Odată cu înfiinţarea Administraţiei Domeniului Public, în urma transformării RAPAS în societate pe acţiuni, al cărui unic acţionar este Consiliul Local Oradea, conducerea acestei noi structuri îşi propune să devină mai performantă şi să concureze cu marile supermarketuri din oraş.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri, conducerea RAPAS şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2008, respectiv proiectele de viitor pentru anul 2009. În urma unei analize financiare, conducerea RAPAS a constatat că doar Piaţa Cetate şi cea din Rogerius sunt profitabile, în rest, la celelalte pieţe, veniturile încasate sunt modeste. Pe viitor, directorul Romulus Cosma crede că activitatea acestora va trebui analizată, iar dacă nu se dovedesc eficiente, pe acele terenuri se pot gândi alte proiecte. În ceea ce priveşte Piaţa Cetate, aici se doreşte amenajarea unei clădiri care să ofere condiţii optime, atât pentru comercianţi, cât şi pentru clienţi. Mai mult, Cosma doreşte ca activitatea pe care o coordonează să devină rentabilă şi să facă concurenţă marilor supermarketuri. În plus, sugerează viitorilor şomeri să-şi deschidă o mică afacere, având în vedere că închiriatul unei mese în piaţă nu costă chiar atât de mult, iar pe perioada de criză, o astfel de activitate poate susţine o familie.
O altă activitate profitabilă este Cimitirul, motiv pentru care conducerea RAPAS a demarat anul trecut aici câteva investiţii majore. Astfel, au început lucrările de amenajare a capelei municipale, unde, la subsol, au fost aduse două camere frigorifice cu 14 locuri pentru cei decedaţi, în acest an, urmând să fie aduse, tot din Italia, încă o cameră cu patru locuri. De asemenea, în acest an vor fi continuate lucrările de amenajare a unor platforme pentru 15 containere. În acest moment, cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 57 hectare, însă, până în anul 2012/2013, gradul de ocupare va fi de 100%. În aceste condiţii, din acest an trebuie demarate lucrările pentru amenajarea celor 10 hectare din vecinătate. "Anual ocupăm 0,7-0,8 ha. Suprafaţa actuală ne ajunge până în 2012/2013. În aceste condiţii, trebuie să demarăm lucrările de defrişare a altor 10 hectare şi să amenajăm alei, o nouă capelă şi să asigurăm aici toate utilităţile", a declarat Romulus Cosma, directorul RAPAS. Cât priveşte soluţia aducerii unui incinerator, acest proiect s-a izbit de opoziţia reprezentanţilor cultelor, în special a Bisericii Ortodoxe. Asta, în condiţiile în care, în Budapesta, funcţionează un incinerator încă din anii '60. Despre Ştrandul Ioşia, Cosma a declarat că este tot mai nerentabil. Conducerea RAPAS a avut o întâlnire cu cea a Consiliului Judeţean Bihor, în cadrul căreia s-a pus problema subvenţionării abonamentelor de la ştrand ale pensionarilor. S-a propus ca de la bugetul judeţean să se aloce fonduri, în baza unui proiect, către una dintre asociaţiile pensionarilor din Bihor, iar aceştia să vireze banii către RAPAS. Cât despre modernizarea Grădinii Zoologice, Cosma spune că nu instituţia sa gestionează acest proiect, Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe revenindu-i sarcina implementării lui.