şi alta e realitatea din minţile politicienilor. Dar, să revin, într-o ţară de interlopi foarte avuţi, cu o presă de golani, nu-i nicio mirare că gaşca lui Vântu a furat televiziunea lui Ghiţă!
Marţi: Azi, ex-regele Mihai a împlinit 90 de ani. Ca să vezi cum s-au mai înmulţit monarhiştii! Într-un an cât alţii-n zece. E plin Parlamentul de ei. Până şi ăia care acum trei cincinale fluierau şi huiduiau copios orice banal recurs la istoria dinastică au lăcrimat la discursul fostului suveran. Că aşa dă bine la televizor... Bine că Mihai are şambelani mai educaţi decât republicanii, fie ei şi ex-şefi de stat! Unul dintre aceştia l-a ferit pe Rege de mâna întinsă a lui Ion Iliescu. Chiar dacă un fost tovarăş nu poate să priceapă că nu se cade să-i întindă mâna unui fost rege, e de remarcat faptul că, datorită acestui adevărat „regal" mediatic, o mulţime de rinoceri politici şi-au îmbogăţit vocabularul cu formulele de adresare corecte. Ştiu acum să spună: Majestatea Sa, Alteţa Sa Regală etc. şi, culmea, nu le crapă obrazul de ruşine şi nici ficatul din pricina efortului! Numai lui Băsescu, Boc şi domnişoarei Anastase le-a fost prea greu.
Miercuri: Recensământul merge ca uns. Derapează şi nu-l poate controla nimeni. Doi orădeni, după toate aparenţele soţ şi soţie, probabil locuitori ai cartierului Rogerius, s-a declarat daci! Riscul cel mai mare ar fi ca aceştia să îşi declare autonomia teritorială, pe criterii de etno-geneză, evident în zona bulevardului Dacia. De celelalte riscuri nu ne poate păzi nici guvernul. Crede cineva că Emil Boc ştie sau se poate decide dacă declararea Codului Numeric Personal e obligatorie sau nu? Vă imaginaţi, poate, că ne putem baza pe directorul Institutului Naţional de Statistică... Ex-clus! Din pricina stresului cauzat de recensământ, acesta umblă mai mult beat. Ar fi drăguţ să se trezească pus pe liber dar, în România, aşa ceva nu se poate întâmpla. În toată brambureala asta, fără cap şi fără coadă, există cel puţin un aspect pozitiv. Dacă nu-s capabili să organizeze recensământul, pedeliştii nu vor fi în stare nici să fure alegerile.
Joi: Într-o lună şi jumătate Senatul României a legiferat (a se citi: „a muncit") o singură zi! Mâine, pe 1 noiembrie, parlamentarii şi-au luat iar liber, de Ziua Morţilor. E drept că nu există români mai în măsură să sărbătorească acest trist prilej decât ei. Şi dacă n-ar fi în viaţă ar lucra ceva mai vioi. O altă ipoteză de lucru care, eventual, i-ar putea mobiliza ar fi trecerea la plata cu ora. Pe ultima lună, ar trebui pontaţi o zi. Şi aia în regim de gravide, la program de patru ore! Dar aleşii nu se încurcă în socoteli. Nu mai e ca în comunism: „Timpul trece, leafa merge...". Acum salariile merg şi dacă timpul stă în loc, cu condiţia să fii parlamentar. Asta da! E mişto democraţia! Legea Protecţiei Sociale poate să mai aştepte. Ce atâta milogeală? La muncă, să lucreze şi bolnavii! Senatorii le pot fi cel mai bun exemplu...
Vineri: Parafrază: „Ceva duhneşte-n PSD"! Fostul premier Adrian Năstase a deschis larg cutia Pandorei. Înţeleptul de la Cornu a declarat că „tandemul Ponta - premier, Antonescu - preşedinte nu e bătut în cuie". Numai de'atât a fost nevoie. Mircea Geoană a ridicat miza. După el, Victor Ponta chiar nu e bun de prim-ministru. Politicieni au instincte de hoitari. Cum le miroase mai tare puterea, cum îşi pierd, într-o măsură şi mai mare, uzul raţiunii. Mai vine un şef de obscură filială conservatoare de pe la noi, care zice că dă de băut la parastasul USL, şi uite că opoziţia-i praf! Asta fără ca preşedintele jucător să ridice o falangă. Sau poate... Uite că UNPR pune la cale înfiinţarea USP, un fel de USL care nu e liberal ci progresist. Vorba lui Nenea Iancu: „Toţi voim progresul". Dar nu cu orice preţ!
Sâmbătă: Prima veste bună din această săptămâmă. În Harghita autonomia individuală e realitate palpabilă. Ea se manifestă până la nivel de scaune. E drept că nu-i vorba neapărat de Scaunele secuieşti ci de cele ale consilierilor judeţeni, dar ăsta e deja un amănunt. Fiindcă n-a vrut să se aplece la dosul preşedintelui Consiliului Judeţan, un ales harghitean a fost evacuat din sala de şedinţe, de şeful administraţiei, cu scaun cu tot. Adevărul, tot mai evident pentru oricine umblă încă prin lume cu ochii deschişi, e că, dacă nu pupi poala demnitarului, ai face mai bine să înveţi să zbori!
Dumincă: Zi de odihnă şi reculegere. Oare ce-o fi vrut să zică Traian Băsescu atunci când a spus că pensionarii şi bugetarii nu mai suportă tăierile de pensii şi salarii? Aşa să fie? Oare chiar, anul viitor, nu se mai taie nimic? Minune! Înainte ca poporul să moară de foame, un politician a mai dat drumul la curea. Dar, nu vă bucuraţi prea tare. Mărinimia preşedintelui are şi o explicaţie cât se poate de pragmatică: „Nu putem omorî consumul". Vrem nu vrem, ne place sau nu, suntem toţi - de la vlădică la opincă - robii consumului. Şi, cu voia dumneavoastră, primul pe listă e Traian Băsescu. El nu conduce pentru popor, ci pentru... consumator. Cine nu consumă, nu există! România e frumoasă... Realitatea ei e tristă!
Cetăţeanul surmenat
Racnetele astea, mai nea Costine (Enea), zau ca seamana mai mult a baunaturi de matoc rahitic, din pricina de taiere din ratia de la Ferma Animalelor, nu aia orweliana, evident. De ce nu spui, d-le, lucrurilor imputite si portocalii pe nume, cu miros maroniu din buda de la Cotroceni?! Altfel, cu catifelatiuni din astea, mai bine-ngroapa-ti sculele dincolo de ranjetul sinistru al canaliei, ori sub fustele fostei ibovnice de la MDRT ! De-o pilda, cum e cu spalarea aia de bani pentru care e pasibil de 12 ani la racorica, fara, speram, whiski? Ia sa te-auzim, de saptamana viitoare ...